FOTO Pricopie declară război editorilor care, în opinia sa, blochează licitaţiile pentru manualele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în Dâmboviţa, unde „a furat” startul noului an şcolar, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că problema manualelor şcolare la clasele a I-a şi a II-a a fost cauzată de editori, care au vrut să îşi impună şi anul acesta oferta, care, din punctul de vedere al oficialului este învechită.

Mai mult, spune Pricopie, dacă nu se va ajunge la un consens, Ministerul pe care îl conduce şi-ar putea crea propria editură pentru editarea manualelor şcolare. 

 „Am văzut tot felul de declaraţii, unele transmise ca un mesaj de panică, cum că nu avem manuale la clasa I-II. La clasa a II-a, sunt manuale, cele care au fost şi acum un an, şi acum doi ani, şi din păcate şi acum 10 ani. Manualele de la clasele I şi a II-a  au fost aprobate între 1998 şi 2004. La fel şi până la clasa a XII-a. Deci începem şi anul acesta cu manuale vechi. Cum facem să avem manuale noi? Acest proces nu este simplu. Presupune mai întâi schimbarea planurilor cadru, aprobarea programelor analitice. Pentru ciclul primar asta s-a făcut deja. Programele cadru pentru clasele I-IV şi  programele şcolare pentru I-II. Pentru manualele noi, digitale, am declanşat acest proces anul trecut, când am aprobat programele şcolare. Am vrut ca în toamna anului trecut să avem manualele noi”, a spus Remus Pricopie.

Luptă pentru ditarea manualelor şcolare 

Ministrul Educaţiei a declarat că noile manuale şcolare, printre care şi cele digitale, vor ajunge la elevi cu întârziere din cauza editorilor, care au contestat licitaţiile în ideea de a introduce tot ei vechile manuale în şcoli.

După calendarul nostru, licitaţia ar fi trebuit să se termine în iunie, dar o parte dintre editori au încercat să amâne momentul în care se finalizează această licitaţie, dintr-un motiv foarte simplu: au vrut ca şi anul acesta pentru clasele I şi II să cumpărăm aceleaşi manuale vechi pe care le-am cumpărat vreme de 14 ani. Veste proastă pentru dumnealor: manualele pentru clasa a II nu le cumpărăm, pentru că ele sunt deja în şcoli şi le vom folosi pe acelea şi nu am aprobat nici suplimentarea”, a adăugat ministrul.

O singură editură

Pricopie a trecut chiar la ameninţări la adresa editorilor de manuale. “Licitaţia pentru manuale ar fi trebuit să se termine în iunie. S-a amânat din cauza contestaţiilor editorilor. Dacă nu se va ajunge la un consens şi dacă în următorii cinci ani nu schimbăm toate manualele din clasa I şi până la a XII-a şi vom avea acest scandal anual, atunci decid să închid subiectul liberalizării de manuale şi să revenim la o editură unică a Ministerului Educaţiei, care să facă toate manualele”, a mai spus oficialul din Educaţie.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite