FOTO  Tarabele de bazar din cea mai mare piaţă agroalimentară din Slatina, pe cale de dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tarabele actuale din Piaţa Zahana vor dispărea din peisaj şi vor ceda locul unor chioşcuri rustice din lemn - vezi foto medalion   (FOTO: Mugurel Manea)
Tarabele actuale din Piaţa Zahana vor dispărea din peisaj şi vor ceda locul unor chioşcuri rustice din lemn - vezi foto medalion   (FOTO: Mugurel Manea)

Imaginea actuală din cadrul celei mai mari pieţe agroalimentare din municipiul Slatina se va schimba complet în următoarele două luni. Autorităţile locale şi-au propus să elimine tarabele improvizate existente în prezent în zonă pe Aleea Macului, tarabe ce oferă un aspect dezolant, şi să le înlocuiască cu tonete din lemn. Acţiunea a fost deja demarată în zonă în această săptămână.

O parte dintre vechile tarabe improvizate au dispărut deja de pe Aleea Macului, adică străduţa ce duce către Piaţa Zahana, cea mai mare piaţă agroalimentară din municipiu. Locul acestora a fost luat de chioşcuri din lemn de dimensiuni reduse, dar perfect adaptate tarabelor eliminate din peisaj. Acţiunea, demarată la începutul acestei săptămâni, a schimbat deja aspectul zonei cel puţin în partea din faţă şi din spate a străduţei menţionate, eliminând astfel şi aspectul de aer “oriental” al vechilor tarabe de bazar, cu marfa expusă la vânzare în stil grămadă, uneori direct pe sol.

Slătinenii care vin acum în Piaţa Zahana sunt încântaţi de noul “look” al zonei şi aşteaptă ca acţiunea să fie terminată pentru ca întreaga străduţă, până mai ieri un bazar în aer liber ce nu doar că încurca circulaţia pietonilor, dar îi nemulţumea şi pe micii afacerişti, să capete aerul civilizat pe care-l merită.

“Eu nu am mai fost săptămâna asta la piaţă că nu am avut nevoie, dar azi am venit să reîmprospătez proviziile pentru acasă, şi am rămas uimit că au scos din tarabele de dinainte. Este foarte frumos ce fac acuma că au venit cu chioşcurile astea din lemn, zici că sunt nişte mici căbănuţe. Trebuia făcut asta mai demult că ştim bine în ce condiţii circulam pe aici, abia aveam loc de multe ori să ne strecurăm unii de alţii din cauza lipsei de spaţiu. Acum să vedem dacă le schimbă pe toate, ar fi bine să facă aşa pentru că strică imaginea zonei dacă nu procedează uniform”, este de părere Mariana Duţu.

Comercianţii: “Este bine cum va fi, veţi vedea că o să fie altceva”

Dar nu doar trecătorii par a fi mulţumiţi de planul autorităţilor locale de a elimina vechile tarabe şi a le înlocui cu ceva nou, civilizat. Astfel, chiar comercianţii par foarte satisfăcuţi de măsura primăriei şi spun că, în acest mod, vor scăpa de multe probleme.

“Să ştiţi că ne convine şi nouă cum se vrea a se face acum cu tarabele noastre. Noua ni s-a pus în vedere că nu vom mai avea voie să vindem direct pe această străduţă la tarabele noastre, ci ne vor aduce nişte tonete speciale. Păi nu vă daţi seama cât ne ajută treaba asta: în primul rând vom avea siguranţa mărfii deoarece, până acum, trebuia să ne luăm marfa şi să venim a doua zi să o aranjăm, alţii o lăsau aici – dar stăteau de pază noaptea. În al doilea rând este vorba că nu o să mai stăm nici noi în frig, ger, ploaie sau în soare ca până acum, plus că o să avem curent, ne vom putea încălzi iarna etc. Este bine cum va fi, veţi vedea că o să fie altceva”, a spus şi Iulian Preda, comerciant.

Înlocuirea tarabelor cu tonete din lemn: finalizare în două luni

Reprezentanţii municipalităţii au precizat că acţiunea de înlocuire a tuturor tarabelor de pe Aleea Macului din Piaţa Zahana va lua sfârşit în maximum două luni.

“Ceea ce vedeţi că se întâmplă acum în piaţa Zahana nu este o întâmplare. Noi am lansat recent în dezbatere publică un proiect nou ce reglementează amplasarea construcţiilor provizorii pentru comerţul stradal pe raza oraşului. Potrivit noilor prevederi, în locul tarabelor şi a băncilor ocupate cu diverse mărfuri din zona respectivă (Aleea Macului, n.a.) noi am propus amplasarea unor chioşcuri din lemn ce au o suprafaţă de cel mult 5 mp, ele fiind amplasate direct pe sol. Acestea nu au nevoie de autorizaţie de construcţie, însă comercianţii va trebui să respecte anumite reguli. Scopul acestei acţiuni este de a avea în Slatina pieţe mai moderne şi mai civilizate, de a scăpa de tarabele de toate felurile şi, totodată, de a interzice depozitarea diverselor produse pe trotuare în condiţii necorespunzătoare”, a declarat edilul Minel Prina.

Vă mai recomandăm:

FOTO-VIDEO  Gara Slatina are un nou “look”

FOTO-VIDEO  Trotuarele jalnice de pe bulevardul Nicolae Titulescu din Slatina, modernizate după zeci de ani

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite