Politico: SUA vor ca o misiune a UE să controleze punctul de trecere Rafah

0
Publicat:

Statele Unite încearcă să găsească o cale de ieșire din impasul la care au ajuns Israelul și Egiptul în ceea ce privește securitatea frontierei.

Punctul de trecere Rafah. Foto: Arhiva Adevărul
Punctul de trecere Rafah. Foto: Arhiva Adevărul

Administrația Statelor Unite negociază cu UE, Egipt și Israel pentru a transfera controlul asupra punctului de trecere Rafah de la granița Fâșiei Gaza către o misiune europeană, a scris miercuri Politico, citând surse.

Potrivit acestora, autoritățile americane se consultă cu misiunea europeană de monitorizare a situației de la punctul de control Rafah cu privire la asistența pentru reluarea funcționării punctului de control. După cum notează publicația, Statele Unite încearcă să găsească o cale de ieșire din impasul la care au ajuns Israelul și Egiptul în ceea ce privește securitatea frontierei. În situația actuală, Washingtonul cere misiunii UE să ajute la deschiderea și preluarea controlului punctului de control Rafah din Fâșia Gaza în condițiile în care Israelul ar putea începe o operațiune militară în orașul din sudul enclavei palestiniene.

După cum notează publicația, oficialii americani lucrează la această problemă de câteva săptămâni, acționând ca mediatori în negocierile dintre Israel și Egipt pentru a încheia un acord, în urma căruia controlul asupra punctului de trecere Rafah va fi transferat organizației europene, iar volumul ajutorului umanitar pentru palestinieni va crește semnificativ.

În timpul discuțiilor, oficialii egipteni au spus că locuitorii din Gaza ar trebui să controleze trecerea. Israelul susține că cei anteriori responsabili de punct au inclus membri ai mișcării radicale palestiniene Hamas, iar o altă structură ar trebui să le ia locul. Acest impas a încetinit semnificativ livrarea ajutoarelor către locuitorii din Gaza.

Statele Unite își propun să atragă o parte neutră care să preia controlul asupra punctului de trecere a frontierei de la Rafah. Misiunea europeană a lucrat anterior la granița cu Gaza, dar și-a suspendat activitățile în 2007, după ce Hamas a câștigat puterea în enclava palestiniană, notează Politico.

Pe 6 mai, Forțele de Apărare Israelului au anunțat începerea pregătirilor pentru evacuarea populației din regiunile de est din Rafah. Pe 7 mai, armata a anunțat începerea unei operațiuni militare în unele zone din estul orașului și preluarea controlului asupra punctului de trecere a frontierei cu același nume de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul.

Pe 15 mai,  postul de televiziune Al-Qahira Al-Ikhbariya a relatat că autoritățile egiptene țin Israelul pe deplin responsabil pentru închiderea punctului de control Rafah de la granița cu Gaza și întreruperea livrării de ajutor umanitar către locuitorii enclavei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite