FOTO Şcolile ialomiţene învaţă „Comenius”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt 5 ani de când Ialomiţa încearcă să aducă Europa mai aproape de şcoală. Totul prin intermediul proiectului „Comenius”, programul presupunâd un schimb de experienţă între şcolile din judeţ şi cele din alte ţări membre ale Uniuni Europene. Lista unităţilor de învăţămînt ialomiţene care au demarat acest proiect creşte de la un an şcolar la altul.

De ce „Comenius”?

„Pentru că este un proiect fiabil, prin care atât elevii cât şi profesorii au şansa de a descoperi modul în care se face educaţie în şcoli diferite, din ţări diferite„ ne explică Simona Tonţ, inspector şcolar pe proiecte educaţionale şi mentorat.

Acest program face parte dintr-un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care poartă numele de „Life Long Learnig Program” („Programul de învăţare pe tot parcursul vieţii”). În cadrul proiectului „Comenius” se regăsesc mai multe acţiuni.

Prima dintre ele este destinată cadrelor didactice, care beneficiază de formare profesională în şcoli din Occident. Cea de-a doua presupune încheierea unui acord bilateral între o şcoală românească şi una din străinătate.

Ultima acţiune este cea multilaterală, în care sunt implicate mai multe şcoli, din ţări diferite. La nivelul judeţului Ialomiţa această ultimă acţiune s-a bucurat de cel mai mare succes în ultimii 5 ani, de când „Comenius” a intrat în unităţile de învăţămînt din judeţ.

Cea mai importantă caracteristică a proiectului „Comenius” o reprezintă educaţia non-formală. „Ceea ce descoperă elevii şi profesorii în şcolile în care merg pot transpune foarte repede în practică, deoarece asimilează foarte repede informaţiile” adaugă Simona Tonţ.

Elevi şi profesori sub umbrela „Comenius”

Activităţile din cadrul proiectului „Comenius” se desfăşoară pe parcursul a doi ani. În tot acest timp, elevii din şcolile partenere trebuie să demareze un proiect comun, iar la finalul celor doi ani de parteneriat trebuie să redea în diferite forme ceea ce au asimilat în tot acest timp.

Şcoala Generală Nr. 1 Ţăndărei a fost parteneră cu şcoli din Turcia, Anglia, Germania, Italia şi Portugalia într-un program multilateral referitor la tradiţiile populare. „A fost o experienţă foarte interesantă şi plăcută.

Noi am mers în fiecare ţară şi am arătat tradiţiile noastre, iar ceilalţi elevi şi profesori au venit la noi şi şi-au prezentat elementele de folclor”  ne-a declarat Steluţa Mitrea, directorul Şcolii Generale Nr. 1 Ţăndărei.

La final, şcolile partenere au realizat un ghid al tradiţiilor populare, precum şi un website. Anul acesta, unitatea şcolară şi-a depus documentele pentru a se integra într-un nou proiect, care va începe în preajma noului an şcolar.

Elevii Liceului de Artă „Ionel Perlea” Slobozia au alcătuit o adevărată orchestră de muzică clasică împreună cu elevi din alte ţări ale Uniunii Europene, în cadrul unui alt proiect „Comenius” multilateral.

Experienţa a fost una inedită şi s-a concretizat într-un concert susţinut la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” în momentul în care elevii din Occident au venit la Slobozia. Anul acesta, în Ialomiţa 8 unităţi de învăţămînt s-au înscris în cursa pentru obţinerea titlului de „Şcoala Comenius”.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite