De ce nu au voie femeile în biserică în anumite perioade. Preot: „Nu este vorba despre discriminare, ci doar de purificarea trupului femeii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă: doxologia.ro
FOTO arhivă: doxologia.ro

Potrivit tradiţiei creştine, intrarea femeilor în biserică este interzisă în perioadele de menstruaţie şi timp de 40 de zile după naştere. Preoţii susţin faptul că aceste reguli au fost instituite de canoanele bisericeşti şi nu îndeamnă la discriminare.

Izvorâte din Vechiul Testament, mare parte dintre canoanele după care este guvernată biserica ortodoxă prevăd reguli clare cu privire la maniera în care creştinii trebuie să-i aducă cinstire lui Dumnezeu. Unele din vechile învăţături se referă momentele în care femeilor le este interzis să intre în biserică.

Din Vechiul Testament, canoanele au fost reintroduse în învăţăturile bisericeşti de către Fericiţii Dionisie şi Timotei, arhiepiscopi ai Alexandriei. Canonul 2 al duhovnicului Dionisie explică: „Iar în privinţa femeilor care au curăţire lunară, dacă se cuvine, aflându-se ele aşa, să intre în biserică, socotesc că şi a întreba este de prisos, deoarece cred că şi ele, fiind credincioase şi cucernice, n-ar îndrăzni, aflându-se aşa, sau să se apropie de masa cea sfântă, sau să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele lui Hristos; căci nici cea care avea curgerea sângelui de 12 ani nu s-a atins de El spre vindecare, ci numai în poalele lui”.

40 de zile de curăţire

Pornind din Vechiul Testament, învăţăturile din canoane se respectă şi astăzi. Aşa cum au proorocit în aceste taine duhovnicii din vechime, femeile aflate la menstruaţie şi lăuzele nu au voie să intre în biserică.

Explicaţiile cu privire la aceste reguli nu ţin de discriminarea femeilor, ci de faptul că acestea trebuie să treacă printr-o etapă de curăţire trupească şi sufletească. „Când spunem curăţire trupească nu ne referim la un lucru spurcat, ci de lucruri ce ţin de igiena trupului. Răspunsurile vin tot din vechime. În vremea Vechiului Testament nu existau metode de păstrare a igienei pentru femei, tocmai de aceea în perioada menstruaţiei sau după naştere acestora le era interzis să intre în biserică”, îi învăţa pe creştini regretatul duhovnic Ilarion Argatu.

Deşi nu are voie să vină la biserica, femeia lăuză este protejată de Dumnezeu prin intermediul ierugiilor.  Este vorba despre o serie de slujbe speciale, oficiate de preot pentru purificarea sufletului mamei care a născut şi întărirea organismului ei. De asemenea, ceremonialul are rolul de a-i aduce bunăstare şi pruncului nou-născut.

După 40 de zile de la naştere, mama şi copilul vin în biserică pentru a se îmbiserici. „Este o altă slujbă specială, dedicată de această dată copilului. Practic, mama îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru faptul că a avut puterea să-l aducă pe nou născut pe lume“, mai propovăduia părintele Ilarion Argatu.

Citiţi şi:

Viaţa de după doliu. Cum putem alunga durerea enormă provocată de moartea celor dragi - sfaturile specialiştilor

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite