FOTO VIDEO  Modernizarea Grădinii Zoologice din Slatina, aruncată “în neant”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii Slatinei şi-au pierdut speranţa că vor mai apuca să vadă, în viitorul apropiat, Grădina Zoologică de la marginea urbei. Închisă în 2008, ea a fost “conservată” în baza unui proiect de modernizare şi transformare într-un parc tematic zoo unic în ţară. Până acum nu s-a întâmplat nimic cu excepţia vandalizării locului. Reprezentanţii primăriei îi amăgesc însă în continuare pe slătineni că lucrurile se vor îndrepta, doar că… nu ştiu când.

Vreme de peste 30 de ani, Grădina Zoologică din Pădurea Strehareţi a strâns laolaltă amintirile a generaţii întregi care au găsit aici un univers cum doar la televizor mai văzuseră. Zeci de specii de păsări şi animale de tot felul au putut fi admirate aici, din peisaj nelipsind leii, tigrii, maimuţele sau urşii - ca să dăm doar câteva exemple. Inaugurată în anul 1979, grădina zoologică a trebuit însă închisă în anul 2008 din cauză că nu mai îndeplinea condiţiile cerute de Uniunea Europeană. Animalele şi păsările au fost strămutate în toate colţurile geografice ale ţării, dar şi peste hotare. Acest moment a însemnat, în fapt, începutul sfârşitului pentru acest obiectiv.

La finele anului 2012, reprezentanţii Primăriei municipiului Slatina veneau cu noi veşti despre situaţia Grădinii Zoologice din Pădurea Strehareţi, aflată la marginea urbei. Astfel, Ministerul Mediului, cu care municipalitatea semnase pe 28 aprilie 2011 un proiect de modernizare în valoare de 5,5 milioane lei (55 miliarde lei vechi), promitea deblocarea situaţiei prin deschiderea “robinetului cu bani”. Fondurile ar fi urmat să provină 75% de la minister, iar restul – de la autorităţile locale. Dar anii au trecut, banii nu au mai venit, iar situaţia de la faţa locului arată dezolant în prezent. Din păcate, promisiunile au rămas la acelaşi stadiu până la momentul ianuarie a.c., când reprezentanţii Primăriei au venit cu noi asigurări de la ministerul cu care se semnase proiectul în cauză, promisiuni potrivit cărora banii ar fi urmat “să curgă” din primăvara acestui an pentru ca, în toamnă (respectiv cam acum, n.a.), obiectivul să poată fi dat în folosinţă. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat.

Dezastrul actual de la faţa locului

Lunile au continuat să treacă fără niciun efect benefic asupra investiţiei. Obiectivul menţionat - lăsat, oficial, în “conservare” - a fost aproape total neglijat de Primărie şi Poliţia Locală, astfel că acesta a fost vandalizat în voie de hoardele de necunoscuţi din preajma locului. La faţa locului, o vizită îţi prezintă o imagine dezolantă demnă de un platou de filmare pentru un film apocaliptic. Vechea punte de la intrarea în Grădina Zoologică, ce a reprezentat ea însăşi o atracţie în sine prin modul de construcţie (amenajată cu gard din sârmă şi trepte din lemn, n.a.), a dispărut în decurs de nici măcar un an. La fel s-a întâmplat şi cu absolut toate construcţiile din perimetrul grădinii ce adăposteau odinioară păsările şi animalele.

La fel au dispărut, ca şi cum nu au fi existat, toate gardurile din sârmă sau din bare de oţel de la cuştile animalelor periculoase. Nu a mai rămas nimic aici, doar mici maldăre de moloz şi resturi de copaci tăiaţi peste tot. Singurul lucru ce mai aminteşte de fosta grădină zoologică sunt aleile străbătute odinioară în fiecare week-end de mii de slătineni, dar până şi acestea au început să fie înghiţite de timp încet-încet, acoperite fiind de vegetaţie.

Slătinenii sunt dezamăgiţi de ce (nu) se întâmplă în acest perimetru. Reacţia unei tinere mămici cu un copil în braţe, găsită de noi la momentul documentării materialului la intrarea în fosta Grădină Zoo, este elocvent pentru ce simt locuitorii urbei în acest sens: “Nu pe aici era intrarea la Grădina Zoo ?!... Era o punte pe undeva la intrare, au mutat-o ?!”. La auzul că ceea ce vroia să-i arate fiului ei nu mai există, tânără a făcut ochii mari, apoi s-a întors să plece, dezamăgită de situaţia de la faţa locului.

Primarul Slatinei: “Nu renunţăm la planurile noastre…”.

Reprezentanţii Primăriei Slatina se încăpăţânează însă ca să promită slătinenilor cu orice ocazie  că nu au abandonat idea de a realiza o nouă Grădină Zoologică în perimetrul celei vechi. Faptul că Ministerul Mediului “a uitat” în mod constant să-şi onoreze partea contractuală pune beţe în roate speranţelor celor din conducerea municipalităţii.

“Dacă nu am fi semnat acest contract, am fi demarat demult lucrările. Am fost însă nevoiţi să găsim un colaborator în realizarea investiţiei din cauza complexităţii noului plan al Grădinii Zoologice de la Slatina, pe care noi o vrem cea mai modernă din ţară. De aici şi valoarea mare a contractului (55 miliarde lei vechi, n.a.). Dar noi nu renunţăm la planurile noastre iniţiale şi, dacă cei de la Ministerul Mediului nu vor înţelege să-şi respecte partea din înţelegere încheiată cu Primăria Slatina pentru a livra banii necesari lucrării, atunci suntem nevoiţi să apelăm la fonduri europene. Dar acest lucru va lua timp, de aceea noi, în paralel, nu vom renunţa în continuare să vorbim cu cei de la Ministerul Mediului pentru ca aceştia să înceapă să ne plătească din sumele necesare demarării acestui proiect”, a declarat edilul Minel Prina.

Ceea ce omite să precizeze edilul Slatinei este promisiunea sa făcută înainte de a veni pe funcţie (februarie a.c., prin alegeri anticipate, n.a.), dar şi a fostului primar PDL al urbei, Darius Vâlcov (acum senator PSD, n.a.), de a demara în acest an lucrările la Grădina Zoologică. Vâlcov chiar a spus că, dacă va fi ales parlamentar, va înteţi demersurile la ministerul condus de partidul din care şi el face, acum, parte - PSD. Până acum însă nu s-a întâmplat nimic.

Planurile noii Grădinii Zoo arată uimitor… pe hârtie

Întocmit în anul 2007, dar semnat patru ani mai târziu, proiectul de modernizare a Grădinii Zoologice din Slatina prevede transformarea acesteia într-un parc expoziţional natural şi de relaxare. În acest sens vor fi amenajate ţarcuri, fântâni arteziene şi luciuri de apă. Inedite vor fi spaţiile pentru picnic şi spectacole, dar şi un loc de joacă pentru copii ce va însuma 400 mp. De asemenea, suprafaţa va fi extinsă de la trei hectare - cât ocupă în prezent, la patru hectare.

În noua grădină zoologică vor fi aduse aproximativ 20 de specii de animale şi păsări sălbatice. În zona de vest a amplasamentului vor fi amenajate spaţii expoziţionale noi pentru animale precum: lei, tigri siberieni, lupi, jaguari. Tot aici va fi amenajată şi o insulă pentru maimuţe. În zona de est se vor afla: capre negre, yaci, zebre, lame, antilope africane impala, cerbi carpatini, cerbi lopătari, canguri şi păsări emu, urşi, o insulă pentru păsări flamingo şi pelicani, raţe, lebede, voliere pentru păsări răpitoare, dar şi un pavilion exotic unde cei mici vor putea admira reptile şi păsări exotice etc.

Înainte de a se trece la amenajarea propriu-zisă a zonelor destinate păsărilor şi animalelor, vor fi realizate lucrările de racordare la canalizare şi apă. De asemenea, va fi amenajat şi un pod rutier care va permite accesul rutier dinspre zona VINALCOOL. Firma care şi-a adjudecat proiectul este Cafmin SRL Slatina, una dintre cele câteva firme abonate la bugetul local al urbei. Aceasta va realiza contractul de 55 miliarde lei vechi în colaborare cu o altă firmă specializată în proiectare, SC Sanero Composite SRL din Piteşti. Termenul din contract pentru realizarea lucrării este de opt luni din momentul demarării acestora.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite