Cum arată colecţia de obiecte tibetane a alpinistului austriac Heinrich Harrer, cel care a scris cartea „Şapte ani în Tibet“. Exponatele au ajuns în România
0
Obiectele sunt expuse la Muzeul de Istorie din Suceava. Între altele, sunt hărţi, statui care-l înfăţişează pe Buddha şi arme ritualice. Alpinistul a adunat piesele în perioada în care a locuit în Tibet şi s-a împrietenit cu Dalai Lama, pentru care a fost profesor de engleză, matematică şi geografie.
Muzeul de Istorie din Suceava găzduieşte, până în luna septembrie a.c, prima expoziţie de artă tibetană din România. Aşadar, cei care vizitează instituţia de cultură pot să vadă statuietele lui Buddha, obiecte de rugăciune, instrumente muzicale din secolul XIX, amulete, candele, măşti pentru dansuri rutualice, cărţi, hărţi, arme ritualice.
Obiectele de cult şi laice expuse la Suceava aparţin Muzeului din Lichtenstein, care, la rândul său, le-a cumpărat de la alpinistului austriac Heinrich Harrer, cel care a scris cartea autobiografică „Şapte ani în Tibet”, după care a fost realizat şi filmul cu acelaşi nume.
“Această expoziţie este dedicată colecţiei lui Heinrich Harrer, care după cel de-al Doilea Război Mondial a trăit mult în Lichtenstein. Colecţia acestuia a fost cumpărată de către principatul Lichtenstein. Heinrich Harrer a fost o persoană controversată din cauza apropierii sale de organizaţiile naţional-socialiste. A fost unul dintre cei patru alpinişti care au escaladat pentru prima dată Peretele Nordic al muntelui Eiger din Elveţia”, a declarat prof.dr. Rainer Vollkommer, directorul Muzeului Naţional Lichtenstein.

El a mai arătat că Heinrich Harrer a reuşit să ajungă pentru prima dată în Tibet pe 17 mai 1944. Un an mai târziu reuşeşte să intre în oraşul Lhasa, interzis străinilor, unde a rămas până în 1951.
Din 1948 Heinrich Harrer i-a predat lui Dalai Lama engleză, geografie şi matematică. Timpul petrecut în Tibet l-a descris în cartea autobiografică „Şapte ani în Tibet”, care a fost tradusă în 50 de limbi, iar în 1997 a fost transpusă într-un film în care rolul lui Harrer a fost jucat de Brad Pitt.

În catalogul expoziţiei de la Suceava se arată că, trăind alături de nobilimea tibetană, Harrer a realizat un album fotografic, capturând astfel bogăţia şi mărinimia unui popor: momentele cu prietenii şi familia, pasiunea tibetanilor pentru jocuri, relaxarea nobilimii, splendoarea ritualurilor budiste, câmpiile bătute de vânt ale platoului tibetan.
Harrer a părăsit Lhasa la sosirea armatei chineze. În octombrie 2002, Dalai Lama i-a acordat distincţia „Lumina adevărului”, pentru a-i onora efortul umanitar de a adice situaţia Tibetului în atenţia lumii.
Alpinistul a decedat în 2006.
