„Oraşul de Floci“, locul unde s-a născut Mihai Viteazul, reabilitat cu 12 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestigiile uneia dintre cele mai mari şi înfloritoare aşezări urbane din Evul Mediu din zona Bărăganului, transformată de localnici într-un importan centru comercial, vor fi reabilitate cu fonduri europene. Investiţia se ridică la 12,1 milioane de lei.

Monumentul istoric Oraşul de Floci, situat în comuna ialomiţeană Giurgeni, va fi transformat într-un punct de atracţie pentru turişti. Consiliul Judeţean Ialomiţa, care în august 2017 a depus proiectul de modernizare pentru dezvoltarea patrimoniului cultural din zonă, a obţinut finanţare. 

Victor Moraru, peşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, împreună cu Liviu Gabriel Muşat, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, au semnat pe 5 aprilie, contractul de finanţare pentru proiectul ”Reabilitarea şi punerea în valoare a Monumentului Istoric Oraşul de Floci” , o investiţie în valoare de 12.193.054,97 lei inclusiv TVA, din care asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 9.292.638,73 lei inclusiv TVA, iar contribuţia proprie a judeţului Ialomiţa în cadrul proiectului este de 2.900.416,24 lei inclusiv TVA.

Imagine indisponibilă

Perioada de implementare a proiectului după semnarea contractului de finanţare este de 49 de luni.

Acţiunile în cadrul proiectului constau în restaurarea şi consolidarea ruinelor Edificiului cu contraforturi; înfiinţarea de drumuri de legătura între toate obiectivele sitului şi platforme de observaţie în punctele natural înalte ale sitului; reamenajarea accesului existent din dreptul Bazei de cercetare şi expunere muzeală; delimitarea sitului arheologic; dotarea sitului arheologic cu pasarele şi rampe de accesibilizare şi trepte pentru punerea în valoarea a patrimoniului arheologic.

Povestea sitului arheologic

În istoria economică şi politica a statului medieval Ţara Românească, Oraşul de Floci a fost unica aşezare urbană din estul Câmpiei Române, în cursul secolelor XIV-XVIII, cu rol de polarizare a activităţii economice din zonă şi cu rol strategic în controlul graniţei de est a ţării.

Imagine indisponibilă

Din punct de vedere administrativ, din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, Oraşul de Floci a fost centrul de reşedinţă al ispravnicului judeţului istoric Ialomiţa şi sediul căpităniei de margine, care avea îndatorirea de a asigura paza hotarelor. Căpitanul a îndeplinit şi funcţia de ispravnic al oraşului.

În prima jumătate a secolului XVI cercetarea surselor istorice demonstrează ca Oraşul de Floci se înscria în grupa primelor oraşe ale Ţării Româneşti, care participau la schimburile comerciale de pe piaţa Braşovului.

Aici s-a născut în anul 1558, Mihai, rămas în istorie ca "Viteazul", fiul natural al lui Pătraşcu cel Bun, mama fiind Tudora, negustoreasa. Acesta a iniţiat peste secole ideea unirii tuturor românilor sub un singur stat, neatarnat şi puternic.

De unde vine denumirea

Zeci de hrisoave şi documente din perioada secolului al XV-lea amintesc că în inima Bărăganului exista „Oraşul de Floci”.  Numele uşor ironic şi oarecum şocant vine de la faptul că cele mai importante lucruri care se vindeau în singurul oraş medieval din Bărăgan erau blănurile de animale.

Imagine indisponibilă

Lână de oaie sau piei de capre, bovine sau porcine toate erau la mare căutare în acea perioadă, se arată în mai multe documente de arhivă, păstrate de muzeografii Muzeului Judeţean Ialomiţa.

Perioadele înfloritoare ale Oraşului de Floci sunt întrerupte frecvent de conflictele militare existente în zonă, între populaţia autohtonă şi armatele turceşti sau tătare.

Imagine indisponibilă

Vreme de secole oraşul lui Mihai Viteazul a fost distrus din temelii şi reconstruit. În secolul XX, din celebrul centru comercial nu mai rămăsese la suprafaţă decât zidul unei biserici, restul ruinelor fiind îngropate sub mormane de pământ. Abia în 1976, un colectiv de specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie întreprinde săpături în vatra oraşului. Imediat după 1990, locul ajunsese o adevărată ruină.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite