Slatina:Sătenii din Gârcov retrăiesc inundaţiile din 2006
0Apele Dunării au ajuns la intrarea în comuna Gârcov din judeţul Olt, iar oamenii retrăiesc coşmarul inundaţiilor din urmă cu patru ani.
Zeci de locuitori din comuna Gârcov, judeţul Olt stau de două nopţi cu ochii pe apele Dunării care cresc din oră în oră. Fluviul a ajuns deja în grădinile lor, iar disperarea oamenilor este mare. Se gândesc ultimele inundaţii din 2006 când Dunărea a venit la fel de mare şi le-a inundat casele şi gospodăriile lor. „Mi-e frică rău că aşa a venit şi acum patru ani. Într-o zi şi noapte s-a umflat şi a ajuns până la geamuri. A intrat în casă, mi-a omorât păsări, iar grădina era o baltă mare. Am reparat că mi-a dat ăi mari de la judeţ 50 000 de milioane atunci, dar acum nu ştiu dacă mai am putere să trec iar prin aşa ceva”, se tânguia Marioara Mircea de 65 de ani.
În lipsa unui dig care să îi apere de apele Dunării care se revarsă în fiecare primăvară, iar din patru în patru ani debitul se dublează, oamenii se apără cu saci de nisip cu care îşi înconjoară gospodăriile sau îşi contruiesc case cu fundaţii puternice. „M-am pregătit, am pus saci de nisip şi am mutat mobila. Casa mea este facută special ca să reziste la inundaţii. Am ridicat-o prin ’90 şi are fundaţie de 2 metri în adâncime şi 60 de centimetri la suprafaţă. Rezistă oricât ar veni Dunărea de mare”, a spus Leonte Pârvan, de 35 de ani.
Faleza de la Corabia, sub ape
Şi la Corabia apele Dunării au inundat faleza şi portul, dar şi o fabrică dezafectată de cherestea. “Toată faleza este sub ape şi am înţeles că debitul este creştere. Membrii comnadamentului pentru situaţii de urgenţă monitorizează situaţia şi patrulează în zonă. Dunărea îşi ia tributul în fiecare primăvară”, a pus Toader Barbu, primarul din Corabia. Paznicul din port, Marian Drăguţ măsoară zilnic nivelul apei. “Creşte, creşte, la fel ca în 2006. A venit mare rău în această primăvară, într-o noapte a umplut faleza”, a spus Marian.
Debitul Dunării este în creştere, codul portocaliu de inundaţii fiind valabil până pe 6 martie. “Debitul Dunării a ajuns la 11200 metri cubi pe secundă, debitul normal al acestei perioade fiind de 5 300. Cota de inundaţie a fost depăşită. O echipă a ISU Olt este deja la faţa locului şi monitorizează situaţia”, a spus Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Până acum au fost inundate peste 300 de hectare de teren agricol din Gârcov şi Corabia, două podeţe şi un pod.