Festival bio în Gorj. Fermieri autohtoni și străini vin la târg cu bunătățile pământului
0În comuna gorjeană Polovragi va avea loc, în perioada 31 august - 3 septembrie, Festivalul European Bio, la care vor participa producători locali și din alte zone ale țării, dar și din alte țări.
Festivalul Bio de la Polovragi (Gorj) va avea loc pe același amplasament pe care se desfășoară târgul de Sfântul Ilie.
„Vor fi prezentate toate tipurile de produse bio certificate, precum și produse tradiționale atestate, precum și produse de artă populară: costume populare, ceramică, țesături, covoare. Partenerii din Polonia vor fi prezenți cu o gamă de variată de carne, brânzeturi, renumitele mere bio poloneze și legume. Cei din Republica Moldova vor veni cu renumitele vinuri moldovenești, cereale semințe și miere. De asemenea, la festival vor veni producători din Serbia și Bulgaria, care vor aduce produse bio de înaltă de calitate“, a spus Andreea David, președinta Asociației de Dezvoltare Locală și Parteneriat Local Polovragi.
Taur de 1.000 de kilograme, la proțap
Pentru prima dată în România va fi preparat un taur de 1.000 de kilograme la proțap, după o rețetă proprie bucătăriei poloneze.
„Este un adevărat procedeu. Proțapul trebuie să stea 24 de ore la foc, după care va fi oferit vizitatorilor la degustarea“, a mai precizat Andreea David.
În cadrul festivalului, vizitatorii vor putea degusta produse tradiționale preparate pe loc de către meșteri culinari și tradiționali.
În fiecare seară vor fi spectacole de muzică populară susținute de diferite ansambluri.
„Vor fi acordate premii, după ce vor fi jurizate șapte categorii de produse bio și trei de artă populară: Cel mai bun vin bio, Cel mai bun preparat din carne bio, Cel mai bun produs lactat bio, Cel mai bun pepene bio, Cea mai bună tomată bio, Cea mai bună miere, Cel mai bun suc bio. Se vor premia Cel mai frumos costum popular, Cea mai frumoasă ceramică tradițională și Cel mai frumos covor tradițional“, a mai precizat Andreea David.
Cine sunt organizatorii
Vor fi invitați reprezentanți ai Comisiei și Parlamentului European, ai Parlamentului și Guvernului României, precum și reprezentanți ai fermierilor și procesatorilor bio din România și țările partenere.
Festivalul este organizat de Asociația BIO România în parteneriat cu ADR Sud-Vest Oltenia, Consiliul Județean - Gorj, Consiliul Județean Dolj, Consiliul Judeţean Vâlcea, Camera de Comerț și Industrie Dolj, Cluster BIO Oltenia, Primăria Polovragi, Organizația de Management al Destinației Dealul Muierii, GAL Parâng, Asociația InfoCons - Organizație pentru Protecția Consumatorilor și Asociația Laboratoarelor pentru Calitatea Vieții.