Paradox: Trafic redus iarna, accidente mai multe în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidente in crestere in Maramures din cauza iernii FOTO: Dragos Hojda/Adevarul
Accidente in crestere in Maramures din cauza iernii FOTO: Dragos Hojda/Adevarul

Deşi iarna intensitatea traficului este mai redusă, numărul accidentelor este mai mare! De aceea, pe timp de iarnă sunt necesare măsuri speciale de precauţie, măsuri care pot salva vieţi.

Potrivit informaţiilor furnizate de către IPJ Maramureş, din cauza condiţiilor meteo specifice, capacitatea de conducere este mult diminuată, oboseala se instalează mai repede. Apoi, ceaţa, precipitaţiile, albul zăpezii obosesc ochiul, câmpul percepţiei fiind restrâns, iar distanţele nu sunt apreciate corect. 

Distingerea formelor, observarea marcajelor, indicatoarelor şi semnelor de circulaţie se face cu dificultate, informaţiile despre starea vremii trebuie luate în calcul încă de la începutul cursei, pentru a avea o imagine exactă despre posibilele schimbări meteorologice.

Autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone trebuie să fie dotate cu lopată, materiale şi lanţuri antiderapante. instalaţiile de climatizare şi de dezaburire trebuie să fie în stare de funcţionare. Autovehiculul trebuie să fie dotat cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanţuri antiderapante.

În ceea ce priveşte conducerea autovehiculelor pe timp de iarnă, nu subestimaţi dificultăţile impuse de condiţiile meteo, distanţa faţă de autovehiculele care circulă în faţă trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, atât pentru a se evita coliziunea cu cei din faţă, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care duce la derapare, pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!

În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, astfel că nu se prea asigură la traversare! Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului! În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor! Nu în ultimul rând, pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea operaţiei de virare concomitent cu frânarea!

Citeste si: Niciun drum blocat în judeţul Arad din pricina zăpezii

Mai multe maşini şi o ambulanţă s-au blocat pe drumul dintre Tulcea şi Galaţi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite