Medaliat cu aur la box, la Campionatul Naţional de Tineret, olimpic la matematică în şcoala generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii trecute s-a întors cu medalia de aur de la Naţionalele de Tineret, categoria 81 kg, însă în şcoala generală era cel mai bun la matematică. Antonio Dincă este elev în clasa XI-a la unul dintre cele mai bune colegii din judeţ şi încă nu s-a hotărât dacă peste un an va lăsa boxul pentru învăţătură.

Antonio Dincă este pugilistul cu cel mai bun rezultat, la acest moment, în rândul jucătorilor de box legitimaţi la cluburile din Slatina. La sfârşitul săptămânii trecute, în competiţia organizată la Călăraşi,  a devenit campion naţional la categoria 81 kg, o performanţă aşteptată, în rândul băieţilor, de vreo 15 ani, spune antrenorul său, Valentin Vladu. Medalia a contat foarte mult, chiar dacă nu este prima de aur, pentru că a schimbat de curând categoria.  Aceeaşi medalie este şi paşaportul său către campionatele european şi mondial.

Tânărul de 17 ani, spre deosebire de puştii care se antrenează astăzi alături de el, a început boxul ceva mai târziu şi mai mult dintr-o ambiţie. „Fratele meu m-a adus la box. El trecea în clasa a XII-a şi dorea foarte tare să se pregătească pentru admitere, n-a mai continuat. Am venit la sală şi dintr-un alt motiv. Avusesem o altercaţie pe stradă cu un grup de băieţi, care m-au bătut. Fiind o fire mai independentă, n-am vrut să chem pe nimeni în ajutor, dar mi-am promis că am să învăţ să mă apăr singur”, povesteşte Antonio despre începuturi.
În scurt timp a ajuns la performanţă, întrecându-şi fratele. Însă l-au ajutat nu doar munca, orele de antrenament, ci şi o altă pasiune, matematica. „În şcoala generală mergeam la olimpiade, am ajuns până la faza naţională la matematică. De altfel, matematica şi fizica sunt materiile mele preferate şi astăzi, m-au ajutat foarte mult în box, să calculez distanţe, să-mi pregătesc mişcări... Boxul nu este bătaie, cum s-ar putea crede, trebuie să-l faci cu cap. Aici am învăţat şi să nu-l folosesc în viaţa de zi cu zi”, este convins proaspătul campion. Modelul său este Floyd Mayweather , în al cărui stil de a boxa spune că regăseşte tot ce caută.

Deocamdată obiectivul următor a devenit participarea la europenele de luna viitoare, pentru care aşteaptă convocarea la lot, însă cu seriozitate priveşte şi parcursul şcolar. Este elev la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din Slatina, unul de top. Chiar dacă anul acesta nu este foarte solicitant, ştie că-l aşteaptă următorul, de foc. A găsit înţelegere la profesori astfel încât să poată să-şi urmeze pasiunea şi să ţină pasul şi cu şcoala. „Şapte luni le-am stat în cantonament. Mergeam şi acolo la şcoală, dar nu ni se puneam note, se transmiteau aici. Eram cel mai bun, normal”, mai spune, uşor timid, Antonio.

„Trebuie să le împăcăm pe toate, cine le mai dă lor astăzi BAC-ul!?”

La clubul unde este pregătit Antonio, Box Comtech, „transpiră“  aproape în fiecare zi alţi nouă tineri. Pentru a face performanţă, trebuie să se hotărască dacă vor să boxeze pe la 9, 10, cel târziu 12 ani, „altfel nu mai ai ce să faci cu ei”, spune antrenorul lor, Valentin Vladu. Muncesc aici, însă trebuie să se ţină şi de carte, este o condiţie care li se pune din start. „Trebuie să le împăcăm pe toate, cine le mai dă lor astăzi BAC-ul?! Înainte era altceva, erai sportiv bun, nu dădeai admitere la facultate, intrai oricum, aveai nişte facilităţi. Astăzi sunt ei pentru ei!”, continuă acesta.

În 10 ani de când fiinţează clubul s-au adunat 50 – 60 de medalii, cele mai multe, însă, în ultimii patru ani. „N-avem cu cine să ne batem în Slatina!”, spune fără modestie antrenorul. Iar rezultatele din ultima perioadă îi dau dreptate, chiar la începutul acestei luni un alt pugilist, Lubert Tayson, obţinând titlul de vicecampion la Cupa Naţională de Tineret. „Nici nu merg cu mulţi într-o competiţie. Unu’-doi, că-mi şi spun colegii: «Mă, tu vii cu unu’ şi ai pretenţia să iei tot?». Muncim şi avem rezultate. Beneficiem şi de susţinere, pentru că, dacă-l întrebaţi pe Antonio, a câştigat până acum din box cred că 15.000 lei. Şi nu de la Federaţie, de acolo ni se dau diplomele şi medaliile. Poate nu e un sport la fel de bănos ca altele, dar aici cel puţin nu vin cu bani de-acasă, doar vin şi se-antrenează. Şi cei mai mulţi, chiar dacă nu e cazul lui Antonio, vin din familii fără posibilităţi foarte mari, e un adevăr!”, a mai spus Vladu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite