Super-tomograful care salvează vieţile oamenilor din trei judeţe, deşi ar fi trebuit scos din uz în urmă cu doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomograful spitalului de la Slobozia deserveşte trei judeţe FOTO: independentoline.ro
Tomograful spitalului de la Slobozia deserveşte trei judeţe FOTO: independentoline.ro

Unicul tomograf care deserveşte trei judeţe este la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Reprezentanţii unităţii medicale îşi doresc unul nou, pentru că actualul şi-a depăşit demult termenul de garanţie. Considerat „pensionar“ , tomograful de la Slobozia continuă să investigheze sute de pacienţi lunar şi oferă diagnostice precise, asemenea unuia proaspăt scos din fabrică.

Spitalul cu mini-centrală nucleară

Este joi după-amiază, iar programul de funcţionare al tomografului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia s-a încheiat de 10 minute. Înainte de a ieşi din tură, Marcel Budu, unul dintre asistenţii care mânuiesc aparatul, este anunţat că are o urgenţă. Un bărbat de 40 de ani, care a suferit un accident, are nevoie de o investigaţie Computer Tomograf (CT).

 Pe uşa camerei în care se află aparatul apare şi medicul de la Urgenţe. „Haide să vedem ce leziuni are!“ spune specialistul. Cadrele medicale urmăresc din faţa unui calculator imaginile transmise instantaneu de tomograf. Cele două halate albe sunt protejate de razele X emise de aparat.

Tomograful este instalat într-o cameră cu pereţi de barită, uşă şi geam de plumb. De asemenea, podeaua este îmbrăcată cu un linoleum special, care absoarbe radiaţiile. Marcel are la piept un radiometru, un aparat special care măsoară nivelul de radiaţii din corpul său. „Acest aparat este foarte exact. Este un mediu de lucru periculos dar, din fericire, n-am avut probleme până acum“ ne declară asistentul.

După două minute, examinarea pacientului s-a încheiat. Dintr-o imprimantă specială iese tomografia victimei, iar imaginile electronice sunt comprimate pe un CD. „Acest tip de tomograf pe care îl avem la Slobozia efectuează simultan 6 fotografii. Practic, el feliază partea de corp scanată în şase bucăţi, dacă putem spune aşa. Sînt sisteme dotate cu un server care stochează imaginile. Noi le punem pe un CD pe care scriem numele pacientului. Arhiva toată conţine peste 2500 de astfel de CD-uri. Le ţinem într-un dulap.“ adaugă asistentul Marcel Budu.

Un milion de scanări

Încă o dată tomograful Spitalului Slobozia a reuşit performanţa de a efectua 30 de investigaţii în 6 ore, cât are voie să funcţioneze. În manualul de instrucţiuni, numărul maxim admis este de cel mult 10 investigaţii, „dar sunt multe urgenţe, venim şi noaptea de acasă să efectuăm investigaţii. Practic depăşim cele 6 ore de lucru“. „Şi se întâmplă aproape zilnic!„ adaugă asistentul. Aparatul a fost pus în funcţiune în anul 2008 şi este singurul din întreg judeţul Ialomiţa. Pe lângă pacienţii judeţului, la tomograful de la Slobozia au fost investigaţi şi bolnavi din Brăila, Călăraşi sau Buzău. În cei 6 ani de cînd se află la Slobozia, a realizat nu mai puţin de 1 milion de scanări. Este o performanţă uimitoare, în condiţiile în care cele mai multe aparate tomograf rezistă unui număr de cel mult 200000 de expuneri. „Cel de la Călăraşi a cedat recent după 600000 de expuneri şi este mult mai performant decât acesta pe care îl avem la Slobozia. Sperăm ca al nostru să reziste cât mai mult. Avem mare nevoie de el!“ mai spune asistentul Marcel Budu.

Cu toate că şi-a depăşit perioada de graţie, cadrele medicale ale Spitalului Slobozia susţin că unul nou, mai performant, ar fi util. „Ne aşteptăm din moment în moment să cedeze, dar se pare că încă rezistă. Am fi încântaţi să beneficiem de unul nou!“ medicul Vasile Olaru, pentru pentru site-ul independentoline.ro, întrebat fiind de reporterii publicaţiei virtuale despre soarta tomografului . Nevoile nu se opresc aici. Unitatea medicală îşi doreşte şi încă un specialist în imagistică medicală pentru a-i asigura tomografului o gardă completă.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite