Focar de infecţie la subsolul  Inspecţiei Sanitare şi al Centrului de Transfuzii. Proprietarul, Consiliul Judeţean, ar putea începe lucrările anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Judeţean de Transfuzii, Inspecţia Sanitară de Stat şi alte servicii ale DSP, dispensarul TBC, Serviciul de Medicină legală, Comisia de Expertiză a Muncii, cabinete individuale ale medicilor de familie, toate instituţiile enumerate sunt găzduite de un imobil al cărui subsol nu a mai fost igienizat de ani de zile. După doi ani de adrese, proprietarul, CJ Olt, a modificat o hotărâre şi promite că va prinde bani în bugetul de anul viitor.

Cei care vin în fiecare zi la lucru în clădirea cunoscută în Slatina drept „Policlinica Veche“ se bucură că a trecut vara şi că nu mai sunt nevoiţi să suporte duhorile care vin de la subsol. Sunt ani buni de când toată lumea constată că se impune o igienizare a spaţiului folosit în comun, culmea, doar de instituţii cu atribuţii în domeniul sanitar, însă până acum minunea nu s-a reuşit.

Proprietarul clădirii este Consiliul Judeţean Olt, iar instituţiile menţionate folosesc spaţiul fie în baza concesiunilor, fie în baza unor documente care le asigură folosinţa gratuită. Când, însă, vine vorba de spaţiile comune şi de investiţii, nimeni nu are atribuţii, toţi se adresează proprietarului.

„Sunt ţevi sparte peste tot. La subsol găsiţi de toate: apă, dejecţii, mizerie....“

Cei mai înverşunaţi sunt reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine, care îşi au sediul la parterul clădirii şi pentru care vara este un coşmar permanent. „Am modernizat centrul, avem, cred, cel mai frumos centru de transfuzii din ţară, am reuşit să facem asta cu ajutorul sponsorilor, însă de mizeria de la subsol n-am putut scăpa. Degeaba îmi fac eu pe bucăţica mea, pentru că sunt ţevi sparte peste tot. Am făcut adrese de ani de zile, am făcut şi în acest an adrese către Consiliul Judeţean, care este proprietarul acestei clădiri, nu mai ştiu ce să fac. Noi vorbin de alerte generate de cazurile depistate cu West Nile, precizăm ce măsuri se adoptă, vorbim de ţânţari, dar stăm pe un focar de infecţie. Sunt ţevi sparte peste tot. La subsol găsiţi de toate: apă, dejecţii, mizerie....

image

În subsolul clădirii mizeria e de nedescris...

Îmi vine să-i aduc pe cei de la Consiliul Judeţean şi să-i bag cu capul în toată mizeria asta, n-ar suporta cinci minute să stea aici. În anumite perioade refulează canalizarea şi simţi pe la chiuvetă mirosul până la ultimul nivel, iar situaţia nu este de acum. Culmea, suntem instituţii cu atribuţii în domeniul sanitar. Ca să mai putem sta în clădire am perforat acel capac de la gura de vizitare“, a declarat directorul Centrului de Transfuzii Sanguine, medicul Ramona Lesnic.

„Le-am făcut adresă scrisă acum două luni, n-am primit nimic“

Cele mai multe „cârpeli“ a făcut clădirii, până acum, Direcţia de Sănătate Publică, până la urmă instituţia căreia îi revine spre folosinţă cel mai mult din clădire. Niciodată n-au fost bani pentru reparaţii în adevăratul sens al cuvântului, doar că situaţia s-a acutizat şi s-ar impune, spune şeful Serviciului Administrativ din cadrul DSP Olt, ing. Paul Ionescu. Clădirea, construită în 1967, afectată şi de cutremurul din 1977, n-a fost niciodată complet renovată. 

image

Clădirea are nevoie de reparaţii serioase

„Nu putem noi să facem aceste lucrări, ei trebuie, proprietarii, Consiliul Judeţean, nu pot eu să fac pentru toate instituţiile de aici. N-am nici cum să fac separaţii. Am făcut şi eu adrese către Consiliul Judeţean, am o adresă de acum două luni, n-am primit răspuns“, a declarat ing. Ionescu.
Cum răcirea vremii a atenuat mirosurile, vrem să vedem ce se găseşte, efectiv, la subsol. În cele din urmă e găsită o cheie, se deschide, cadrul din cornier al uşii de vizitare cedează, măcinat de rugină, iar înăuntru, atât cât se poate vedea, nu sunt semne c-ar mai fi trecut cineva pe-acolo de vreme bună.

image

La subsol se intră foarte rar

Consilierii judeţeni au hotărât de-abia astăzi să poată investi în reparaţii

După ce au trecut ani şi s-au adunat mai multe adrese, trimişii de la Consiliul Judeţean au venit, în urma sesizărilor, să vadă ce este acolo, au văzut şi n-au mai dat niciun semn despre ce ar trebui să se întâmple. Astăzi, în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, s-a stabilit modificarea unei hotărâri vechi din 2005 care stipula că sarcina de a interveni cu reparaţii asupra clădirii dată de CJ în folosinţă gratuită revine celor care o folosesc. Intituţiile n-au putut însă obţine niciodată bani de la superiori pentru astfel de lucrări, pentru că niciun minister n-a fost de acord să investească într-un imobil care nu le aparţine. „Astăzi am îndreptat o eroare, de acum încolo se va ocupa Consiliul Judeţean“, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, neputând însă preciza când s-ar putea începe lucrările. Problema e în analiză, e nevoie de studii de fezabilitate, iar în funcţie de cheltuielile pe care le presupune procesul amplu de reabilitare lucrările s-ar putea întinde pe un an sau doi, a mai precizat Oprescu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite