Focare de varicelă, confirmate în şcolile şi grădiniţele din Olt: peste 25 de copii bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din judeţul Olt sunt în stare de alertă după ce mai multe cazuri de varicelă au fost semnalate într-o serie de şcoli şi grădiniţe de pe raza teritoriului. Astfel, mai bine de 20 de copii au contractat virusul menţionat care se transmite pe calea aerului. Unităţile şcolare în cauză nu au fost închise, ci s-a dispus efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie curentă. Între timp, copiii bolnavi sunt acasă, sub tratament.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt a dispus luarea  măsurilor elementare de securitate sanitară prevăzute de normele în vigoare pentru asemenea situaţii în şcolile şi grădiniţele unde au fost confirmate focarele de varicelă - peste 25 de cazuri de boală la preşcolari şi elevi. Cele mai multe îmbolnăviri sunt, culmea, la o şcoală de top din municipiul Slatina – Şcoala generală nr. 8 “Eugen Ionescu” - 15 cazuri, la care se adaugă Şcoala generală din comuna Curtişoara - cu şase cazuri de copii diagnosticaţi cu vărsat de vânt. 

Iar acestea sunt doar cazurile semnalate şi confirmate ca şi focare în această lună deoarece, în luna ianuarie, s-au mai înregistrat cazuri izolate după cum urmează: şcolile generale din comunele Schitu-Greci, Negreni (Scorniceşti), “Ştefan Protopopescu” din Slatina, Grădiniţa cu Program Prelungit “Ion Creangă” Slatina, Coteana. Conform normelor sanitare în domeniu, pentru a fi declarat "focar" de infecţie trebuie să existe minimum cinci cazuri confirmate. Până acum, în judeţul Olt au fost confirmate trei focare, dintre care ultimele două doar în cursul acestei luni.

“După ce ne-a fost semnalată apariţia acestor cazuri de îmbolnăviri în colectivităţile şcolare, noi am dispus către personalul medical din toate unităţile de învăţământ să facă triajul epidemiologic în fiecare zi - înainte de începerea programului, aceasta pentru a preveni astfel, pe cât posibil, extinderea focarelor. În afară de acest lucru, am recomandat conducerile şcolilor şi grădiniţelor să efectueze cât mai des câteva măsuri elementare de dezinfecţie curentă, respectiv utilizarea de substanţe clorigene la ştergerea clanţelor, băncilor, uşilor etc. din fiecare sală de clasă, precum şi aerisirea obligatorie a sălilor de clasă deoarece varicela este o boală cu transmitere aerogenă”, a declarat medicul dr. Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP Olt.

Toate cazurile bolnave depistate până acum au fost izolate la domiciliu şi se află sub tratament medical. Perioada de incubaţie la vărsatul de vânt este, în medie, de 21 de zile. Netratată corespunzător, varicela poate duce la pneumonie sau chiar meningită. Din păcate, prevenţia bolii se poate face doar contra cost (o doză de vaccine costă în farmacii de la 100 lei în sus, n.a.) şi aceasta din cauză că, la acest moment, în ţara noastră, vaccinarea contra varicelei nu este integrată în Programul Naţional de Imunizări.

Mai puteţi citi:

Mai bine de jumătate dintre liceenii din Olt ar pica mâine BAC-ul

Nemţii se oferă să ne înveţe meserie pe banii lor prin programul “The Job of my life”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite