Ciuperci otrăvitoare de vânzare în piață, în Alba Iulia. Vânzătorul nu avea niciun act de proveniență

0
Publicat:

Inspectorii DSVSA Alba au confiscat o cantitate de 16 kilograme de ciuperci otrăvitoare care erau expus pentru vânzare într-o piață din Alba Iulia. Vânzătorul nu a apucat să comercializezenicio cantitate.

Ciupercile au fost confiscate și distruse FOTO DSVSA Alba
Ciupercile au fost confiscate și distruse FOTO DSVSA Alba

Vânzătorul nu avea acte de proveniență, iar marfa sa a fost distrusă, în conformitate cu normativele sanitare veterinare în vigoare. Astfel de ciuperci nu sunt destinate consumului uman și pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor, susțin reprezentanții DSVSA.

Controlul a avut loc marți, 27 septembrie, împreună cu reprezentanți ai poliției. Unul dintre comercianții aflați în piață a expus spre comercializare ciuperci fără a deține vreun document privind proveniența, calitatea și conformitatea produsului.

Persoana în cauză a declarat inspectorilor DSVSA Alba că nu a existat nici un cumpărător pentru ciupercile expuse, iar întreaga cantitate adusă a pus-o la dispoziția autorităților pentru a fi distrusă. În urma controlului s-a constatat că ciupercile au fost culese din pădurea de la marginea orașului Zlatna.

Recomandările specialiștilor

„Astfel de controale vor continua în toate piețele din județul Alba. Conform legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în piețe este permisă comercializarea doar a produselor alimentare care fac obiectul specificat în documentul sanitar-veterinar emis de autoritatea competentă locală, respectiv DSVSA Alba. De asemenea, în piețe pot fi vândute doar produse pentru care se deține atestat de producător sau produse care provin din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor”, se precizează într-un comunicat al instituției.

Consumul ciupercilor din pădure – fără a fi analizate, culese de către persoane neabilitate – sau din alte locuri necunoscute, reprezintă un risc major pentru sănătate și poate cauza intoxicații acute la consumatori.

Ciupercile necomestibile se pot confunda foarte ușor cu cele comestibile, fiind recomandată achiziționarea lor doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar: magazine și depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, aprozare, ciupercării sau alte unități de profil.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite