Au început lucrările la cel de-al treilea hypermarket din Târgu-Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hypermarket-ul Lidl va fi construit în zona de nord a oraşului, în cartierul CAM. Termenul de finalizare al lucrărilor este anul 2011, dar conform unor informaţii din cadrul companiei internaţionale, investiţia va fi finalizată până la sfârşitul anului.

Lucrările de construcţie a kypermaket-ului Lidl, al treilea din municipiul Târgu-Jiu, au început de câteva zile. Reprezentanţii companiei au informat autorităţile locale despre începererea construcţiei „Pentru început se vor efectua activităţi de curăţare şi igienizare a terenului“, se precizează într-o adresă trimisă Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu. În prezent se efectuează lucrări de decopertare a terenului, în vederea începeriii săpăturilor la fundaţie.
Autorizaţia de construcţie a fost eliberată de Primăria Târgu-Jiu în anul 2008, termenul de finalizare al lucrărilor fiind de trei ani. Ermina Pasăre, şefa Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, a precizat că valoarea investiţiei, la momentul eliberării autorizaţiei de construcţie, era de peste 1,7 milioane lei: „Suma va trebui reactualizată. Hypermaket-ul va avea o suprafaţă de 1426 metri pătraţi“.

Hypermaket în locul fabricii de cărămidă

Spaţiul comercial va fi ridicat pe locul unde a funcţionat fabrica de cărămidă Unirea, una dintre cele mai vechi unităţi economice din Târgu-Jiu, care a dat faliment şi a fost demolată. Începuturile fabricii «Unirea» se plasează în anul 1832, când s-a deschis un atelier de porţelan. Producţia de cărămidă refractară, care a constituit principalul produs realizat de «Unirea», a început în jurul anului 1880. Ultimul proprietar al fabricii a fost bancherul Lupescu, care a cumpărat-o de la inginerul Alimănescu, iar pe  11 iunie 1948 a fost naţionalizată. După Revoluţie au început să apară şi problemele pentru Unirea. În anul 1999, unitatea a fost privatizată de Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) prin metoda MEBO. Fabrica s-a închis în anul 2006, după 174 de ani de activitate.

Atunci când am venit director, fabrica avea datorii de 1,1 milioane de lei, salariile neplătite de trei luni, gazele şi energia electrică erau tăiate. Am încercat să redresez situaţia şi am reuşit să rezolv problemele stringente“, povesteşte Traian Pătrăşcoiu, ultimul director al unităţii. Principalul produs realizat de fabrica «Unirea» era cărămida refractară în diverse forme. Proprietăţile acestui tip de cărămidă  sunt că păstrează căldură şi rezistă până la temperaturi de 2000 grade Celsius. Astfel, cărămida refractară era solicitată mai ales de unităţile metalurgice, care reprezentau principalii beneficiari ai fabricii. Cum acestea se confruntau cu dificultăţi, şi «Unirea» a întâmpinat greutăţi, pentru că solicitările s-au redus semnificativ. Fabrica a intrat în impas atunci când SIDEX, cel mai important partener, a fost privatizată şi, mai apoi, retehnologizată, aşa încât nu prea a mai avut nevoie de cărămidă refractară.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite