FOTO VIDEO Telegondola pârtiei de schi de pe Rarău s-a defectat chiar în ziua inaugurării. Schiorii, sfinţiţi cu agheasmă
0Au fost probleme la inaugurarea pârtiei de schi de pe masivul Rarău, programata sâmbătă, 5 ianuarie. Din cauza lipsei locurilor de parcare, unii şoferi au fost nevoiţi să îşi lase maşinile la trei kilometri distanţă de pârtie şi să urce cu clăparii în picioare şi schiurile în spate. Alţii au plătit căruţaşi ca să îi aducă. Ajunşi la pârtie, au aflat că telegondola s-a defectat în ziua inaugurării.
Anunţată cu surle şi trâmbiţe, inaugurarea pârtiei de schi de pe masivul Rarău, Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, a fost cu ghinion.
Drumul de acces către pârtie este destul de îngust, în unele locuri se circulă alternativ pe câte un sens, pentru că nu încap două maşini. Şi asta nu este tot.
Numărul locurilor de parcare este insuficient. Aşa că în ziua inaugurării poliţiştii au oprit maşinile la trei s-au chiar patru kilometri distanţă de pârtie şi le-au cerut şoferilor şi pasagerilor să continue deplasarea pe jos.
Fără să ştie cât de lungă este distanţa până la pârtie, unii şi-au pus clăparii în picioare şi schiurile în spate şi au pornit la drum.

Pe traseu s-au întâlnit cu câţiva localnici care s-au oferit să îi transporte cu căruţele contra unei sume de bani. Adică 50 de lei pentru două persoane.
Nici efortul financiar şi nici efortul fizic al celor care au parcurs traseul de la DN 17 până la pârtia de schi nu a meritat pentru că telegondola s-a defectat. Primii schiori care au testat cabinele au rămas blocaţi la înălţime aproximativ 20 de minute.
Alţi schiori au stat şi câte trei ore la coadă în speranţa că problema se va remedia. Asta după ce primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, anunţase de pe scenă că în ziua inaugurării plimbările cu telegondola sunt gratuite.

Schiorii au huiduit
„ Am prins o aşteptare gratuită. Stăm de două ore şi jumătate. Nu am apucat să ne dăm niciodată. Cum să apucăm? Doar este deschiderea oficială. Cum să te dai? Ideea este să apărem mulţi, să pară coadă, că-i aglomeraţie. Ne-au spus de patru ori până acum de ce trebuie să aşteptăm. Prima dată că telegondola s-a dezechilibrat că a urcat prea multă lume şi nu coboară nimeni. După aia că bate vântul sus, după aia că este o defecţiune tehncă. Nu aveam cum să urcăm că era gratuit”, ne-a spus schiorul Claudiu Niga.
Doar câţiva schiori au reuşit în intervalul orar 10.00 – 14.00 să ajungă cu telegondola în vârful pârtiei şi să schieze. Cei supăraţi au huiduit lângă telegondolă pentru că minicabinele nu puteau fi puse în mişcare. Ele ar fi trebuit să ajungă în vârful pârtiei în şapte minute, dar din cauza senzorului defect cabinele au stat mai mult pe loc.
În final, instalaţia de transport a fost repusă în funcţiune în jurul orei 15.00, iar finalul zilei s-a scurs fără alte incidente.

Trei preoţi au sfinţit telegondola şi pârtia de schi

Pe la ora 13.00, pe scena amplasată în parcarea pârtiei s-au urcat trei preoţi, care au oficiat o slujbă de sfinţire. La final, au stropit cu agheasmă şi i-au îndemnat pe schiori să strige „Chirailesa” (n.r. - formulă liturgică tradusă prin "Doamne, miluieşte!", folosită de cei care-l însoţesc pe preot la sfinţirea caselor de Bobotează). Schiorii au dat curs invitaţiei, ba chiar le-au spus preoţilor şi în glumă şi în serios să ude cu agheasmă senzorul care împiedica buna funcţionare a telegondolei.
Pârtia, inaugurată în prezenţa ministrului Turismului

Pârtia de schi de pe Rarău este o investiţie a Ministerului Turismului. Aşa că la inaugurare a fost prezent şi ministrul Bogdan Trif. El i-a înmânat primarului de la Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, certificatul de omologare al pârtiei de schi. Bogdan Trif l-a invitat pe Mihăiţă Negură să vină la minister pentru a începe construcţia celui de-al doilea tronson al pârtiei de pe masivul Rarău.
Gheorghe Flutur s-a plimbat pe pârtie cu un snowmobil

De la marele eveniment nu au lipsit nici oficialităţile locale. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, s-a plimbat cu snowmobilul pe pârtie. Ba chiar şi-a plimbat şi colegii de partid, pe deputatul PNL Ioan Balan. Flutur a spus la inaugurare că investiţia de pe Rarău a fost începută în urmă cu zece ani şi a costat 15 milioane de euro. „În primul rând câştigă Bucovina, câştigă turismul din zonă, câştigă oraşul Câmpulung Moldovenesc. Cred că este una dintre cele mai frumoase pârtii. O pârtie domoală, foarte atrăgătoare, cu peisaje superbe. Judeţul Suceava, împreună cu această pârtie, are peste 16 kilometri de pârtii de schi. Suntem pe locul şase în România după Prahova, Hunedoara, Braşov, Harghita şi Maramureş”, a declarat Flutur. El a mai spus că pe o rază de 30 de kilometri în jurul Câmpulungului sunt circa 200 de pensiuni şi 6000 de locuri de cazare. „Este bine să se ştie lucurile până la capăt. Din 15 milioane de euro, 12 milioane au dat Guvernul Boc şi Guvernul Cioloş, 750.000 de euro actualul Guvern. Diferenţa, de la Primăria Câmpulung. Putea cu şase ani în urmă să fie finalizată această investiţie. Nu vreau să mă mai uit în urmă. Mă bucur că am putut face ceva pentru Bucovina”, a spus Flutur.
Şi parlamentarii puterii au fost prezenţi la eveniment. Printre ei, preşedintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, senatorul Virginel Iordache şi deputatul Emilean Havrici.
Cum se vor remedia problemele de la pârtie

Printre cei care au reuşit să coboare sâmbătă cu schiurile de pe pârtie s-a numărat şi şeful salvamontiştilor, Raia Voicu. El a spus că pârtia este în general bună însă mai sunt chestiuni care vor trebui remediate în timp.
„Pe anumite porţiuni nu s-a finalizat procesul de securizare şi mai sunt anumite lucruri de făcut. Celor care nu stăpânesc bine schiul le spun să coboare încet. Pârtia este ok la ora actuală, dar când vor schia încă 100 de persoane vor apărea mici probleme care vor fi remediate peste noapte cu zăpadă artificială”, a declarat şeful de la Salvamont.
Primarul Mihăiţă Negură a declarat că va încerca să facă un parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava pentru a construi o parcare supraterană în zona pârtiei. Cât despre defectarea telegondolei, primarul a amintit că instalaţia a stat nefolosită timp de şapte ani şi că nu s-au înregistrat probleme în timpul execuţiei probelor.
Pârtia de schi de pe Rarău a fost amenajată cu bani de la Ministerul Turismului şi de la bugetul local. Investiţia a costat 15 milioane de euro. Primul tronson al pârtiei de pe Rarău, cel inaugurat astăzi, are 2.850 de metri, fiind cel mai lung din Moldova, şi un grad de dificultate mediu.
Pârtia dispune de instalaţie de telegondolă cu 33 de cabine, nouă tunuri de zăpadă, maşină de bătut zăpada, 176 de stâlpi de iluminat şi lac de acumulare cu o capacitate de 10.000 de metri cubi. De asemenea, există o clădire administrativă, parcare şi casă de bilete.