Trucuri pentru a circula în siguranţă pe timp de iarnă. Ce trebuie să verificaţi înainte de a pleca la drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii Serviciului Rutier Ialomiţa le recomandă şoferilor să circule cu viteză scăzută în anotimpul rece FOTO: adevarul.ro
Poliţiştii Serviciului Rutier Ialomiţa le recomandă şoferilor să circule cu viteză scăzută în anotimpul rece FOTO: adevarul.ro

Deşi deocamdată vremea ţine cu participanţii la trafic, şoferii trebuie să ţină cont de anumite sfaturi atunci când vor circula pe timp de ninsoare sau polei. Sfaturile practice le sunt oferite de ofiţerii Serviciului Rutier.

Siguranţa traficului în sezonul rece, şi nu numai, este o prioritate pentru poliţiştii Serviciului Rutier Ialomiţa. Cu mult timp înainte ca vremea să se strice, oamenii legii demarează numeroase activităţi prin care inspectează modul în care autorităţile locale sunt pregătite să facă faţă zăpezii, poleiului sau gerului.

Rezultatul acestor activităţi este acela de a menţine drumurile într-o stare de viabilitate ridicată, astfel încât acestea să poate fi practicabile indiferent de condiţiile meteo.

„Pentru menţinerea stării de viabilitate a drumurilor publice, ca în fiecare an, structurile de poliţie rutieră organizează întruniri cu administraţia locală şi cu factorii de decizie în ceea ce priveşte deszăpezirea. Dezbatem modul de asigurare a materialelor de deszăpezire şi altor alte aspecte ce ţin atât de siguranţa drumurilor, cât şi de maniera în care trebuie protejată populaţia” susţine comisarul şef Sorin Goagă, din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Ialomiţa.

Ce trebuie să ştie şoferii

Siguranţa în trafic este prioritară pentru oamenii legii. Tocmai de aceea poliţiştii le dezvăluie conducătorilor auto câteva secrete cu privire la modul în care aceştia trebuie să circule pe timp de iarnă.

În primul rând, conducătorii auto trebuie să-şi inspecteze foarte bine automobilul din punct de vedere tehnic. „Trebuie să aibă în permanenţă asigurat antigel şi să facă o verificare a electromotorului şi a sistemului de direcţie, înainte de a decide să plece a drum în condiţii de iarnă” mai spune comisarul şef Sorin Goagă.

La fel de importantă este şi viteza pe care trebuie să o aibă participanţii care se înscriu la trafic în sezonul rece. Poliţiştii recomandă ca aceştia să nu circule cu viteză mai mare de 50 de kilometri la oră, iar pentru frânat trebuie să folosească doar frâna de motor.

Mai mult, oamenii legii susţin faptul că înainte de a parcurge un traseu pe timp de iarnă, şoferii trebuie să-şi alimenteze corespunzător rezervorul şi să-şi ia cu ei provizii de alimente şi haine groase. „Pe timpul sezonului rece, conducătorii auto trebuie să urmărească starea vremii pe toată durata traseului, înainte de a se înscrie în trafic. Este foarte important să aibă cu ei alimente şi măsuri suplimentare de siguranţă, în cazul în care, din cauza vremii, nu mai pot ajunge la destinaţie” mai spune comisarul şef Sorin Goagă.

De asemenea, pe timp de iarnă, poliţiştii recomandă ca toate traseele şoferilor să fie efectuate pe timp de zi şi mai puţin pe timp de noapte. Nu în ultimul rând, fiecare maşină trebuie să fie echipată cu saci cu nisip, lanţuri şi lopată. 

Citiţi şi:

Paradox: Trafic redus iarna, accidente mai multe în Maramureş

Cum ne păstrăm ochii sănătoşi în sezonul rece. Cât de periculoasă este, de fapt, zăpada pentru vedere - explicaţia medicilor

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite