Video Scandal în BOR. Un preot din Suceava a trecut lăcașul de cult și terenul pe numele său și a aderat la Mitropolia din Muntenegru

0
Publicat:

Preotul ortodox al Bisericii Sfânta Treime din Suceava a luat această decizie în urma unui conflict cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Biserica Sfânta Treime din Suceava FOTO: Captură video News Bucovina
Biserica Sfânta Treime din Suceava FOTO: Captură video News Bucovina

Preotul Viorel Sidoriuc, de la Biserica Sfânta Treime din Suceava, a decis să părăsească Biserica Ortodoxă Română și să adere la Mitropolia Ortodoxă a Muntenegrului în România. Este vorba de un cult religios nerecunoscut în țara noastră. Decizia preotului a venit în urma unui conflict cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care de ceva timp îl amenința cu excluderea.

Problemele au început atunci când noua conducere a Arhiepiscopiei Sucevei i-a cerut preotului să renunțe la proprietatea bisericii, construită pe terenul familiei sale în 1997. Tatăl preotului susține că biserica a fost ridicată cu ajutorul comunității pe pământul său. Chiar dacă preotul a fost numit paroh cu binecuvântarea arhiepiscopului anterior, acum noua conducere consideră că biserica ar trebui să revină parohiei Bisericii Ortodoxe Române.

”Am venit aici și era mlastină completă. Mi-am vândut averea de la părinții mei și am făcut asta, am mai cumpărat și 750 m – teren roată în jurul bisericii, gardul asta e ridicat pe terenul meu”, a precizat pentru TVR Aurelain Sidoriuc, tatăl preotului: 

Enoriașii au decis să-l urmeze pe preot.

”Este cea mai dureroasă decizie pe care a trebuit să o iau. A fost un abuz al Preasfințitului Calinic. Noi am avut o înțelegere cu IPS Pimen că pot sluji aici pe durata vieții datorită faptului că părinții și bunicii mei au contribuit foarte mult la ridicarea acestei bisericii”, spune preotul Viorel Sidoriuc.

Preotul va fi exclus din BOR

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților susține că părintele va fi exclus în mod oficial, săptămâna viitoare, din Biserica Ortodoxă Română. Într-un comunicat, Arhiepiscopia Sucevei si Rădăuților a precizat că Biserica Ortodoxa Română nu recunoaște Mitropolia Ortodoxă Muntenegru în România și că slujbele oficiate de preotii care au aderat la acest cult religios ar fi nule și lipsite de valoare spirituală.

Această mișcare a fost făcută fără aprobarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar Arhiepiscopia subliniază că astfel de acțiuni sunt considerate schismatice și contravin Canoanelor Apostolice, afectând unitatea și integritatea credinței ortodoxe.

Conform Arhiepiscopiei, slujbele oficiate de clericii caterisiți, inclusiv cei aparținând acestei entități religioase, sunt considerate nule, lipsind de harul divin autentic. Credincioșii sunt îndemnați să nu participe la aceste slujbe pentru a nu susține indirect o practică necanonică și ilegală.

De asemenea, Arhiepiscopia a făcut apel către credincioșii care au contribuit financiar la construcția Bisericii Sfânta Treime și care dețin Certificate de Ctitor să trimită copii ale acestor documente către Arhiepiscopie, pentru a se clarifica situația. Mulți dintre donatori și-au exprimat nemulțumirea, considerând că au sprijinit construcția unei biserici a Arhiepiscopiei, nu a unei biserici private.

”Slujbele oficiate de acești preoți sau episcopi, care au fost îndepărtați din rânduiala preoției prin caterisire, nu beneficiază de binecuvântarea Bisericii și, prin urmare, nu pot îndeplini scopul lor duhovnicesc, întrucât s-au rupt de succesiune în Har și de dreapta credință a Bisericii dreptmăritoare, devenind o  grupare schismatică. Conform învățăturii Bisericii, aceste slujbe sunt considerate nule, nu aduc niciun folos sufletesc și nu au harul autentic al lucrării divine. Formațiunea religioasă, al cărei autointitulat mitropolit și conducător este Mitropolitul Boris Bojović, neavând hirotonie canonică, luându-și singur acest rang împotriva învățăturii apostolice (A se vedea Epistola către Evrei 5, 4), s-a desprins în anul 2018 din Biserica Ortodoxă a Serbiei, canonică, aflată în comuniune cu toate Bisericile Ortodoxe surori, între care se află și Biserica Ortodoxă Română, formându-se o nouă structură religioasă, schismatică și nerecunoscută până astăzi, de nici o Biserică Ortodoxă, purtând în mod abuziv titulatura de Biserica Ortodoxă Muntenegreană”, susține Arhiepiscopia Sucevei și Rădpăuților într-un comunicat de presă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite