Seceta, pericol imediat. Compania de Apă anunţă că apa ar putea fi distribuită cu program

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă că România va fi lovită de o seceta pedologică de la moderată spre extremă. Cele mai afectate zone vor fi Dobrogea, Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, iar izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei.

În acest context Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa (CATD) îi roagă pe oameni să folosească apa doar pentru consumul propriu, nu pentru a-şi uda grădinile. Potrivit Companiei, există riscul distribuţiei cu program a apei potabile. 

”Există riscul furnizarii apei potabile în sistem discontinuu (cu program) în situaţia nerespectării recomandărilor de mai sus (folosirea şi utilizarea apei potabile doar în scop potabil şi menajer) şi a continuării scăderii debitelor de apă cauzată de secetă. Legislaţia relevantă ce susţine demersul nestru este reprodusă în Ordinul 88/2007 pentru aprobarea Regulamentului – cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, articolele 5 şi 22”, se arată într-un comunicat de presă al CATD.

Astfel, pentru a preveni o funcţionare defectuoasă a serviciului de alimentare cu apă cauzată de secetă, vă recomandăm ca pentru o bună gestionare a resurselor de apă să utilizaţi apa potabilă distribuită prin sistemele de alimentare cu apă numai în scopul satisfacerii cu prioritate a nevoilor gospodăreşti, respectiv numai în scop potabil şi menajer.

"Conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei şi Olteniei. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, în Maramureş, local în nordul Transilvaniei şi al Olteniei, izolat în nord-vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei", precizează agrometeorologii.

În privinţa stării de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de înfrăţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-80%), iar culturile însămânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum şi înfrăţirea (40-100%).

Rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologică cu diferite grade de intensitate.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite