Nestemate pur-sânge crescute de 220 de ani la Herghelia Rădăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exemplarele din rasa Shagya Arab îngrijite în inima Bucovinei valorează, în total, peste 2 milioane de euro. Cabalinele de la Rădăuţi sunt considerate printre cele mai valoroase din lume, iar turiştii care ajung la herghelie au ocazia să le călărească la preţuri modice.

Povestea hergheliei de la Rădăuţi a început în 1792, atunci când armata habsburgică a achiziţionat 1.400 de cai pentru cavaleria încartiruită pe teritoriul Bucovinei. Caii au crescut în semilibertate, pe un teren arendat foarte vast, de 10.000 de hectare, aflat pe raza actualului oraş. Cele 1.400 de animale erau îngrijite într-un sistem administrativ foarte bine pus la punct, împărţit în 16 secţii, care a funcţionat vreme de mai bine de 130 de ani. La sfârşitul primului război mondial, în 1919, inginerul Johann Larionescu, prefect  pe atunci al judeţului Rădăuţi, a făcut o investiţie masivă şi a cumpărat 60 dintre caii care riscau să fie abandonaţi în urma destrămării Imperiului Austro-Ungar.

Caii, hrăniţi la ore fixe


În această nouă formulă organizatorică, herghelia a trecut cu bine perioada comunistă şi a reuşit să supravieţuiască chiar în perioada post ’89.  Din 2002, crescătoria a devenit proprietate de stat, aflată în subordinea Direcţiei Silvice şi a Regiei Naţionale a Pădurilor. Acum, în secţiile de la Rădăuţi, Brodina şi Mitoc sunt îngrijiţi 260 de cai de rasă pe o suprafaţă de 610 hectare de teren. Oficialii hergheliei spun că exemplarele din rasa Shagya Arab, crescute în inima Bucovinei, sunt printre cele mai frumoase şi mai valoroase din lume. Numai cei opt armăsari de montă publică valorează aproximativ un milion de euro. „Aceşti cai nu sunt de vânzare, n-au preţ. Dar un astfel de exemplar depăşeşte uneori 100.000 de euro“, a declarat Adrian Totoescu, administratorul hergheliei. Preţul celorlalte 250 de exemplare variază între 3.000 şi 10.000 de euro bucata, ajungând la un total de circa un milion de euro.


De caii de la Rădăuţi se ocupă peste 60 de persoane. Îngrijitorii lucrează în trei schimburi, tratând regeşte aceste animale considerate ba zei, ba creaturi blestemate. „Există legenda care spune despre cai că sunt, de fapt, zei întrupaţi. Oricum sunt trataţi ca atare, având ore fixe de masă, de somn, beneficiind de medic personal şi de respectul pe care singuri îl impun“, a relatat George L., angajat al hergheliei.


De la ora 6.00 dimineaţă, cailor li se aduce apă şi hrană apoi, la ora 10.00, primesc din nou o porţie de mâncare. La ora 13.30 sunt adăpaţi, pentru ca la ora 14.00 să-şi primească masa de prânz. Programul lor continuă la ore fixe până seara târziu. „Eu ştiam o altă legendă, care spune că aceste fiinţe au fost blestemate de Dumnezeu să nu se sature niciodată din cauză că la naşterea Mântuitorului toate celelalte animale din staul au încercat să-l încălzească pe Iisus, în timp ce calul a continuat liniştit să mănânce“, a povestit Marius H., alt îngrijitor.


Munca la herghelie nu se termină niciodată, incluzând îngrijirea de zi cu zi, ţesălatul şi pregătirile speciale pentru concursuri. La vârsta de 3 ani, animalele sunt date la dresaj. Întâi sunt puse libere la coardă apoi, treptat, sunt obişnuite cu şaua, iar după câteva zile sunt încălecate de îngrijitori. „Caii sunt fiinţe foarte inteligente. Eu lucrez de foarte mult timp cu ei şi nu mi-e frică. S-a întâmplat foarte rar să cad din şa, iar atunci calul a stat nemişcat lângă mine“, a spus Mihai L., îngrijitor.


Ajung la 26 de ani


După ce sunt dresaţi, în funcţie de aptitudinile şi caracteristicile personale, caii sunt împărţiţi pe grupe în armăsari de montă publică, iepe, cai de galop şi sunt trimişi pentru a fi crescuţi separat la una dintre cele trei secţii ale hergheliei. Unele exemplare ating şi vârsta de 26 de ani, iar greutatea lor medie este de 500 de kilograme. Toţi caii de la Rădăuţi sunt foarte bine îngrijiţi şi antrenaţi. „Am obţinut premii la absolut toate concursurile la care am participat“, a precizat şeful hergheliei.

Preţuri modice pentru cursurile de călărie

Herghelia organizează cursuri de călărie pentru începători şi avansaţi, plimbări cu caii, poneii sau trăsura, iar o dată pe an are loc un concurs hipic ce cuprinde probe de galop, obstacole, tracţiune şi frumuseţe. „Preţurile pentru serviciile pe care le oferim sunt modice, însă pentru cei din străinătate sunt mai mari. Pentru grupurile de 20-30 de persoane scoatem caii în libertate şi astfel le oferim un spectacol cum nu pot vedea nicăieri în ţară“, ne-a spus Adrian Totoescu, şeful Hergheliei Rădăuţi. Spre exemplu, pentru o simplă vizită la herghelia Rădăuţi preţul este 1,5 euro, iar dacă se organizează grupuri mai mari de cinci persoane se oferă reduceri, cu precizarea că acestea se fac pe bază de programări.


O oră de călărie: 10 euro

Cei care vor să călărească unul din caii Shagya Arab vor plăti pentru o jumătate de oră între 3 şi 6 euro, iar o plimbare cu trăsura variază între 4 şi 8 euro. Turiştii interesaţi de cursurile de călărie trebuie să ştie că tarifele percepute sunt 10 euro pe oră pentru începători şi 15 euro pe oră pentru avansaţi. Pentru o demonstraţie şi o prezentare ecvestră de 30 de minute, vizitatorii vor plăti 30 de euro.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite