Poliţiştii îşi cer pensionarea cu zecile. Lider de sindicat: „Din cei 40.000 de poliţişti, vorbim de 10 cazuri de «pensii nesimţite», personaje agreate de sistem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curg solicitările de ieşire la pensie din partea poliţişlor, speriaţi de anunţata modificare a legislaţiei. Nu e vorba, însă, de pensii nesimţite, spune un lider de sindicat, numele puse în discuţie în spaţiul public fiind, punctual, personaje agreate de sistemul politic.

Numele Alina Popescu, subsecretar de stat în Ministerul Internelor, pensionată după căderea Guvernului Grindeanu, deşi nu are decât 44 de ani, şi reangajată ca şi consilier al aceluiaşi ministru Carmen Dan, ca personal contractual, a făcut înconjurul televiziunilor şi  Internetului. Liderul SNPPC Dumitru Coarnă afirma, în urmă cu două zile, pe un post de televiziune:  „comisarul-şef de la Slatina, Popescu Alina, a fost adusă la 1 ianuarie la MAI, i-au majorat salariul, consistent, au ţinut-o fix 6 luni, cât zice legea, au pensionat-o la 44 de ani şi au reîncadrat-o pe aceeaşi funcţie, deci pensie zece mii de lei şi, acum, cu salariul, trece de douăzeci de mii lei. Este ilegal! Este o infracţiune. Este consilier de ministru în MAI”. Coarnă susţinea tot cu acel prilej că va sesiza Parchetul.

Urmarea este că, spune un alt lider de sindicat, Cristel Ioţu, liderul poliţiştilor din Olt, lumea vorbeşte acum de pensii nesimţite pentru poliţişti, deşi e vorba de „10 cazuri care au fost posibile tot cu acordul lor“.
„La momentul ăsta au profitat 5-10-20 de exemple la nivel naţional. Noi suntem, la momentul ăsta, pe minus cu vreo 20.000 cadre. Trebuia să fim 60.000, suntem vreo 40.000. Din ăştia 40.000, au ieşit 10 cu pensii nesimţite printr-un artificiu făcut tot de ei la minister, printr-o modificare nu a legii pensiilor, ci a Statutului Poliţistului. Şi a dat prilejul ca anumite personaje care au fost agreate politic şi numite în funcţii de secretar de stat să se pensioneze la o vârstă sub limita de 45 ani. Şi astăzi s-au pensionat iar a doua zi s-au angajat ca personal contractual, nu ca poliţist, pe acelaşi salariu, pe aceeaşi funcţie, că aveau nevoie... Dar sunt 20. Aici e artificiul politic, dar marea majoritate care mai sunt în sistem – şi nu mai sunt mulţi, dacă mai sunt 100 la nivelul judeţului Olt e bine, şi agenţi, şi ofiţeri -  dacă se pensionează nu vor avea acele pensii «nesimţite». Nu se destabilizează sistemul, cum văd că s-a creat isteria“, a declarat Ioţu.

„Noi avem pensii militare de serviciu, există de la Cuza încoace“

Pensile poliţiştilor nu fac obiectul legilor special, cum e cazul magistraţilor, celor de la Curtea de Conturi, demnitarilor etc., mai spune liderul Cristel Ioţu. E drept, în prezent, la calculul pensiei se ţine cont de totalul veniturilor, impozitate, de altfel, iar propunerea pentru viitor este aceea ca pensia să se calculeze raportat doar la salariu. Această situaţia ar face ca pensia să reprezinte, în aceste condiţii, 65% din salariu. „Noi avem pensii militare de serviciu, există de la Cuza încoace, nu sunt pensii speciale. Care este de fapt explicaţia solicitărilor venite în această perioadă în număr mare, şi de ce s-a creat această isterie, că-mi este scârbă să mă mai uit la televizor. Dacă lucrezi sâmbătă-duminică, ore de noapte, timp suplimentar, sunt ore plătite în plus şi ne iau impozit. Mi se pare normal să le ia în calcul la pensie. Vor acum să ne ia în calcul numai salariul, înseamnă în unele cazuri o pensie de 65% din salariu. Adică stau ca prostul în sistem, sâmbătă-duminică, timp suplimentar, mă impozitezi, dar nu mi le iei în calcul la pensie. Sunt poliţişti care au vârsta de 47 ani, dar vor să rămână în sistem până la vârsta limită, 55 ani. La noi e chiar o vorbă – «până te dă calculatorul afară“. Acum, când se gândesc că poate nu se mai întâlnesc cu ocazia asta...“, a explicat liderul de sindicat.

Pe de altă parte, susţine Ioţu, deşi poliţiştii au fost singurii care au putut să lupte pentru drepturile tuturor militarilor din MAI (poliţişti, pompieri şi jandarmi), pompierilor şi jandarmilor legea interzicându-le asocierea în sindicat, au fost tot singurii care nu au beneficiat de măriri. „Doamna ministru vine acum şi ne vorbeşte de mărirea cu 10% a salariilor ca şi cum ne-ar da suplimentar ceva, deşi în timp ce noi protestam în stradă, în martie, pregătea documentul prin care le-a mărit salariile cu 15% jandarmilor şi pompierilor, deci noi suntem tot pe minus cu 5%. La momentul ăsta, colegii care în mod normal şi-ar dori să rămână în sistem nu mai rămân ca urmare a nedreptăţilor“, mai spune liderul.

În ultimele două luni s-au primit zeci de solicitări de pensionare din partea poliţiştilor, numărul acestora crescând brusc în urma declaraţiilor ministrului Carmen Dan, care a precizat că cei care vor să se pensioneze în condiţiile actuale o pot face până la 15 septembrie.
„Este o cifră în dinamică, acum a venit promoţia 2017 şi de la Resurse Umane se fac documentele pentru aceştia, iar atunci când vom avea o statistică exactă, o vom oferi“, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, cms. Alexandra Dicu.

Cert este că în ultimele zile se înregistrează o avalanşă de cereri. Poliţiştii care se pot pensiona în condiţiile încă aplicabile în prezent, luându-li-se în calcul toate veniturile înregistrate, trebuie să aibă 47 ani şi cel puţin 25 de ani vechime.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite