Soprană la 17 ani: povestea de succes a unei fete dintr-un sat gorjean care a ajuns bursieră la Royal College of Music din Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soprana Daniela Popescu (17 ani) o să studieze canto la una dintre cele mai importante universităţi de muzică din Europa. La audiţiile pentru admitere, eleva de la Colegiul „Dinu Lipatti“ din Capitală i-a fascinat pe membrii juriului care au examinat-o, aceştia oferindu-i pe loc o bursă de studii.

Soprana Daniela Popescu, în vârstă de 17 ani, din comuna Stejari, judeţul Gorj, este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“ din Bucureşti, iar în urmă cu puţin timp, a fost admisă cu bursă la una dintre cele mai importante universităţi de muzică din Europa, Royal College of Music din Londra. În ultima zi din luna noiembrie, Daniela a susţinut admiterea la renumita instituţie de învăţământ, iar juriul, uimit de calităţile vocale ale adolescentei, a dat imediat răspunsul privind acceptarea ei ca bursieră, în condiţiile în care rezultatele oficiale sunt anunţate după 15 decembrie.

„Am trimis astă-vară un e-mail în care am arătat cum cânt şi am fost chemată la audiţii, care au constat în susţinerea a două probe. A trebuit să dau solfegiu la prima vedere, adică probă teoretică, şi o probă vocală în care am cântat trei arii. A fost superb. Cei din juriu au fost încântaţi şi au spus că ar fi onoraţi să le fiu studentă. Juriul a fost entuziasmat. Rezultatele vor fi oficiale după 15 decembrie, dar am fost anunţată imediat că am fost admisă cu bursă, însă nu ştiu în ce va consta aceasta. Royal College of Music din Londra este cea mai bună universitate de profil din Europa. Este un adevărat vis pentru mine“, ne-a mărturisit Daniela Popescu. 

BURSA NU ACOPERĂ ŞEDEREA LA LONDRA

Daniela ne spune că taxa ar putea fi acoperită din bursă, dacă va primi ajutorul financiar maxim acordat de Royal College of Music, dar costurile pe care trebuie să le acopere personal sunt destul de mari.

image
„Am ajuns la Londra cu ajutorul Clubului Rotary. Am stat în Londra două nopţi. Costurile sunt destul de mari. Din câte am înţeles, taxa este de aproximativ 9.000 de lire sterline pe an, iar cea mai importantă bursă care este acordată ar putea să acopere taxa, dar mai rămân costurile cu privire la şederea în Londra“,

a spus Daniela Popescu.

image

Tânăra provine dintr-o familie modestă. Mama ei este asistentă medicală, iar tatăl – şomer. Cu toate acestea, părinţii au susţinut-o mereu pentru a-şi urma visul. „Sper ca Dumnezeu s-o ajute în continuare să ajungă unde îşi doreşte. O să o ajutăm şi noi cât putem, pentru că investiţia cea mai bună pentru un părinte este în copilul lui“, mărturiseşte Claudia Popescu, mama Danielei.

2.000 DE EURO PE AN PENTRU DEPLASĂRI

Daniela Popescu a devenit la începutul acestui an bursieră a Fundaţiei Principesa Margareta a României. Primeşte anual 2.000 de euro, pe care îi foloseşte pentru acoperirea cheltuielilor. „Am aflat de această bursă, iar în luna ianuarie am participat la preselecţie şi am fost acceptată. Suntem 12 bursieri de la muzică şi 12 de la arte plastice. Primesc 2.000 de euro anual, bani pe care trebuie să-i cheltuiesc pentru modelarea mea, în sensul că îmi achit costurile pentru costumaţia din spectacole, deplasări şi participări la concursuri. Cu sprijinul Fundaţiei Principesa Margareta a României, am cântat în două locuri speciale: Palatul Elisabeta şi Ambasada Italiei“, se mândreşte Daniela. 

image

Tânăra artistă a participat în acest an la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, unde a avut rezultate remarcabile. La Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii Teoretice Muzicale de la Iaşi a câştigat premiul I şi premiul de excelenţă, iar la Concursul Naţional „Victor Giuleanu“ de la Bucureşti a obţinut marele premiu. Acelaşi trofeu l-a primit şi la un concurs internaţional desfăşurat la Galaţi. Daniela a mai fost răsplătită cu premiul I la concursurile naţionale de la Tulcea şi Iaşi.

A INTRAT PRIMA LA LICEUL DE MUZICĂ

În anul 2012, Daniela a fost numită solista Orchestrei de cameră „Lyra Gorjului“. La unul dintre spectacolele susţinute de ea au asistat şi muzicologi din Bucureşti, care au îndrumat-o să urmeze un liceu de muzică din Capitală. Ceea ce a şi făcut, intrând prima la secţia de canto clasic la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“ din Bucureşti. „Admiterea la Liceul de Muzică «Dinu Lipatti» din Bucureşti a fost un mare pas către cariera pe care doresc să o urmez. Trebuie să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot ceea ce am realizat până acum şi pentru premiile obţinute la concursurile la care am participat, pentru că m-a înzestrat cu un asemenea glas“, spune artista. De fiecare dată când urcă pe scenă, Daniela îşi propune să-i cânte lui Dumnezeu. 

image

„Am învăţat de la un om de valoare, pentru că mă plângeam că este destul de greu să cânt în faţa unui public care nu cunoaşte acest gen muzical, faptul că trebuie să-i cânt în primul rând lui Dumnezeu. Nu mai am emoţii de mult timp să cânt în faţa oamenilor. Îmi doresc doar să le transmit emoţiile actului meu artistic, să trăiască alături de mine muzica pe care o interpretez“, spune artista. 

Primele melodii le-a învăţat de la radio

Daniela a început de când era foarte mică să cânte în curtea casei sale melodii de muzică populară şi de muzică clasică, pe care le-a învăţat singură, de la radio. A participat la mai multe festivaluri de muzică populară desfăşurate în comunele din judeţul Gorj şi s-a clasat pe primele locuri, fără o pregătire specială, cu toate că a concurat cu elevi ai Şcolii Populare de Artă. Părinţii i-au fost printre primii îndrumători, tatăl ei cântând la mai multe instrumente. În clasa a VI-a, Daniela s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, la cursul de pian clasic, condus de către profesorul Aurel Popescu, cel care a descoperit, alături de Viorel Gârbaciu, fostul director al instituţiei, talentul imens al Danielei Popescu. Primul ei model în muzică a fost renumita soprană Sarah Brightman. „Îmi plăcea foarte mult să cânt de mică, de la 3-4 ani. Nu m-am gândit la muzica clasică până când am cântat melodia «Lie Ciocârlie». Aşa am descoperit că am posibilităţi pentru a aborda muzica clasică“, ne explică Daniela Popescu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite