Preşedintele CJ Olt, despre referendumul pentru Olt-Romanaţi: „A fost un termen scurt pentru informarea cetăţenilor“. Cât a fost prezenţa la Caracal VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oltenii au urmat trendul naţional, a spus preşedintele instituţiei care a organizat referendumul local pentru redenumirea judeţului, în încercarea de a explica din ce motive nu s-a atins pragul de prezenţă.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a vorbit duminică-seara despre prezenţa la urne, pe baza datelor disponibile în urma numărătorii paralele. „Din estimările noastre suntem undeva la 26 %. Referendumul, cel naţional, dar şi cel local, va fi invalidat. Nu vorbim acum de cauze, nu vorbim nici de urmări, vreau să mulţumesc cetăţenilor din judeţul Olt, cei prezenţi au înţeles să iasă la vot şi să-şi exprime drepttul cetăţenesc, acela de a vota, indiferent de opţiunea pe care au avut-o, cu DA sau NU, şi-au exprimat acest vot şi este important în democraţie. De asemenea, vreau să spun că a fost un demers democratic acela de a supune cetăţenilor un demers istoric, susţinut de o iniţiatrivă civică, iată că majoritatea cetăţenilor din judeţul Olt, prin lipsa de prezentă, au decis ca această schimbare a denumirii judeţului să nu aibă loc“, a spus Oprescu.
Tema referendumului local, anume schimbarea denumirii judeţului Olt în Olt-Romanaţi nu i-a îndepărtat neapărat pe olteni de la urne, cifrele privind prezenţa pentru cele două referendumuri fiind foarte apropiate. În schimb, posibila explicaţie pentru dezinteresul oltenilor este lipsa de informare, organizatorii avâdn la dispoziţie o săptămână şi două zile, a mai spus Oprescu.

„Dacă acesta va fi invalidat, contează mai puţin ce şi-au dorit oltenii care au ieşit la vot. Cred că cei care au ieşit la vot, marea majoritate, au fost pentru, pentru că altfel s-a dovedit că cei care n-au ieşit la vot au boicotat acest referemdum, poate din lipsa de informare, poate din speculaţiile care au apărut, pentru că ştiţi că a fost o teamă permanentă că o să fie nevoiţi să-şi schimbe actele de identitate şi alte acte, de stare civilă, de înmatriculare... Vom vedea care au fost cauzele. (...) Lipsa de interes a afost majoritară la nivel de ţară, nu numai în judeţul Olt, ca să putem specula că nu a ieşit lumea la vot în judeţul Olt datorită referendumului local sau îi speria acest lucru. Ieşeau pentru referendumul la nivel naţional şi nu luau buletinul la cel local dacă îi speria ceva, astfel încât puteau să invalideze referendumul local dar să voteze la cel naţional. Trendul la nivel naţional este o lipsă de interes a populaţiei pentru acest referendum. O cauză ar mai fi că a fost foarte din scurt. Să nu uităm că au fost decât două săptămâni. Pentru cel local ne-a mai luat o săptămână să-l lipim de cel naţional, practic informarea cetăţenilor s-a făcut doar într-o săptămână şi două zile. A fost un termen scurt pentru a face informarea cetăţenilor“, a apreciat şeful CJ Olt.

Nici caracalenii, care au stat, de altfel, la originea consultării publice pe tema redenumirii judeţului, nu au fost mai zeloşi, din contră. Prezenţa la Caracal, la ora 21,00, s-a oprit la 22,77%, sub media judeţului (27,19%). Din cei 28.546 alegători înscrişi în listele permanente au votat 5.986, la care s-au adăugat 381 pe liste suplimentare şi 134 care au solicitat urna mobilă. Cei mai mulţi votanţi s-au prezentat la secţia organizată la Grădiniţa cu program prelungit nr. 4 – 38,52%, iar cei mai puţini, 15,36%, la Colegiul Tehnic „Matei Basarab“, acestea fiind datele privind prezenţa în la referendumul naţional, pentru cel local datele oficiale nefiind disponibile.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite