FOTO Pictorul Papilor. Un artist dâmboviţean pictează pentru Vatican
0TALENT. Florian Colea este unul dintre pictorii preferaţi de cardinalii de la Vatican. De zece ani, icoanele sale ajung pe pereţii bisericilor catolice din Italia. Recent, şi Papa Francisc a comandat câteva icoane.
Florian Colea, acum în vârstă de 63 de ani, a început să picteze la 14 ani şi de atunci nu a mai lăsat pensula. Fie că alege ca suport sticla sau pânza, din mâinile sale ies adevărate opere de artă. Anual, cinci lucrări de mari dimensiuni împodobesc bisericile catolice din Italia. Legătura dintre pictor şi entitatea papală datează de zece ani.
„Cea mai valoroasă lucrare a mea este o icoană împărătească pe lemn, care a ajuns la Vatican. Este expusă în sala presei de acolo. A fost achiziţionată de o fundaţie şi făcută cadou directorului adjunct al sălii presei. Am lucrat la acea icoană vreo şase luni“, spune artistul. O altă icoană semnată de Florian Colea se află în camera unde Papa îşi ia cina şi primeşte invitaţii, încăpere care nu este deschisă publicului larg care vizitează Vaticanul.
DOUĂ TIPURI DE PREŢURI
Cele mai multe icoane comandate sunt cele în care este reprezentată Maica Domnului cu pruncul în braţe, dar şi cele cu diferiţi sfinţi. Artistul recunoaşte că este extrem de fructuoasă colaborarea cu italienii, pentru că au resurse financiare şi ştiu să aprecieze valoarea.
„Lucrez cu două preţuri, pentru afară, pentru că am dat icoane nu numai în Italia, ci în toată lumea, inclusiv în Japonia. Pentru italieni, lucrez practic cu preţul fixat de ei, pentru că au recunoscut totuşi valoarea lucrărilor şi mi-au spus din start: «Nu ştii să te vinzi, la ce muncă e înglobată aici». Au început să îmi dea un preţ aparte pentru fiecare lucrare“, recunoaşte pictorul. În România, în schimb, preţul coboară chiar mai jos de jumătate din cât primeşte de la italieni. Dacă o lucrare făcută pentru Vatican costă aproximativ 400 de euro, în România o astfel de icoană se vinde cu un preţ între 100 şi 120 de euro.
De obicei, cardinalii dau comanda cu luni bune înainte şi nu îl presează absolut deloc. Îi lasă timp şi spaţiu pentru a putea lucra. Legătura se ţine prin Centrul de Ajutorare din Târgovişte. Participând, de-a lungul anilor, la tot felul de târguri populare, cardinalii l-au găsit la zilele oraşului Târgovişte. „Ei activează în toată lumea. Au diverse centre de ajutorare a copiilor. Am plecat de la icoane mici, pe care le făceam cadou în Italia. Acum o să încep o comandă pentru Hawaii. Acolo au deschis un nou centru. E vorba de o icoană foarte mare, de peste un metru. Ne întâlnim, stăm de vorbă, stabilim ce vor şi ne apucăm de treabă“, povesteşte pictorul din Târgovişte.
Lemnul este pregătit cu atenţie şi uns cu o soluţie specială, de cel puţin patru ori. Peste aceste straturi se lipeşte foiţa de aur, care nu trebuie să prezinte nicio cută. După aceste operaţiuni, începe munca migăloasă. Fiecare detaliu contează enorm şi, de aceea, pentru o astfel de icoană se poate munci şi câteva luni. Fiecare zi de lucru începe, însă, obligatoriu cu o rugăciune. Artistul le predă pictura unor copii din comuna natală, Moroieni, cărora le spune, în primul rând, să aibă credinţă în Dumnezeu, pentru că altfel „nu merge mâna“.
ICOANĂ PENTRU HAWAII
Toate icoanele lui Florian Colea sunt lucrate cu foiţă de aur, element despre care pictorul spune că dă valoare şi preţiozitate unei lucrări.
„Reprezentantul Centrului de Ajutorare din Târgovişte, care a primit sarcina să se ocupe de un alt centru din Hawaii, m-a avertizat că o să am în lucru o icoană foarte mare în vară. În iunie vor veni şi îmi vor spune ce dimensiuni o să aibă. Dar, mai mult ca sigur, o să aibă peste un metru. Fiecare astfel de centru are un loc de rugăciune şi acolo pun icoanele. O parte din icoanele mele au ajuns la o mănăstire din Italia, chiar pe malul lacului Como, şi aproape toţi călugării din acea mănăstire au în chilii câte o iconiţă de la mine“, spune artistul cu emoţie în glas.
Florian Colea îşi procură singur materia primă. Lemnul trebuie să fie foarte bine uscat, să aibă mulţi ani vechime, după care trebuie pregătit cu câteva straturi de grund. Se îmbracă apoi cu o bucată de pânză, pe care se aplică alte straturi de grund, totul pentru ca lemnul să nu aibă absolut nicio striaţie. După această pregătire temeinică, se aplică şi foiţa de aur, care dă valoare icoanei.
Pe lângă lucrările rafinate la care zăboveşte chiar şi câteva luni, Florian Colea pictează şi pe sticlă. Pictorul spune, însă, că la târgurile la care ia parte i s-a întâmplat, de multe ori, ca picturile pe sticlă să nu fie îndeajuns de apreciate, comparativ cu restul icoanelor. „La icoana pe sticlă, noi suntem încadraţi în nişte canoane de sub care nu avem voie să ieşim sub nicio formă. Practic, noi nu facem nicio invenţie. La icoana pe sticlă, feţele au o tentă naivă. Asta pentru că, atunci când a început să se facă la noi icoana pe sticlă, mulţi meşteri erau oameni simpli din popor, care îşi descopereau acest talent“, mai spune pictorul.
ÎN DRUMEŢIE, FĂRĂ DESTINAŢIE
Ca în cazul oricărui artist, pictatul nu este singura pasiune a lui Florian Colea. În tinereţe a călătorit mult şi fără o destinaţie anume. „Îmi plac pescuitul, dar şi drumeţiile pe munte. Mă urc în maşină, cu soţia mea, şi plecăm. Niciodată nu plecăm cu o ţintă anume, dar ies nişte drumeţii de toată frumuseţea. Trebuie să te mai şi destinzi. Nu poţi să stai tot timpul încordat“, explică artistul.
Răbdător, liniştit şi zâmbitor, Florian Colea este mereu dornic să povestească despre pasiunea lui şi, imediat ce stai de vorbă cu el, îţi poţi da seama cât de mult iubeşte ceea ce face. Toată viaţa a fost un autodidact. Nu are şcoală de iconar, dar, cu toate acestea, a reuşit să devină un adevărat maestru.