Recoltă bogată de ciuperci gigant, în curtea unui dâmbovițean. „Am fost uimit. E prima dată când văd”

0
Publicat:

Un bărbat din comuna dâmbovițeană Cândești a avut parte de o surpriză uriașă, zilele trecute, când a intrat în livada cu meri. Proprietarul a găsit mai multe ciuperci uriașe, cântărind mai bine de 3 kilograme, fiecare.

Ciupercile uriașe cântăreau mai bine de 3 kilograme, fiecare. FOTO. Eugen Panait
Ciupercile uriașe cântăreau mai bine de 3 kilograme, fiecare. FOTO. Eugen Panait

Ciupercile uriașe, neobișnuite, au fost găsite într-o livadă din zona Tătărani, acolo unde bărbatul deține o livadă. Nu numai că sunt mari ca niște mingi uriașe, dar și grele, cântărind peste 3 kilograme, fiecare. Oamenii spun că nu au mai văzut aşa ceva şi se feresc să le mănânce pentru că li se par ciudate.

„Le-am descoperit de vreo două săptămâni în satul Priboiu, din comuna Tătărani, acolo unde am o grădină. Am fost uimit când le-am văzut, nu mi-am dat seama prima dată ce sunt. Nu mai creșteau pe acolo ciuperci. <Bășina porcului> se numește soiul acesta de ciuperci, așa e cunoscută de noi, pentru că se înnegresc și emană un miros urât, îmbâcsit”, spune Eugen Mihai Panait, proprietarul terenului pe care au fost găsite ciupercile uriașe.

De profesie jandarm la IJJ Dâmbovița, Eugen spune că nu știe dacă acele ciuperci sunt sau nu comestibile, motiv pentru care le-a aruncat.

„Nu știu dacă sunt comestibile sau nu, dar nu am riscat. Doar le-am găsit, le-am fotografiat și le-am aruncat. E prima dată când am văzut prin zonă, e ceva neobișnuit”, adaugă Eugen Mihai Panait.

Ciuperci uriașe au mai crescut și în livada unei familii din Gorj, după ploile din ultima perioadă.

Ciuperca uriaşă

Recordul în privinţa dimensiunilor aparţine speciei „Lagermannia gigantea”, o ciupercă aparţinând familiei Lycoperdaceae, cunoscută sub mai multe denumiri populare (gogoşele, răsuflătoarea-pământului etc.), potrivit ciupercar.ro.

Dimensiunile sale extraordinare (poate ajunge la un diametru de 80 cm şi o greutate de 20 de kg) i-au făcut pe cercetătorii care au studiat această specie să-i dea denumiri ştiinţifice corespunzătoare: Lycoperdon giganteum, Lycoperdon maximum, Calvatia gigantea.

Se pare că în zonele rurale era folosită ca antihemoragic. Exemplarele tinere erau tăiate în felii şi puse la uscat.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite