Halele Arsenalului din Târgoviște vor fi restaurate.„Locuitorii vor vedea o zonă modernizată” FOTO

0
Publicat:

Halele Arsenalului, din Târgoviște, fostă fabrică de tunuri realizată de domnitorul A.I. Cuza, în 1872, vor fi restaurate. Un dezvoltator imobiliar târgoviștean va investi 10 milioane de euro în restaurarea Halelor Arsenalului.

Halele Arsenalului din Târgoviște vor fi restaurate. FOTO Mol Invest
Halele Arsenalului din Târgoviște vor fi restaurate. FOTO Mol Invest

În 1864 s-a pus pentru prima dată problema fabricării de tunuri în ţară. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a propus ca noua fabrică de tunuri să fie construită la Târgovişte, având în vedere tradiţia locală, instituită la 1584 de către domnitorul Petru Cercel.

Fabrica a intrat în funcţiune în 1872. Patru ani mai târziu, producţia de tunuri, la cererea Rusiei, a fost transferată la Bucureşti. Fabrica de tunuri de la Târgovişte, numită „fonderie”, după termenul francez desemnând „turnătorie de metale”, a rămas numai ca „arsenal al armatei”, unde se produceau piese de schimb pentru artilerie şi alte produse de tehnică de război, precum şi reparaţie de tehnică de luptă. Fabrica a fost alcătuită din două grupe de câte trei hale, dispuse în forma literei “U”.

Respectivele hale, aflate în centrul orașului, au ajuns într-o stare avansată de degradare, nefiind folosite de mult timp.

În perioada următoare, restaurarea are la baza toate cerințele impuse în acord cu Ministerul Culturii și astfel locuitorii municipiului Târgoviște vor vedea în final, o zonă modernizată, cu halele recondiționate conform standardelor actuale în construcții, păstrând totodată autenticitatea arhitecturală și respectând valorile arhitecturale ale urbei”, a precizat dezvoltatorul imobiliar târgoviștean Mol Invest.

Cel mai probabil, dezvoltatorul va realiza în respectivele hale un restaurant, o bibliotecă și câteva apartamente care vor funcționa în regim hotelier. Mol Invest este un dezvoltator imobiliar care a construit mai multe blocuri și cartiere de case în Târgoviște și localitățile vecine.

Imagine de epocă a fabricii de tunuri de la Târgovişte FOTO Enciclopedia Târgoviştei
Imagine de epocă a fabricii de tunuri de la Târgovişte FOTO Enciclopedia Târgoviştei

La momentul proclamǎrii Republicii Populare Române, existau în Târgovişte Atelierele CFR (fostul Arsenal al Armatei), trei rafinǎrii de petrol, cinci fabrici de sifoane, douǎ fabrici de mezeluri, douǎ de teracotǎ, o fabricǎ de oxigen, o fabricǎ de spirt, una de sǎpun, o sticlǎrie, o turnǎtorie şi 8 mori de fǎinǎ.

Principalele întreprinderi vor fi naționalizate prin Legea din 11 iunie 1948. Cea mai importantǎ unitate economicǎ rǎmâne fostul Arsenal, botezat din 8 august 1945 Atelierele CFR „Gheorghe Gheorghiu-Dej” şi transformat succesiv în Uzinǎ de Maşini (1949), apoi în Uzinǎ de Utilaj Petrolier (UPET) – nume sub care este cunoscut şi în prezent. Aici vor fi inaugurate şi cursurile unei „universitǎți muncitoreşti” (din 1960), pe lângǎ procedeele destinate uzului industrial, muncitorii-cursanți studiind în câteva ore şi fizicǎ, matematicǎ şi limba românǎ”, se arată în lucrarea „Enciclopedia Târgoviștei”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite