Poliţist judecat sub acuzaţia că şi-a însuşit sticle de băuturi alcoolice, ţigări şi alte bunuri confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul Cristian Bordea este judecat pentru delapidare  FOTO: Arhivă
Poliţistul Cristian Bordea este judecat pentru delapidare  FOTO: Arhivă

Un poliţist gorjean este judecat pentru delapidare. Acesta trebuia să aibă grijă de bunurile din Camera de Corpuri Delicte din cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţa Operativă Gorj, dar o comisie de cercetare a constatat mari lipsuri în gestiune.

Faptele s-au petrecut în urmă cu mai mulţi ani, dar rechizitoriul a intrat în faza de judecată abia la începutul acestui an. 

Ancheta a început când o comisie a constatat mari lipsuri în gestiunea poliţistului Cristian Bordea. „În urma inventarierii faptice a fost constatată o lipsă totală în gestiune la reperele bunuri comune confiscate, produse din tutun şi valută în valoare totală de 50.511 lei, din care 5.977 lei reprezintă echivalentul a 1.300 de euro la cursul zilei din 02.11.2017. (...) În nicio situaţie, inculpatul nu a reclamat lipsa vreunui bun din cele primite de alţi lucrători, care, la rânsul lor, le verificaseră cu ocazia primirii în gestiune“, se arată în rechizitoriu. 

Ce bunuri au dispărut din gestiunea poliţistului

În anul 2014, ca urmare a unor abateri disciplinare şeful Poliţiei Gorj a emis dispoziţie de destituire din funcţie a poliţistului, iar contestaţia lui Cristian Bordea a fost respinsă de inspectorul general al Poliţiei Române. Poliţistul a contestat în instanţa de judecată şi a fost reîncadrat în funcţie în anul 2015. 

În urma verificărilor efectuate în anul 2017, au fost constatate lipsuri mari în gestiune la pachete de ţigări, băuturi alcoolice, biciclete, precum şi suma de 1.300 de euro. Printre obiectele dispărute se numără şi opt sticle de wisky, care au fost confiscate de la un agent economic, în urma unei acţiuni în comuna Turburea. 

Obiecţiunile au fost respinse

Poliţistul a făcut o serie de obiecţiuni cu privire la lipsurile constatate, menţionând că se poate face o compensare cu bunurile găsite în plus în gestiune. „Faţă de cele arătate, expertul contabil a concluzionat că în urma verificării registrelor de evidenţă a bunurilor introduse în camera de corpuri delicte , nu s-au indetintificat elemente de natură să modifice în vreun fel constatările şi concluziile formulate în raportul de expertiză contabilă“, se mai precizează în rechizitoriu.

Cum a răspuns poliţistul acuzaţiilor 

De asemenea, poliţistul Cristian Bordea a declarat, cu ocazia audierilor, că a luat la cunoştinţă de rezultatele inventarieri, cercetării administrative şi a expertizei contabile judiciare, apreciind că suma de 1.300 de euro a dispărut cu ocazia inventarierii, fără a putea preciza modalitatea concretă, susţinând că toate documentele întocmite de către C.E. sunt făcute cu rea-credinţă, având în vedere faptul că în acea perioadă acesta fusese identificat ca sustrăgând sume de bani din conturile IPA Gorj. 

De asemenea, inculpatul a mai declarat că nu poate explica de unde provin plusurile şi minusurile respective, iar cu privire la cele opt sticle de wisky, de 0,7 litri fiecare, confiscate de la I.I. V.N.E. Craiova, care nu sunt menţionate în registrul de intrare-ieşire corpuri delicte a susţinut că nu a comis niciun fals, având în vedere că lucrarea a fost înregistrată la secretariatul IPJ Gorj.

A mai arătat că bunurile respective nu s-au identificat deoarece a distrus aproape tot alcoolul, întrucât ştia că astfel de bunuri se distrug. În final, inculpatul a declarat că nu şi-a însuşit bunurile din camera de corpuri delicte, iar lipsurile şi plusurile se pot datora unor greşeli scriptice sau neglijenţei sale, coroborate cu faptul că nu a avut niciodată pregătirea necesară pentru acest post de gestionar. Poliţistul a mai precizat că în camera de corpuri delicte intrau şi alte persoane. 

În urmă cu trei ani, poliţistul a fost condamnat la o pedeapsă de zece luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei după ce s-a urcat la volan sub influenţa alcoolului, fiind obligat să nu mai conducă nicio categorie de autovehicule, făcând excepţie doar maşina de serviciu. 

Vă mai recomandăm să citiţi 

Se caută tineri care vor să urmeze o carieră de jandarm

Amenzi aplicate într-un cartier de romi din Târgu Jiu pentru arderea de deşeuri 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite