Istoria controversată a bustului Regelui Carol I ascuns într-un sat din Bărăgan: „Într-o noapte s-au năpustit asupra lui şi l-au dărâmat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustul regelui Carol I, comandat de sătenii din Gheorghe Lazăr, se păstrează astăzi la Muzeul Judeţean Ialomiţa FOTO; Mădălin Sofronie
Bustul regelui Carol I, comandat de sătenii din Gheorghe Lazăr, se păstrează astăzi la Muzeul Judeţean Ialomiţa FOTO; Mădălin Sofronie

Expus la Muzeul Judeţean Ialomiţa, bustul regelui Carol I are o poveste controversată. Statuia a fost ridicată de sătenii comunei Gheorghe Lazăr, judeţul Ialomiţa, drept mulţumire pentru gestul Majestăţii Sale de a-i împroprietări cu pământ pe soldaţii care au luptat în Războiul de Independenţă, iar astfel oamenii au reuşit să înfiinţeze localitatea.

Muzeul Judeţean Ialomiţa păstrează printre exponatele sale un bust al Regelui Carol I a cărui istorie este de-a dreptul uluitoare. Sculptura a fost executată în bronz de celebrul sculptor român Frederic Stork, datează din anul 1910 şi a  fost comandată de localnicii satului ialomiţean Gheorghe Lazăr, aflat la 5 kilometri de Slobozia.

Oamenii au comandat bustul şi l-au montat în centrul comunei, drept mulţumire faţă de iniţiativa regelui de a-i împroprietări cu terenuri pe urmaşii sătenilor din Gheorghe Lazăr care au luptat în Războiul de Independenţă, în urma căruia Ţările Române au scăpat de sub jugul otoman.

În urma masivelor împroprietăriri, oamenii au reuşit să întemeieze o localitate de sine stătătoare, Gheorghe Lazăr, al cărei nume se păstrează şi astăzi. 

„Istoria spune că regele a dat un decret prin care a împroprietărit cu până la 5 hectare soldaţii care au luptat în războiul de independenţă din 1877, precum şi rudele acestora. Aşa au luat naştere multe sate” explică Gheorghe Matei, istoric şi muzeograf al Muzeului Judeţean Ialomiţa. 

statuie

Istoricul Gheorghe Matei cunoaşte povestea bustului

Bustul regelui Carol I a străjuit în centrul comunei până în 1945, când în România se instaurează regimul comunist. Vreme de mai bine de 20 de ani, statuia a fost ascunsă în podul casei localnicilor, iar după 1970 a fost preluată de muzeografii din Slobozia şi expusă publicului abia după 1990. „Este o statuie autentică, pe spate păstrează semnătura lui Frederic Stork”, adaugă istoricul Gheorghe Matei. 

Poveşti din satul regelui Carol I

Deşi a trecut mai bine de un secol de la momentul în care localnicii din Gheorghe Lazăr au montat statuia în centrul comunei, bătrânii satului încă îşi mai amintesc de ea.

statuie

Amintirea statutii din centrul comunei a rămas vie în memoria bătrânei Maria Şohan 

Maria Şohan (83 de ani) îşi aminteşte perfect momentul în care statuia a fost demontată şi povesteşte că toate sărbătorile din satul ei se petreceau în jurul statuii. 

„Eu am făcut parte din garda Străjerilor a regelui Carol al II-lea. Mergeam cu coroane şi cântam aici la statuie. Într-o noapte s-au năpustit asupra ei şi au dărâmat-o zicând că nu trebuie să credem în monarhie. Un om a luat-o şi a ascuns-o", povesteşte bătrâna.

statuie

Monumentele dedicate eroilor de la Gheorghe Lazăr, judeţul Ialomiţa

În locul în care a fost expusă statuia se află aşezate trei monumente funerare, dedicate eroilor din comunitate. Pe unul dintre ele au fost scrise următoarele cuvinte: „Glorie veşnică eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi independenţa ţării!”

Datele istorice arată că în judeţul Ialomiţa există astăzi peste 20 de localităţi care au fost create ca urmare a împroprietăririlor cu pământuri, făcute de regele Carol I după ce România şi-a câştigat independenţa faţă de Înalta Poartă. 

Citiţi şi:

Amintirile românilor din Cadrilater, la 75 de ani de la cedarea regiunii: „Toţi strigau în gura mare pe străzi: «Plecaţi, plecaţi! Daţi-ne ţara înapoi!»“

FOTO Americanii au venit la Slobozia. 400 de soldaţi de la Baza Militară NATO Mihail Kogălniceanu au făcut paradă în centrul oraşului

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite