Casa de Cultură din Târgu-Jiu, în pericol să fie scoasă la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa de Cultură are o suprafaţă de 2000 metri pătraţi
Casa de Cultură are o suprafaţă de 2000 metri pătraţi

Fundaţia «Casa de Cultură» se află în faliment, iar lichidatorul vrea să valorifice bunurile organizaţiei. Actuala conducere a CNSLR Frăţia ameninţă că va face plângeri penale împotriva foştilor lider sindicali.

Actuala conducere a organizaţiei sindicale CNSLR filiala Gorj trage un semnal de alarmă în privinţa pericolului vânzării Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu pe o sumă infimă. În urmă cu 11 ani, stabilimentul a fost transferat la o fundaţie cu aceeaşi denumire. „În anul 1999, ia fiinţă Fundaţia „Casei de Cultură a Sindicatelor“ formată din cinci persoane fără niciun fel de legătură cu organizaţiile sindicale. O confuzie care generală destul de multe probleme este aceeam că instanţa spune că patrimoniul fundaţiei este exact acolo unde îşi are sediul, adică în Casa de Cultură a Sindicatelor. De atunci au apărut o serie întreagă de probleme, în sensul că a fost generateoare de nişte taxe şi impozite neplătite de fundaţie. Izvorul de debite, în sumă 800.000 de lei, care sunt exclusiv ale fundaţiei, au fost transferate către Casa de Cultură a Sindicatelor, care nu are niciun fel de legătură cu fundaţia. Vrem să preîntâmpinăm trecerea Casei de Cultură în mâna unei persoane fizice sau juridice“, spune Emilian Ciongaru, vicepreşesdintele CNSLR Frăţia.

Vor fi făcute plângeri penale

Valentin Popa, preşedintele organizaţiei sindicale, susţine că sunt multe persoane interesate să pună mâna pe Casa de Cultură şi ca va depune plângeri penale împotriva fostei conduceri: „Suntem ameninţaţi cu sechestru şi punerea sigiliului pe Casa de Cultură. Sunt interese enorme în jurul Casei de Cultură. Există pericolul să fie fie vândută pentru câteva sute de mii de lei, în condiţiile în care valorează enorm. Gândiţi-vă doar că Cinematograful Dacia, care reprezintă o parte din asa de Cultură s-a vândut pe un milion de Euro. Vom sesiza parchetul, DNAşi Prefectura Gorj despre această situaţie de care se face răspunzătoare fista conducere. E posibil ca anumiţi oameni să intre la puşcărie“. Valentin Popa spune că nu ştia că stabilimentul a fost transferat, cu toate că, în perioada respectivă, era vicepreşedintele CNSLR şi că cei care fac parte din fundaţie sunt persoane fizice: „Eu nu am ştiut că a fost transferată la fundaţie. Nu am ştiut nimic de hotărârea judecătorească, deşi eram vicepreşedintele sindicatului. Am aflat abia în primăvara anului trecut, când am preluat conducerea. Nu este legal ce s-a făcut. Membrii fondatori ai aceastei fundaţii sunt persoane fizice. Acum nu mai sunt lideri de sindicat, dar fac parte din conducerea fundaţiei, cum este Constantin Retezeanu. Acesta este preşedintele fundaţiei şi acum“.

Chiria este încasată de sindicate

Cu toate că situaţia juridică este incertă, chiriile sunt încasate de CNSLR Frăţia, deşi, prin hotărârea judecătorească, Casa de Cultură este în patrimoniul fundaţiei. „Încasăm chiriile de la societăţile care deţin spaţii de în incinta Casei de Cultură. Valoarea totală lunară se ridică la aproximativ 20.000 de lei, bani care sunt folosiţi pentru plata utilităţilor şi a altor cheltuieli. Încasăm banii în baza unui document eliberat de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură în care se precizează că este în proprietatea statului“. Insolvenţa a fost solicitată de către Direcţia de Venituri Publice din cadrul Consiliului Local Târgu-Jiu, iar Direcţia Finanţelor Publice s-a înscris la masa credală cu suma de peste 270.000 de lei.

Retezeanu contraatacă

Constantin Retezeanu, fostul preşedinte al CNSLR Frăţia, a precizat sindicatele au comis ilegalităţi: „Eu îl rog pe Valentin Popa să facă plângere penală împotriva mea. El a fost locţiitorul meu şi trebuia să ştie de înfiinţarea fundaţiei şi de transferul Casei de Cultură. El unde a fost? A fost doar cu numele? Înfiinţarea fundaţiei a fost decisă de Consiliul Judeţean al Uniunii Judeţene a Sindicatelor pentru că dările se plătesc de două ori pe an. Acesta a fost motivul transferului. Era o uşurare fiscală. Preşedintele fundaţiei era atunci Ion Nistor, care era şi directorul casei de Cultură. Din fundaţie făceau parte liderii sindicali de atunci şi reprezentanţi ai societăţii civile. Nu este nicio persoană fizică. Fundaţia a fost recunoscută şi a fost membră a Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură. Ce fac cei de la CNSLR Frăţia este o ilegalitate. Au încheiat alte contracte cu chiriaşii. Sunt nişte etape de parcurs în privinţa insolvenţei. Noi suntem în proces cu Direcţia Publică de Venituri pentru că nu recunoaşte anumite sume“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite