Românul din spatele construirii Turnului Eiffel: inginerul Pănculescu a inventat o tehnică folosită la ridicarea monumentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul român Gheorghe Pănculescu a inventat o tehnică nouă de îmbinare a grinzilor de metal, tehnică ce a stat la baza construirii Turnului Eiffel de la Paris. Contribuţia avută de Pănculescu la ridicarea cunoscutului monument francez este recunoscută de însuşi Gustave Eiffel, într-o lucrarea a acestuia.

Inginerul Gheorghe Pănculescu s-a născut în anul 1844 în localitatea Vălenii de Munte din judeţul Prahova. Puţină lume cunoaşte faptul că inginerul român a avut o contribuţie importantă la construirea Turnului Eiffel din Paris, munca depusă de Pănculescu fiind mult mai apreciată în afara ţării decât în România.

Foarte puţini români şi francezi cunosc faptul că Gustave Eiffel a împrumutat o idee de la inginerul român Gheorghe Pănculescu, care l-a ajutat să termine turnul în doar doi ani şi patru luni de zile. Francezul a venit în România să-l cunoască pe Pănculescu, la recomandarea poetului Vasile Alecsandri. Acesta chiar i-a oferit un loc de muncă inginerului român în firma sa, Pănculescu remarcându-se ca unul dintre cei mai buni specialişti, el având cunoştinţe solide cu privire la rezistenţa materialelor şi se descurca foarte bine la calcule.

La momentul angajării, românul era proaspăt absolvent al Facultăţii de Politehnică din Zurich. Când a revenit în România, Pănculescu a fost angajat pentru a construi un drum feroviar care să lege Predeal de Ploieşti. El a conceput o tehnică nouă de construire a căii ferate, tehnică ce i-a atras atenţia lui Gustave Eiffel. Metoda implica montarea şinelor pe traverse în afara zonei de cale ferată şi a permis finalizarea proiectului în doar un an de zile, deşi timpul alocat a fost de cinci ani.

Gheorghe Pănculescu a devenit inspector general al CFR SA, operatorul căilor ferate române. În anul 1879, inginerul francez a venit în România, la Vălenii de Munte, unde Pănculescu lucra şi i-a povestit acestuia despre ideea lui de a construi un turn ieşit din comun, pentru Expoziţia Universală din 1889.

Gheorghe Pănculescu i-a arătat lui Eiffel modul său inovator de îmbinare a grinzilor de metal, după care cei doi au stabilit cum această tehnică ar putea fi adaptată la construirea Turnului Eiffel.

Dovada că un român a fost în spatele construcţiei turnului Eiffel este o lucrare numită „Communication sur les travaux de la tour de 300m”, scrisă de Gustave Eiffel, în care acesta îl menţionează pe Gheorghe Pănculescu şi mărturiseşte faptul că turnul a fost construit după o tehnică inventată de acesta din urmă.

Până şi oţelul folosit pentru ridicarea turnului a fost făcut în România. La acea vreme, Franţa nu avea siderurgie şi de aceea materialele pentru turn au fost importate. Se spune că pe fiecare piesă în parte ar scrie „Made în Reşiţa – România”.

„Se spune că niturile au fost turnate la Govăjdia, deoarece Franţa nu avea siderurgie în anii 1800. Extracţiile de minereu de fier au început în anii 1820 în zona Teliuc, Ghelari, care au pus baza construcţiei turnului Eiffel ce a fost finalizat şi inaugurat în 1889. Vă spun sigur, întrucât am copilărit 14 ani în Hunedoara: baza structurii turnului a fost construită cu oţel de Reşiţa, este adevărat”, scria inginerul Adrian Boeriu.

Pentru români, numele Gheorghe Pănculescu nu este unul cunoscut. Activitatea sa este recunoscută doar în oraşul său natal, unde la data de 15 septembrie 2004, o şcoală din Vălenii de Munte a primit numele de „Şcoala de Arte şi Meserii Gheorghe Pănculescu”.

Turnul Eiffel a fost construit între 1887 şi 1889, el fiind înscris ca monument istoric din data de 24 iunie 1964. Totodată, începând cu anul 1991, Turnul Eiffel face parte şi din patrimoniul mondial UNESCO. Acesta are o înălţime de 300 de metri şi o greutate de peste 10.000 de tone.

Alte ştiri pe această temă:

Generalul-inventator cu brevete inspirate de Al Doilea Război Mondial: „Era chiar de ziua mea. Două gloanţe m-au lovit în spate“

Construcţia inventată în România care salvează vieţi şi e folosită în agricultură. Care este secretul geodomului

Povestea unuia dintre cele două genii în viaţă din România. Doctorul Enătescu: „Citeam noaptea pe ascuns în baie“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite