Istoria inedită a unei biserici din Târgovişte, construită de „Mirco mare căpitan de lefegii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
biserica sf ncolae simuleasa

Biserica Sfântul Nicolae Simuleasa a fost construită de "Mirco vel căpitan za sârbi" în anul 1654. El a construit biserica ce poartă azi hramul Sfântul Nicolae (Simuleasa) şi se află pe strada Nicolae Filipescu, din Târgovişte.

Biserica are hramul Sf. Ierarh Nicolae, dar primul hram se pare că a fost Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Nu se cunoaşte dacă actuala biserică a fost edificată pe alta mai veche, năruitǎ, dar, probabil că locul ales pentru această biserică pare sǎ aibǎ o astfel de încărcătură spirituală şi istorică. 

Numită şi biserica Sârbilor, ea a fost construită de „Mirco mare cǎpitan de lefegii”, în vremea domniei lui Constantin Şerban Cârmii, fiind începută la 10 iunie 1654 şi terminată la 30 noiembrie acelaşi an. 

Potrivit „Enciclopedia Târgoviştei”, pisania bisericii consemnează că biserica a fost „ridicată de întru temelie până la sfârşit […] de […] jupan Mirco vel căpitan za sârbi împreună cu familia lui, formată din jupâniţa ego Ioana, copiii „Florica; Păună; Nicolai, dar şi Nicola braţ căpitan; Dumitru braţ „ căpităneasii”, cu toţi „în serviciul militar al domniei”. De aceea, i-a rămas, multǎ vreme, în conştiinţa târgoviştenilor, această denumire de biserica sârbilor şi până la edificarea bisericii Sf. Nifon din Târgovişte, cunoscută şi ea tot ca „biserica sârbilor”, este cel mai probabil că aceşti bulgari (denumirea de sârbi a fost dată datorită confuziei dintre limba sârbă şi bulgară) aşezaţi la marginea Târgoviştei sǎ fi venit la rugăciune aici”. 

biserica sf ncolae simuleasa

Lăcaşul de cult a rămas în grija familiei ctitorului, la 1698, Nicolae Coj, fiul ctitorului, dăruia bisericii un Minei. 

Puţin mai târziu, la 6 iulie 1713, pânǎ la jumătatea secolului al XVII-lea biserica mai este cunoscută şi ca Sf. Nicolae „biserica acea stricată”. 

În anul 1800, a fost reparată de Sima Bucşeneanu, care o zugrăveşte, îi reface acoperişul, clădeşte amvonul şi clopotniţa, „înfrumuseţând-o cu toate desăvârşit”. 

Tot atunci i se adaugă o nouǎ pisanie, situată deasupra celei vechi şi un alt hram, cel al Sfinţilor Voievozi. 

biserica sf ncolae simuleasa

Monumentul a mai suferit anumite intervenţii şi în anul 1863, la iniţiativa unei anumite Sultana Simuleasa, probabil fata ctitorului din anul 1800, de la care provine şi numele adăugat hramului. 

Lăcaşul, de plan triconic, alcătuit iniţial din pridvor, pronaos, naos şi altar. Cele douǎ turle din lemn, acum îmbrǎcate cu tablă, au fost realizate în timpul lucrărilor de restaurare din 1863. 

Astă,zi Biserica Sf. Nicolae- Simuleasa este biserică parohială, servind ca lăcaş de cult pentru credincioşii târgovişteni din Microraionul IX. 

La ea se poate ajunge uşor, fie venind dinspre Bucureşti, pe Calea Domnească, fie venind dinspre centrul oraşului, pe la PiaIǎ 1 Mai.

biserica sf ncolae simuleasa

În vara anului 2006 au fost efectuate mai multe lucrări pentru a constata dacă lăcaşul de cult ar rezista unui proces de reconsolidare şi restaurare. Atunci au fost descoperite mai multe oseminte omeneşti sub pardoseala bisericii.

Programări pentru un tur ghidat al Bisercii Nicolae Simuleasa puteţi face la adresa de mail cnipt.tgv@gmail.com sau la număr de telefon 0245/ 633 341.

biserica sf ncolae simuleasa
biserica sf ncolae simuleasa

Vă mai recomandăm şi:

Istoria Mitropoliei de la Târgovişte, importantul centru cultural şi religios al Ţării Româneşti

Secretele Bisericii Domneşti din Târgovişte: are cea mai mare galerie pictată cu chipurile domnitorilor Ţării Româneşti

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite