Mii de pelerini au luat parte la sărbătorirea hramului Mănăstirii Putna. Credincioşii au putut vedea coroana reconstruită a lui Ştefan cel Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi au fost prezenţi astăzi, 15 august, la Mănăstirea Putna, unde a avut loc hramul bisericii. Pe lângă slujbă, pelerinii au putut circula cu trenul Suceava – Putna, repus în funcţiune după şase ani de pauză, dar au putut vedea şi coroana reconstruită a domnitorului Ştefan cel Mare, expusă la muzeul mănăstirii.

Ca în fiecare an, la mijlocul lunii august, la Putna, în judeţul Suceava, au foarte multe manifestări, mai ales că la data de 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Putna îşi sărbătoreşte hramul. La fel ca şi în anii trecuţi, mii de pelerini s-au adunat în curtea lăcaşului de cult pentru a luat parte la slujba organizată de un numeros sobor de preoţi.

Manifestările din acest an au început în seara zilei de luni, 13 august 2018, la ora 21.00, când a fost întâmpinată delegaţia condusă de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop – vicar patriarhal, care a adus Coroana reconstituită a voievodului moldovean Ştefan cel Mare. Aceasta a fost depusă în Casa Domnească a mănăstirii.

Marţi dimineaţă, la ora 09.00, au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Iacob Putneanul din Paraclisul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel al mănăstirii în baldachinul din incinta mănăstirii. În după – amiaza zilei de 14 august 2018, la ora 13.30, a avut loc ceremonia de redeschidere a căii ferate spre Putna. Mai spre seară, pe la ora 18.00, a fost dusă coroana din Casa Domnească în biserica voievodală, fiind depusă pe mormântul voievodului Ştefan cel Mare. Ulterior, la ora 18.15, a avut loc privegherea la Adormirea Maicii Domnului.

În această dimineaţă, începând cu ora 06.30, a avut loc slujba de sfinţire a Aghesmei mici şi Taina Sfântului Maslui în incinta mănăstirii de la Putna. La ora 07.00, s-a citit Acatistul Adormirii Maicii Domnului, în biserica voievodată, în faţa icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, după care, la ora 09.30, a fost slujită Sfânta Liturghie arhierească. În această seară, de la ora 18.00, va avea loc slujba privegherii în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi a ctitorilor sfinţi ai Mănăstirii Putna.

Mâine dimineaţă, se desfăşura slujba de pomenire a ctitorilor, iar seara, la ora 20.00, va avea loc seara de muzică clasică şi poezie creştină la Arhondaricul „Mitropolit Visarion Puiu”, unde invitat special este violonistul Tudor Andrei.

Mănăstirea Putna îşi are hramul istoric de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Începând cu anul 2010, lăcaşul de cult mai are şi un al doilea hram, care este sărbătorit la data de 2 iulie, de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Cu ocazia manifestărilor din acest an organizate de hramul Mănăstirii Putna, s-a redeschis calea ferată Suceava – Dorneşti – Putna, după o pauză de şase ani. Evenimentul a avut loc marţi, 14 august. Trenul inaugural a plecat din Gara Burdujeni în jurul orei 11.20. De la eveniment au lipsit autorităţile locale şi politicienii, însă au fost prezenţi reprezentanţi ai CFR şi stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec.

Trenul Suceava - Putna. FOTO Adrian Pădurariu

                                        Trenul Suceava - Putna. FOTO Adrian Pădurariu

Cei ce au vizitat Mănăstirea Putna au putut vedea coroana reconstruită a voievodului Ştefan cel Mare. Această coroană a fost realizată la Bucureşti, cu sprijinul mai multor istorici şi specialişti în heraldica şi arta medievală românească.

Coroana reconstruită a lui Ştefan cel Mare

                                               Coroana reconstruită a lui Ştefan cel Mare

Alte ştiri pe această temă:

FOTO Mii de pelerini, la Mănăstirea Curtea de Argeş, de hramul Adormirii Maicii Domnului. Oamenii stau la rând în faţa moaştelor Sfintei Filofteia

Peste 25.000 de credincioşi se roagă la Mănăstirea Nicula. Pelerinii au înconjurat biserica în genunchi

Puterile miraculoase ale apei de la Mănăstirea Izbuc. Mii de pelerini sunt atraşi de izvorul unic în Europa

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite