FOTO Uriaşa paradă a mascaţilor din Bucovina. Imagini impresionante cu cei peste 1.500 de urători care au invadat Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupurile de urători au invadat străzile Sucevei. Îmbrăcaţi în costume moştenite de la bunici sau confecţionate după datina străbună, urşii, caprele, cerbii, împăraţii, căluşarii, generalii au dansat şi au cântat spre încăntarea publicului care i-a aşteptat cu entuziasm.

Festivalul Internaţional „Obiceiuri de Iarnă” a debutat în cea de-a treia zi de Crăciun, când este sărbătoarea Sf. Ştefan. Aşa că, deloc întâmplător, în fruntea alaiului de mascaţi a stat însuşi domnitorul Moldovei, călare pe cal. În total, peste 1500 de mascaţi din ţară, dar şi din Ucraina şi Republica Moldova au participat la parada organizată de Consiliul Judeţean Suceava. 

Grupurile de urători s-au întâlnit la Staţiunea de Cercetări Agricole, de un unde au pornit călare sau pe jos spre centrul oraşului.

Cel mai în vârstă urător are 85 de ani şi a venit la Suceava cu plugul tras de doi boi frumoşi. Nicolae Pop participă la paradă de peste 20 de ani. Vine îmbrăcat în costum tradiţional, aşa cum poartă gospodarii de la Gura Humorului. Nu a vrut să lipsească nici în acest an de la marele eveniment, chiar dacă a avut probleme de sănătate. Anul acesta, un strănepot l-a ţinut de mână când a străbătut oraşul.

parada obiceiurilor de iarna

Printre urşi, capre, cerbi şi căluşari, şi-au apariţia şi Împăraţii de la Bosanci. Câţiva tineri care şi-au propus să ducă mai departe obiceiul locului. Au îmbrăcat costumele vechi de 200 de ani şi au venit la oraş ca să danseze. De pe costumele lor nu au lipsit bănuţii, paietele şi penele colorate, de gâscă sau de păun.

parada obiceiurilor de iarna

Urătorii îşi pregătesc din timp costumele. Unii ştiu să facă dobe, alţii ştiu să confecţioneze cele mai zgomotoase bice. „Biciul se face din funie de cânepă. Acum, ca să fie după timpurile noastre, îl mai îmbrăcăm şi în piele. Ca să pocnească bine, trebuie să aibă un anumit format, să se îndoaie. Lungimea biciului se stabileşte după înălţimea urătorului, dar şi după spaţiul de desfăşurare”, ne-a spus Iulian Androncescu din Fundu Moldovei.

parada obiceiurilor de iarna

Grupurile s-au oprit mai întâi în faţa Palatului Administrativ ca să îşi ure gazdele. Mascaţii au fost întâmpinaţi de oficialităţi locale şi judeţene. Nimeni nu a ieşit din scena improvizată pe strada Ştefan cel Mare cu mâna goală. Toţi au primit colaci din partea gazdelor.

Alaiul s-a oprit apoi pe esplanada Casei de Cultură, unde au susţinut un spectacol de zile mari în faţa unui public numeros. Mii de localnici şi turişti au venit ca să vadă mascaţii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite