Cea mai veche sculptură din sud-estul Europei poate fi admirată la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii de la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din cadrul Complexului Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte au găsit scos la iveală, în şantierul de la Poiana Cireşului (Piatr Neamţ), la finalul lunii august, cea mai veche sculptură din România şi din sud-estul Europei care datează de acum 23.000 de ani.

Autorii acestei descoperiri au prezentat-o, vineri, la Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic, înainte de a o face cunoscută în străinătate unde, spun aceştia, va avea un impact semnificativ. Coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru (foto), a spus ca descoperirea este "senzaţională" şi trebuie conservată şi expusă corespunzator.

"Eu nu ştiu cât este România pregătită pentru o astfel de descoperire! Este o descoperire senzaţională. O astfel de descoperire oriunde în lume este centrul atenţiei tuturor. Vreau să va spun că mă uităm pe un site acum câteva zile, o descoperire similară din Cehia urmă să se ducă la o altă expoziţie. Era ambalată într-o cutie militară, transportată de doi militari, care erau flancaţi de alţi patru militari cu armele în poziţie de tragere. Spun toate aceste lucruri pentru că eu, descoperitorul ei, nu voi fi de acord să fie expusă decât în momentul când i se va asigura vizibilitate, siguranţă şi modurile de conservare totale, care să nu ne facă de ras în faţă lumii", a spus profesorul Carciumaru.

El a adăugat că este prima astfel de descoperire din România. Statuetă este realizată dintr-un material deschis la culoare, este destul de grea pentru volumul sau şi nu are cap.

"Este o descoperire senzaţională în primul rând că este prima din România, este prima de acest fel din Sud Estul Europei. Majoritatea statuetelor de acest tip descoperite sunt fără cap. Deci să nu ne surprindă că partea superioară a corpului nu există. Dar în acelaşi timp noi avem speranţa că adesea jumătatea cealaltă a unei statuete era găsită la 10-20 de metri. Deci putem să sperăm că vom găsi şi partea cealaltă datorită modului de săpătură pe care îl practicăm. Suntem singură echipa care facem săpături arheologice şi în stratele de cultură săpăm din doi în doi milimetri", a mai spus coordonatorul echipei de arheologi, profesorul universitar Marin Carciumaru.

Colectivul de cercetare care a participat la săpăturile din acest an a fost format din dr. Elena-Cristina Niţu (şefa şantierului), dr. Ovidiu Cîrstina – Complexul Naţional Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgovişte, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgovişte, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iaşi), dr. Jessica Lacarriere – arheozoolog (Universitatea din Toulouse-Franţa), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgovişte), absolventii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgovişte), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timişoara), studenţii Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgovişte), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi), Aurelian Roşca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite