Un profesor universitar se oferă să găzduiască o familie de sirieni care a intrat ilegal în Austria prin România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Dimian a transmis o scrisoare ambasadoarei Austriei, Adelheid Folie, în care a arătat că se oferă să găzduiască o familie de sirieni cu copii minori care a intrat în Austria, trecând prin România.

Mihai Dimian este profesor al Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava FOTO: radiotop.ro
Mihai Dimian este profesor al Universităţii „Ştefan cel Mare" din Suceava FOTO: radiotop.ro

Universitarul sucevean a publicat scrisoarea pe contul său de Facebook . El a subliniat, între altele, că securizarea frontierelor Uniunii Europene nu poate să intre doar în sfera de responsabilitatea ţărilor de frontieră, mai ales în contextul războiului, când creşte presiunea pe graniţe.  

„Am transmis astăzi o scrisoare către doamna Ambasador a Austriei, Adelheid FOLIE, în care îmi exprim îngrijorarea pentru criza refugiaţilor cu care se confruntă ţara parteneră şi îmi ofer minorul suport pentru a găzdui o familie siriană cu copii minori dintre cele despre care Cancelarul Austriei afirmă că are dovezi indubitabile că a ajuns pe teritoriul Austriei trecând prin România. Totodată atrag atenţia că securizarea frontierelor Uniunii Europene (chiar dacă nu fac parte din aria Schengen) nu poate rămâne în singura responsabilitate a ţărilor de frontieră, în special în astfel de perioade dificile cu război şi presiuni migratorii ridicate la graniţă. Putem face faţă acestor provocări dificile doar împreună, ca parteneri în Uniunea Europeană”, a transmis Mihai Dimian.

El amintit că România este un partener economic important al Austriei şi consideră justificată decizia românilor de a limita interacţiunule economice cu firmele care au capital majoritar austriac.

Indiferent de motivaţia deciziei Austriei, modul de abordare a problemei din partea Guvernului Austriei a fost unul lipsit de respect pentru România, cu atât mai mult cu cât România este un partener economic important pentru Austria. Drept urmare, un răspuns civilizat din partea românilor prin limitarea interacţiunilor economice cu firmele cu capital majoritar austriac este justificat pentru a atrage atenţia guvernului austriac că decizii ce urmăresc câştiguri politice interne pot avea consecinţe economice importante”, a afirmat profesorul.

Mihai Dimian consideră că România ar trebui să obţină fonduri de la Uniunea Europeană ca să securizeze graniţele.

„Aflându-mă într-un judeţ de frontieră, mi-e greu să afirm că frontierele ţării noastre sunt securizate. Există în zonă, cel puţin, un trafic ilegal consistent de ţigări, în condiţiile în care miza este doar accesul la ţara noastră şi nu accesul la întreaga piaţă a Uniunii Europeană. Tehnologiile de monitorizare a frontierelor bazate preponderent pe investiţiile din perioada 2005 - 2010, prin contractul cu EADS sunt deja învechite. Este nevoie de un efort comun la nivelul UE pentru investiţii în tehnologii moderne de monitorizare a frontierelor UE şi de susţinere pentru suplimentarea personalului la poliţia de frontieră”, opinează Mihai Dimian.

Reamintim că Austria a votat împotriva admiterii României în spaţiul Schengen. Cancelarul Karl Nehammer susţine că 100.000 de oameni au trecut granița ilegal în Austria, dintre care 75.000 au traversat țări precum România, Bulgaria și Ungaria.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite