Show în procesul lui Vâlcov, la Tribunalul Olt: „Dar de excursia din Thailanda îşi aminteşte martorul?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul martor audiat în procesul în care Darius Vâlcov este judecat la Tribunalul Olt pentru luare de mită a fost chestionat miercuri chiar de inculpat, care a ţinut să demonstreze că martorul ascunde adevărul.

Singurul martor rămas de audiat în procesul în care Darius Vâlcov este judecat la Tribunalului Olt pentru luare de mită (aproximativ 1 milion euro, bani investiţi, prin interpuşi, în hotelul pe care îl deţine, tot prin intermediul altor persoane, în municipiul Slatina), Christian Virgil Ramba, s-a prezentat la proces, după ce, la termenul trecut, judecătorul a stabilit să fie adus cu mandat.

Martorul (fiul lui Virgil Ramba, fost director al RADET), asociat, alături de fratele său, Andrei Ovidiu, în societatea Plus Confort, a început prin a menţiona că-şi menţine declaraţia dată în faţa procurorilor, pentru ca ulterior să revină pe anumite aspecte. În discuţie a fost suma de bani achitată din firmă cu titlu de „comision“ asupra căreia s-a convenit astfel încât afacerile firmei bucureştene să se deruleze fără probleme în Slatina, în perioada 2010-2014. 

Ramba a trebuit să-şi amintească momentul când au semnat contractul cu Primăria Slatina, cine a cerut şpaga, ce sumă a fost stabilită, cum s-a achitat, când s-a achitat etc.

„Ştiu de la fratele meu că a trebuit să plătească, la solicitarea domnului Vâlcov“

Christian Ramba a menţionat de la început că ştie despre operaţiunile derulate la Slatina din ceea ce-i povestea fratele său, Andrei. „Eu mă ocupam mai mult de Bucureşti, el se ocupa de Slatina“, a precizat martorul. Fratele i-a spus că Darius Vâlcov i-ar fi cerut un comision de 10%, la semnarea unui acord cadru, în 2010, pentru contractele pe care aveau să le încheie pentru anveloparea blocurilor în municipiul Slatina. „Ştiu de la fratele meu că a trebuit să plătească, la solicitarea domnului Vâlcov, nu ştiu suma. Aşa mi-a spus, că nu au stabilit o sumă exactă, dar ştiu că au fost plătiţi bani prin intermediul firmei Bogmar Pro Design, administrată de Bogdan Timofte. Undeva la 2 milioane şi ceva de lei. Firma aceea trebuia să facă nişte lucrări, legate în principiu de reabilitare blocuri. Ce au făcut ei cu banii e o altă discuţie“, a spus iniţial Christian Ramba, ulterior revenind cu precizarea că, tot de la frate, ştie că s-a convenit să achite 10% din banii pe care Primăria Slatina avea să-i plătească. Bogmar n-ar fi efectuat, în fapt, niciun fel de lucrare, banii erau efectiv comisionul perceput de primarul de la acea dată. „După aceea am aflat că banii au fost folosiţi pentru reparaţii la hotel“, a spus Ramba.

„Nu era o relaţie nici de prietenie, nici de afaceri“

Procurorul a vrut să afle de la martor ce fel de relaţie era între fratele acestuia şi primarul de atunci al Slatinei, Darius Vâlcov. „Se întâlniseră de câteva ori, dar nu era vorba nici de prietenie şi nici de relaţii de afaceri“, a precizat martorul.

De mai multe ori în timpul declaraţiei Christian Ramba a făcut apel la documentele din dosar, neputând să precizeze date exacte cu privire la momentul plăţii diverselor sume, momentul încheierii diferitelor contracte, câte facturi plătite după luni bune de la emitere s-ar fi depus la primărie etc. „Nu ştiu pe de rost, dar există mai multe documente la dosar, în acest sens“, a precizat martorul în câteva rânduri.

„În prima declaraţie apare numele domnului Prina, acum spuneţi că domnul Vâlcov a cerut comisionul. De ce?“

Mai multe întrebări ale apărătorilor inculpatului Darius Vâlcov s-au învârtit în jurul declaraţiei martorului, dată în faţa procurorului. „Aţi spus că vă menţineţi declaraţia, dar în acea declaraţie aţi spus că domnul Prina a cerut banii, acum spuneţi că domnul Vâlcov. De ce? Vă menţineţi, sau nu vă menţineţi declaraţia?“, au vrut să ştie avocaţii. „Au fost momente în care mesajele au venit de la domnul Vâlcov. Pe domnul Prina l-am menţionat pentru că, după domnul Vâlcov, la conducerea primăriei a venit domnul Prina“, a încercat să convingă martorul. Avocaţii, nemulţumiţi, au revenit, cerând un răspuns ferm. „I-a cerut Prina, sau Vâlcov?“, au insistat apărătorii. „Nu cred că a fost o nouă discuţie. Sigur cu domnul Vâlcov a fost discuţia iniţială, apoi...  La momentul în care Bogdan (Timofte – n.r.) venea şi ne dădea facturile, ne spunea că sunt pentru hotelul domnului Vâlcov. (...) Referitor la anul 2010 ştiu de la fratele meu doar că s-a cerut de către Darius Vâlcov, dar nu am fost interesat să aflu cum s-a cerut, şi unde  şi dacă s-a cerut direct sau prin intermediari“, a precizat Ramba, pentru ca, la noi insistenţe, să motiveze astfel: „dintotdeauna am avut impresia că domnul Vâlcov dictează şi că domnul Prina doar execută“.

„Am zis eu aşa ceva?!“

La indicaţiile inculpatului, avocaţii l-au încolţit şi mai mult cu întrebări. „Are ştiinţă martorul despre situaţii în care Vâlcov l-a împrumutat cu bani pe fratele său?“, a întrebat avocatul. „Din câte ştiu eu, nu.“, a răspuns martorul, moment în care apărătorul a menţionat că în procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Darius Vâlcov are un alt proces pentru fapte de corupţie, la o întrebare similară ar fi răspuns altfel. „Am spus eu aşa ceva?!“, a părut surprins Christian Ramba.

După alte câteva întrebări, inculpatul a cerut, prin intermediul avocatului, voie să adreseze direct întrebări martorului.

„Să-l întrebaţi pe martor care au fost primele plăţi după înţelegerea din 2010!“, a cerut Vâlcov, martorul precizând că primele plăţi către firma Bogmar s-au făcut în 2012: „Cred că în 2012, sau cam aşa ceva, când s-au cerut pentru hotel“. Au urmat alte întrebări cu intenţia de a dovedi că banii s-au dat după ce Vâlcov nu se mai afla în funcţia de primar. Vâlcov l-a mai întrebat pe Ramba dacă firma Plus Confort este cercetată pentru evaziune fiscală, acesta răspunzând că nu are cunoştinţă de un asemenea lucru, după care inculpatul a trecut la întrebările care să dovedească faptul că el şi fraţii Ramba aveau relaţii mult mai strânse, se vizitau, chiar făceau planuri de afaceri împreună, prin urmare martorul ascunde adevărul.

„A fost martor la o discuţie dintre mine şi fratele său, despre afaceri pe care să le derulăm împreună în Bucureşti, Teleorman...?“, a început Vâlcov tirul întrebărilor. „Asta era mult după... Eu nu-mi aduc aminte“, a reuşit să spună Ramba. „La el acasă, masa din bucătărie, din lemn masiv, cu fetiţele... Sunt case lipite, la frate acasă...“, a insistat Vâlcov. „Nu, nu-mi aduc aminte să fi fost acolo! Nu-mi aduc aminte să fi existat discuţia“, a îngăimat Ramba. „V-aţi întâlnit vreodată, sau fratele, s-a întâlnit în asemenea împrejurări cu domnul Vâlcov?“, a întrebat judecătorul. „Eu, nu, dar nu înţeleg de ce mă întrebaţi pe mine, de ce nu l-aţi întrebat pe el!“, a reuşit să spună martorul. „De exemplu în Thailanda?“, a continuat Vâlcov. „Aţi fost în Thailanda?“, a intervenit judecătorul. „Da, eu am fost în Thailanda, dar am fost cu fratele meu, aceasta pot să vă confirm, dar nu ştiu dacă s-au purtat discuţii...“, a continuat Ramba. Vâlcov a intervenit din nou, amintindu-i de întâlnirile directe. „Da, discuţii între ei au fost, dar n-am stat să ascult ce discută...“, a spus martorul.

image

S-a revenit asupra plăţilor către Bogmar, asupra perioadei în care au fost făcute plăţile, după care Vâlcov a adresat din nou o întrebare care l-a pus pe Ramba în dificultate. A vrut să ştie dacă e adevărat că în ianuarie 2015 fratele său ar fi plecat, cu prietena, la sugestia procurorului, în Portugalia, „pentru a se gândi la ce are de declarat“. Răspunsul lui Christian Ramba a fost însă scurt: „Nu!“. Vâlcov a mai făcut referire la o întâlnire, în ianuarie 2015, între Bogdan Vlad, Alexandru Mocanu şi Andrei Ramba, întâlnire la care s-ar fi pus la cale un plan prin care Andrei Ramba să scape de acuzaţiile de evaziune fiscală. „Nu ştiu la ce se referă!“, a replicat martorul. Tot inculpatul l-a determinat pe martor să-şi amintească de episodul în care, în procesul de la ICCJ, şi-ar fi schimbat de asemenea declaraţia, indicându-l direct pe Vâlcov ca fiind cel care a cerut şpaga şi nemenţionându-l pe Prina. „Asta a fost confuzia, pentru că nu eu, ci fratele meu, a avut aceste discuţii, eu spun doar ce ştiu de la el“, a mai precizat Christian Ramba.

Avocaţii vor reaudierea lui Cătălin Rotea şi a lui Cristian Păduraru

Apărătorii fostului primar au cerut, la finalul audierii ultimului martor, reaudierea martorilor Cătălin Rotea şi Cristian Păduraru, sub pretextul că inculpatul nu a fost prezent la termenul la care aceştia au depus mărturie, participând la procesul pe care îl are la ÎCCJ. „Vrea să le adreseze direct anumite întrebări“, au motivat apărătorii.

Judecătorul le-a pus în vedere, în schimb, pentru următorul termen să hotărască dacă inculpatul va depune mărturie în faţa instanţei, în această fază a procesului şi, de asemenea, să depună cererile de probatoriu până la următorul termen, fixat pentru 21 iunie. Cei doi martori, a mai precizat judecătorul, vor fi audiaţi după eventuala audiere a inculpatului.

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite