Staţiunea de Cercetări Pomicole Voineşti ar putea fi salvată de la dezastru de către Ministerul Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea de Cercetări Pomicole Voineşti ar putea fi salvată de la dezastru de către Ministerul Agriculturii, care a anunţat că vrea să reorganizeze 13 institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă. De asemenea, unele dintre ele urmează a fi desfiinţate. Staţiuea de la Voineşti este locul în care „s-a născut” celebrul Frumosul de Voineşti.

Aşa arată un proiect de Hotărâre privind reorganizarea unor unităţi de cercetare-dezvoltare agricolă pus în dezbatere de minister.

Institutele şi staţiunile care se reorganizează sunt instituţii aflate în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi sunt finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul ASAS. 

Personalul institutelor şi staţiunilor care se reorganizează sau se desfiinţează va fi preluat de noua unitate fără concurs, iar veniturile şi cheltuielile institutelor şi staţiunilor se cuprind în bugetul de venituri şi cheltuieli al acestora.

Staţiunea de la Voineşti, sub o altă denumire

Astfel, pes lista unităţilor care se reorganizează apar Staţiunea de Cercetări Sericicole Băneasa – Bucureşti, prin desfiinţarea societăţii Sericarom SA. Totodată, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, din Bucureşti, prin desfiinţarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Băneasa,  Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Târgu Mureş, din Sângeorgiu de Mureş, prin fuziune prin absorbţie cu Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Bovinelor Sighet, care se desfiinţează, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea-Ciuc, prin desfiinţarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie a Cartofului Miercurea-Ciuc, dar şi Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Voineşti, judeţul Dâmboviţa, prin desfiinţarea Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti.

Alte instituţii care se reorganizează sunt: Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian - Sibiu, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Livada, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Mărculeşti şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani.

ISTORIA STAŢIUNII DE LA VOINEŞTI

Staţiunea de cercetare pomicolă Voineşti a fost infintata la 01.01.1950 şi amplasată în centrul bazinului pomicol de pe Valea Dâmboviţa, având că obiectiv principal stabilirea soluţiilor tehnico-organizatorice pentru refacerea patrimonului pomicol şi de a pune bazele dezvoltării pomiculturii în cadrul acestei zone . Activitatea staţiunii a fost structurată pe trei direcţi prioritatre:  cercetare stintifică, producţie poimicola şi valorificarea cercetărilor proprii în sectorul pomicol.

Dacă în anul 1974 datorită dezvoltării  intensive a plantaţilor pomicole , S.C.P.P. se întindea pe 627 ha în anul 2012 după aplicarea tuturor legilor funciare suprafaţă a fost diminuată la 91.9 ha.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite