Ce spun poliţiştii suceveni la doi ani de la uciderea colegului lor Sorin Vezeteu. „Am primit câteva veste antiînjunghiere, total insuficiente şi mărimi mici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţistul Sorin Vezeteu a fost ucis în 2017, în Suceava. În ziua înmormânării, şeful lui Sorin Vezeteu a implorat-o pe Carmen Dan, prezentă la ceremonie, să coboare în stradă şi să stea de vorbă cu poliţiştii din teren ca să vadă că sunt neatrenaţi. „Vă implor,  coborâţi în stradă. Doamna ministru, am făcut o singură tragere până la jumătatea anului”, a spus poliţistul.

Poliţistul Sorin Vezeteu şi-a pierdit viaţa în vara anului 2017, pe peronul Gării CFR din cartierul sucevean Burdujeni A fost atacat pe la spate de un tânăr în vârstă de 23 de ani, din comuna Valea Moldovei În mai puţin de un minut, tânărul i-a aplicat poliţistului 40 de lovituri de cuţit, totul av\nd loc sub privirile şocate ale celor 10-15 persoane aflate în gară. Primul care a intervenit a fost un bărbat de aproximativ 50 de ani, care nu a avut însă putere să-l oprească pe criminalul Ioan Beşa. Ulterior, un alt bărbat l-a lovit cu piciorul pe Beşa şi abia apoi au ajuns şi colegii lui Vezeteu, care l-au încătuşat pe agresor.

Pentru Sorin Vezeteu nu s-a mai putut face nimic, medicii ajunşi la locul tragediei constatând decesul. La început s-a crezut că lovitura pe care a primit-o în zona gâtului i-a adus moartea, însă rezultatul necropsiei a arătat că singura lovitură fatală a fost cea aplicată direct în inimă.

Tragedia de la acea vreme i-a marcat pe colegii lui Vezeteu, care, la vremea respectivă, au vorbit despre lipsurile cu care se confruntă la locul de muncă: armament vechi, lipsa vestelor anticuţit, lipsa antrenamentelor pentru folosirea armamentului din dotare. Oamenii legii au spus că o vestă anticuţit i-ar fi salvat viaţa lui Sorin, care avea acasă o soţie şi doi copii.

La înmormântarea lui Sorin Vezeteu a fost prezentă şi Carmen Dan. În biserică, lângă sicriul în care se afla trupul neînsufleţit, poliţistul Lucian Gălăţeanu i-a spus ministrului de Interne că poliţiştii din stradă nu sunt pregătiţi, nu sunt antrenaţi.

„Vă implor, până terminaţi mandatul, coborâţi în stradă. Doamna ministru, am făcut o singură tragere până la jumătatea anului şi la televizor apare nu ştiu cine şi spune că suntem antrenaţi. Nu suntem antrenaţi. Nu suntem pregătiţi. Aşa cu amărâtele de pistoale pe care le avem tragem de două ori pe an, de verificare. Aceasta este realitatea din teren. Vă rog să nu mi-o luaţi în nume de rău. Este primul şi ultimul strigăt al meu vizavi de meseria pe care am ales să o fac. Gândiţi-vă că Sorin mai are un frate care este tot poliţist. Să nu se abată o dramă şi asupra lui. Opriţi-vă în stradă la un agent şi întrebaţi-l despre ce este vorba efectiv. Toţi suntem trimişi pentru statistici. Să lucrăm să fie indicator. Nu contează în ce fel se obţin aceşti indicatori. Nu se gândeşte nimeni la noi”, a declarat Gălăţeanu.

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS, criminalistul Bogdan Bănică, a declarat că după vizita lui Carmen Dan nu s-a întâmplat mare lucru. În anul următor, 2018, poliţiştii nu au avut nici măcar un antrenament de tras cu arma.

Apoi, în 2018, poliţiştii din Suceava au primit 125 de veste anticuţit şi antiglonţ. „Numărul este total insuficient. Au fost adunate de la alte Inspectorate de Poliţie din ţară. Ce a mai rămas. Sunt mărimi mici şi din acest motiv nu pot fi purtate”, susţine Bogdan Bănică.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite