Şefia Poliţiei Olt, scoasă oficial la concurs după scandalul sexual de la începutul anului
0Inspectoratul General al Poliţiei Române va scoate la concurs, după două luni de interimat, postul de comandant al IPJ Olt. După cum se ştie, imaginea instituţiei oltene a fost puternic zguduită după ce o angajată de la un post comunal de poliţie a spus că ar fi fost obligată să aibă raporturi sexuale cu mai multe persoane importante din judeţ, printre care procurori şi poliţişti, printre care s-ar fi aflat şi fostul şef al IPJ Olt, Ionel Voicu.
Interimatul de la vârful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt deţinut de aproape o lună de către comisar-şef Mihai Pruteanu este pe cale să ia sfârşit. Indiferent dacă Pruteanu se va decide să candideze mai departe pentru funcţia de comandant al instituţiei sau altcineva îi va lua locul, cert este că, de la jumătatea lunii martie, IPJ Olt va avea un nou inspector-şef oficial pe durată nedeterminată. Fostul comandant, comisarul-şef Ionel Voicu, a fost nevoit să se pensioneze din cauza scandalului sexual în care a fost atras de acuzaţiile uneia dintre subalternele sale din mediul rural, respectiv Melania Renghea. Până acum, acuzaţiile femeii nu s-au confirmat, ancheta fiind în derulare.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat, ieri, vacantarea postului de inspector-şef al IPJ Olt, data concursului fiind stabilită pentru 15 martie. Examenul se va desfăşura la sediul IGPR din Bucureşti şi va consta în susţinerea unei probe unice de selecţie, respectiv interviu pe subiecte profesionale. Cei interesaţi să ocupe funcţia amintită trebuie să îndeplinească cumulative mai multe condiţii, printre care se numără următoarele: să fie ofiţeri de poliţie, să fi obţinut în ultimii trei ani calificativul cel puţin “Bine” la evaluarea de serviciu/aprecierea profesională individuală; să fie declaraţi „apt” medical şi psihologic pentru promovare în funcţii de conducere; să deţină gradul profesional de minimum subcomisar de poliţie; să aibă cinci ani vechime în unităţi ale M.A.I.; să aibă cinci ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei. La aceste condiţii se adaugă: vechime trei ani în funcţii de conducere în unităţi ale ministerului de resort; să nu se afle în perioada de tutelă profesională; să îndeplinească cerinţele specifice din fişa postului.
“Trio” nou interimar
Aprecierea rezultatului final al interviului pe subiecte profesionale de la concursul din 15 martie se va face cu note de la 1, la 10. Va fi declarat „admis” candidatul cu nota cea mai mare şi notat cu cel puţin 7.00. În situaţia în care mai mulţi candidaţi au aceeaşi notă, atunci va fi declarat „admis” la concurs candidatul cu cea mai mare vechime în specialitatea postului scos la concurs. Dacă mai mulţi candidaţi au aceeaşi vechime în specialitatea postului scos la concurs, va fi declarat „admis” candidatul cu cea mai mare vechime în studiile necesare postului scos la concurs.
De menţionat că, din luna ianuarie, la vârful IPJ Olt a fost numită interimar o persoană de la IGPR, iar adjuncţii săi au fost şi ei nominalizaţi, tot provizoriu, la jumătatea acestei luni. Este vorba despre comisarul-şef Mihai Pruteanu (detaşat de la IGPR), secondat de Cătălin Florescu de la Serviciul de Investigare a Fraudelor al IPJ Olt, şi, respectiv, Alexandru Vulpe, şeful postului de poliţie din comuna Tătărăşti, judeţul Dâmboviţa. Cu alte cuvinte, întreg "trio"-ul de la vârful Poliţiei Olt a fost schimbat din cauza scandalului sexual amintit mai sus, dar şi a unei anchete efectuate în noiembrie anul trecut ce a scos la iveală mai multe nereguli în activitatea instituţiei.