Fermierii au învins: DSVSA Olt va autoriza centre temporare de sacrificare a mieilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în urmă cu o săptămână directorul DSVSA Olt informa că din cauza pericolului pestei porcine africane în acest an nu vor mai fi autorizate centre temporare de sacrificare, oficialul instituţiei s-a răzgândit.

Fermierii s-au arătat dezolaţi de decizia iniţială de a nu se mai deschide centre temporare de sacrificare a mieilor în judeţ, în preajma Paştelui, avertizând, totodată, că pericolul pentru populaţie ar putea fi mult mai mare dacă se vor tăia animalele clandestin, în lipsa controlului medicilor sanitari.

Oficialii DSVSA Olt şi-au reconsiderat poziţia şi, argumentând că toţi paşii impuşi de metodologie în privinţa supravegherii evoluţiei focarelor de pestă porcină africană au fost parcurşi, se pot autoriza centre temporare.

„ Având în vedere că, în perioada 9 aprilie - 17 aprilie a anului curent, a fost finalizată atât examinarea clinică a porcilor din gospodăriile nonprofesionale aflate în zona de supraveghere ca urmare a confirmării focarelor de pesta porcină africană, fără a fi depistate semne clinice, precum şi prelevarea probelor de sânge de la acestea, inclusiv testarea serologică a porcilor santinelă, iar rezultatele sunt negative, s-a reanalizat posibilitatea acordării avizelor pentru funcţionarea centrelor de sacrificare temporară a tineretului ovin şi caprin în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale“, a informat DSVSA prin intermediul unui comunicat de presă. 

Avizul pentru deschiderea acestor centre va fi dat de DSVSA,în cazul în care primăriile solicită acest lucru şi asigură condiţiile impuse de norme. Până acum, a mai transmis DSVSA, a fost primită doar o solicitare din partea primăriei din sica de Sus, localitate în care an de an a funcţionat, de Paşte, un astfel de centru.

„Pâna în prezent a fost transmisă solicitare din partea primăriei Osica de Sus, pentru zilele de 21.04.2019 (duminică) şi 27.04.2019 (sâmbată).

Cu acestă ocazie, informăm primăriile care au primit avize în anul 2018 pentru centre temporare de sacrificare a tineretului ovin şi caprin, că pot transmite solicitări în acest sens, inclusiv garanţii din partea unitaţii locale de sprijin (ULS) că vor lua toate măsurile privind respectarea condiţiilor de biosecuritate privind aglomerările de animale şi mişcarea acestora, de igienă, de bunăstare şi de gestionare a materialului cu risc specific (SNCU)“, se mai menţionează în comunicatul DSVSA.

Primarul oraşului Balş anunţase, săptămâna trecută, că va deschide, cu sau fără avizul DSVSA, un astfel de centru. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite