Zeci de mineri de la Crucea s-au blocat în subteran şi au intrat în greva foamei
0Supăraţi că unii dintre ei au fost trimişi obligatoriu în concediu de odihnă, minerii din câteva schimburi au refuzat să intre în galerii. Luni, la ora 18.30, 83 de mineri au decis să intre în galerii şi au declarat că încep greva foamei, însă în această dimineaţă numărul lor a scăzut la 30. Primarul de la Ostra, Ioan Oros, ţine partea minerilor.
Un eveniment cu conotaţii sindicale, dar pornit din iniţiative de altă factură a blocat din nou activitatea minei de uraniu de la Crucea. Lucrătorii din această exploatare nu mai sunt demult credincioşi liderilor sindicali care le-au promis ani întregi marea cu sarea şi de la care nu s-au ales cu nimic.
Recentele decizii ale Ministerului Economiei, care prin intermediul Companiei Naţionale a Uraniului a decis mai întâi închiderea exploatării miniere de la Crucea, iar mai apoi, la presiunea sindicală, s-a acceptat doar restrângerea acesteia, au produs revolte în bazinul minier de exploatare a uraniului din zona Crucea.
Două luni, minerii de la Crucea au fost liniştiţi, continuându-şi activitatea. La începutul acestei săptămâni, însă, când au aflat că vor fi trimişi în concediu colectiv de odihnă, minerii de la Crucea au redevenit hotărâţi să îşi apere drepturile, de această dată pe cont propriu, fără reprezentanţi ai sindicatului, care, consideră ei, nu le-au apărat cum se cuvine drepturile.
Pe acest fond, aproximativ 200 de lucrători ai minei de uraniu Crucea – Botuşanu au intrat ieri în grevă. Aceştia se plâng de salariile scăzute şi de faptul că vor rămâne fără locuri de muncă în cazul în care mina se va închide.
Ioan Oros, primarul comunei Ostra, a susţinut că oamenii de acolo nu doresc ca mina să se închidă, fiind singura activitate industrială din zonă.
„Au fost discuţii care s-au purtat la nivel de Guvern şi la nivel ministerial. Cei de la mină nu vor altceva decât să îşi vândă produsul. Peste tot se aude că mina nu mai este rentabilă şi că trebuie închisă exploatarea. Reprezentanţii minei au un produs finit pe stoc şi nu vor altceva decât ca cineva să le cumpere produsul pe care îl exploatează ei pentru a-şi putea continua activitatea”, a declarat Ioan Oros.
Acesta a precizat că are deja experienţa închiderii a două mine şi nu este una tocmai plăcută, deoarece va avea un mare impact social asupra oamenilor şi asupra administraţiei publice din zonă.
„Aproximativ 300 de oameni, atât din Ostra, cât şi din Crucea şi Stulpicani, deservesc mina. Cea mai mare problemă va fi a lucrătorilor care îşi vor pierde locul de muncă, deoarece au credite şi rate, iar impactul social va fi foarte grav”, a subliniat primarul din comuna Ostra.
Totodată, bugetul Primăriei va avea foarte mult de suferit pentru că se va diminua considerabil. Impozitul pe salariul ortacilor revine administraţiei locale şi se ridică la suma de 80.000 de lei pe lună.
„Toată lumea depinde de aceste exploatări deoarece nu avem altă industrie în zonă. Când am fost la Bucureşti, secretarul de stat de atunci ne-a spus că noi, primarii, trebuie să ne preocupăm de atragerea de investitori străini. Undă să îi atragem? Zona de aici este izolată, iar alt potenţial economic nu există”, a concluzionat Ioan Oros.
Pe de altă parte, prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le are, un grup de mineri a anunţat ieri dimineaţă intenţia de a intra în grevă pe considerente salariale şi privind modul în care a fost încheiat contractul de muncă, care să le garanteze locurile de muncă pentru următorii ani. Pe de altă parte, la Ministerul Economiei şi la Compania Naţională a Uraniului, s-au făcut, declară prefectul Constantin Harasim, paşi importanţi în vederea alocării unor sume concrete cu care să se soluţioneze revendicările minerilor, atât cât sunt prevăzute prin deciziile Ministerului Economiei.
„Cererile suplimentare nu pot fi negociate decât prin dialog. Eu consider că le pot înlesni, la o întâlnire a Comisiei de Dialog Social, o discuţie faţă în faţă cu angajatorii – Compania Naţională a Uraniului, prin reprezentanţi, dar şi cu sindicatele care le pot apăra interesele “, a spus prefectul Harasim.
Protestul de la Crucea a debutat ieri cu 118 mineri care pur şi simplu au hotărât să nu mai coboare în galerii, în aşteptarea unor răspunsuri favorabile cerinţelor lor, din partea Companiei Naţionale a Uraniului şi a Ministerului Economiei. Aseară, la ora 18.30, pentru că aceste răspunsuri nu veniseră, 83 de ortaci au decis să intre în subteran, declarând totodată că încep şi greva foamei. Numărul acestora a scăzut la 30 în această dimineaţă.
Prefectul Harasim a informat despre noua situaţie Ministerul Economiei şi Ministerul de Interne, cerând totodată Serviciului de Ambulanţă să deplaseze urgent un echipaj la Crucea pentru a supraveghea starea de sănătate a minerilor blocaţi în subteran şi pentru a putea interveni în caz de nevoie.
Alte ştiri pe această temă: