Informaţii utile pentru cei care vor să muncească în Italia, Anglia sau Belgia
0Târgoviştenii care vor să munceacă în Marea Britanie, Belgia sau Italia au primit sfaturi de nădejde de la specialiştii Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC).
Conferinţa de instruire a avut loc vineri, la sediul SC EUROPROJECT PARTNER. Evenimentul a avut drept obiectiv furnizarea de informaţii privind formalităţile pe care cetăţenii români decişi să trăiască şi să muncească în Italia, Belgia şi Marea Britanie trebuie să le îndeplinească înainte şi după plecarea în statele de destinaţie.
Întâlnirea a constituit o primă etapă de asistenţă oferită cetăţenilor în cadrul proiectului „Mentorul meu pentru mobilitate – un experiment pentru cetatenii din Romania si Bulgaria care merg sa lucreze in alte state membre UE”, pe care ANBCC îl implementează începând cu luna martie 2014.
Finanţat de Comisia Europeană, prin Directoratul General (DG) pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, proiectul îşi propune să ofere asistenţă lucrătorilor din România şi Bulgaria care îşi găsesc un loc de muncă în Italia, Marea Britanie şi Belgia, prin intermediul constituirii unei reţele de experţi din sectorul neguvernamental (din cele 5 state membre) care să ofere sprijin informaţional lucrătorilor în statele în care lucrează.
ANBCC este partener în cadrul proiectului, acoperind activităţile care se vor desfăşura în România. Ceilalţi membri ai parteneriatului sunt: European Citizen Action Service (Belgia), The Law Centres Network (Marea Britanie), the International University College of Turin (Italia) şi Foundation for Access to Rights (Bulgaria). Parteneriatul internaţional este menit a răspunde viziunii proiectului de a constitui o reţea de cooperare între ONG-urile partenere, astfel încât să fie oferit sprijin consistent cetăţenilor care îşi exersează dreptul la liberă circulaţie. Cea de-a doua etapă a proiectului va presupune oferirea de asistenţă propriu-zisă cetăţenilor români şi bulgari aflaţi în Belgia, Italia şi Marea Britanie de către partenerii din statele respective.
Concentrată pe furnizarea de informaţii practice vis-à-vis de formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii lucrători în relaţie cu autorităţile locale (din Belgia, Italia şi Marea Britanie) şi beneficiile pe care aceştia le pot accesa odată ajunşi în ţara de destinaţie, inclusiv reglementări cu privire la rezidenţă şi drepturile de care beneficiază familiile lucrătorilor, întâlnirea de vineri este cea de-a doua dintre cele două sesiuni de informare organizate în România de către ANBCC şi organizaţiile membre.
Experţii din ONG-urile din Belgia, Italia şi Marea Britanie prezenţi la sesiunile de informare vor oferi cetăţenilor suportul informaţional necesar. Abordarea intregului proiect nu vizează facilitatarea găsirii unui loc de muncă în străinătate, ci se concentrează pe asistenţa vis-à-vis de formalităţile de îndeplinit şi beneficiile de accesat înainte si după plecarea în străinătate. Cu toate acestea, pentru a acoperi nevoia de informare a participanţilor privind găsirea unui loc de muncă, reprezentanţi ai serviciului EURES- reţeaua europeană a locurilor de muncă vor fi prezenti la eveniment.