Certificatul medico-legal, în caz de accident rutier, se obține acum mai ușor. Care e procedura

0
Publicat:

Din acest an, victimele accidentelor rutiere, care vor să obțină certificat medico-legal pentru eventuale despăgubiri pe cale civilă, nu mai sunt nevoite să meargă la medicul legist dintr-un spital.

Accident rutier. FOTO Arhivă
Accident rutier. FOTO Arhivă

Certificatul medico-legal se obține în urma evaluării unui specialist în privința gravității leziunilor suferite în urma unui accident sau a unui act de violență.

Certificatul medico-legal se întocmește la cererea persoanei vătămate, în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului ce a cauzat vătămarea. După trecerea celor 30 de zile, efectuarea unui raport de expertiză medico-legală poate fi dispusă doar prin ordonanță emisă de organele de urmărire penală, sau prin ordinul instanței de judecată, potrivit avocatului Bogdan Silistra

De la spital, în mediul privat

Până acum, certificatul medico-legal pentru eventuale despăgubiri pe cale civilă se obținea prin parafa medicului legist dintr-un spital. De acum, examinarea se face acum exclusiv în sistemul medical privat.

Dacă ai fost victima unui accident rutier și dorești să obții despăgubiri (strict din punct de vedere civil), nu mai e nevoie să te prezinți la o instituție medico-legală pentru a ți se elibera un certificat medico-legal (așa cum se întâmpla până acum). Va trebui să te prezinți în fața unui expert medical evaluator care te va examina și îți va întocmi un raport de evaluare traumatologică. Medicul îți va acordă un punctaj traumatologic în funcție de care vei primi despăgubirile aferente. Medicii legișți sunt medici evaluatori, iar aceste examinării se efectuează exclusiv în privat”, spune dr. Cristian Paparău, medic legist în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Cine poate obține certificat medico-legal

Certificatul medico-legal poate fi obținut de tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani, de părinți, pentru copii sub vârsta de 16 ani, ceea ce înseamnă că examinarea acestora se face în prezenta părintelui, de tutorele legal sau curator, după caz, de către directorul unității pentru persoanele internate în cămine, spitale, internate școlare, precum și în alte asemenea instituții, de către comandantul locului de detenție pentru persoanele condamnate sau orice altă persoană pentru copii găsiți, pentru persoanele debile mintal, pentru cei care nu se pot îngriji singuri și nici nu sunt în îngrijirea cuiva.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite