Şeful de judeţ care vede daci prin Bucegi. Burebista, Decebal şi Zalmoxis vor avea statui în munţi, deşi istoriografia nu le-a păstrat reprezentări oficiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, s-a gândit să exploateze legendele despre locurile din Munţii Bucegi în care se presupune că au trăit dacii şi conducătorii lor. Şeful administraţiei judeţene şi-a prezentat public ideea de a monta trei statui, reprezentându-i pe Burebista, Decebal şi Zalmoxis la intersecţia a două drumuri judeţene, în zona Cabanei „Dichiu“, situată în comuna Moroeni.

„Există destule legende legate de daci, de Decebal, de Zalmoxis, pe care le putem exploata comercial foarte bine şi am spus că la intersecţia DJ 713 cu DJ 714, Dichiu cu Piatra Arsă, am putea pune aceste statui, la mărime de 2-3 metri, nu ştiu exact, pentru a fi impozante, pentru a fi un punct de atracţie. Aceste lucrări le putem face cu artiştii cu care organizăm anual tabăra de sculptură «Vasile Blendea» şi lucrul ăsta se va putea realiza dându-le o temă, văzând nişte schiţe şi apoi efectuând lucrarea propriu-zisă. Putem să cumpărăm blocuri de piatră de la Tulcea“, a declarat preşedintele PSD al CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, care crede că lucrarea ar costa cel mult 300.000 de lei.

image

Cum arată Zamolxis în „viziunea Ţuţuianu“

Şeful administraţiei judeţene din Dâmboviţa propune ca traseul din munţi, cunoscut ca „Transbucegi“, sau „Drumul Babelor“, să poarte cu această ocazie o nouă denumire: „Drumul Dacilor".

image
„Reprezentările sunt nişte lucruri pe care şi le-au închipuit unii. Nu există nicio reprezentare. Nu i-a văzut nimeni pictaţi pe Decebal, pe Burebista, sau pe Zalmoxis. Artiştii vor avea un cuvânt de spus în modul în care vor face lucrarea. Eu am spus că este o idee pe care o am în minte şi m-am gândit să numim acel tronson «Drumul Dacilor». Dichiu este o zonă bună pentru că unii turişti se duc înspre Vf. Omu, înspre Piatra Arsă, alţii vin spre Peştera. E o zonă de intersecţie şi eu nu cred că vorbesc prostii. Peste tot în lume unde sunt chestii de genul ăsta, oamenii se opresc, îşi fac o poză şi pleacă cu o amintire. Va deveni un element de atracţie pentru Platoul Bucegilor“, a mai spus Ţuţuianu. 

Când ar putea fi terminat drumul

Tronsoul despre care vorbeşte Ţuţuianu, DJ 713, este o investiţie comună între judeţele Dâmboviţa şi Prahova, începută în 2010, în valoare de 50 de milioane de lei. Are o lungime de 16 kilometri, cea mai mare parte pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Ar urma să fie finalizat în 2016.

image

„O să am o discuţie cu nişte oameni de specialitate şi lucrul acesta se poate face anul viitor, atunci când inaugurăm sectorul acesta de drum făcut în asociere cu Prahova. Drumul ar putea fi terminat în luna mai, pentru că până în aprilie nu se poate lucra nimic în zonă, pentru că este zăpadă. În toamna asta continuăm cu anumite lucrări. Acum se lucrează la anumite lucrări de legătură“, a adaugat Ţuţuianu. 

   

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite