Cum arată viaţa lângă pacientul cu Alzheimer. „Aceasta este boala şi nu pacientul însuşi este responsabil de erori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care suferă de Alzheimer sunt dificil de îngrijit, însă recunoaşterea greutăţilor bolii îi poate ajuta pe cei acre le oferă ajutorul să accepte mai uşor situaţia FOTO: arhiva
Pacienţii care suferă de Alzheimer sunt dificil de îngrijit, însă recunoaşterea greutăţilor bolii îi poate ajuta pe cei acre le oferă ajutorul să accepte mai uşor situaţia FOTO: arhiva

Viaţa îngrijind un pacient care suferă de Alzheimer nu e deloc uşoară, în plus puţine familii îşi permit ajutor specializat. Câteva sfaturi ale specialiştilor vor face ca sarcina celor care îngrijesc bolnavi cu această patologie să fie mai uşoară.

Un bolnav de Alzheimer, o maladie degenerativă cu o incidenţă în creştere, complică foarte mult viaţa unei familii, naşte conflicte, oboseşte. Pe de altă parte, important din partea celor în sarcina cărora cade îngrijirea unui pacient cu această afecţiune este să înţeleagă boala, astfel ajungând să gestioneze cu calm, cu tact situaţia. Specialiştii Societăţii Române Alzheimer au venit, pe site-ul oficial, www.alz.ro, cu recomandări adresate familiilor, explicând de ce fel de îngrijire au nevoie aceşti pacienţi şi cum le poate fi oferită acasă.

„Rutina poate deveni sinonimă cu securitatea“

„Pentru un pacient atins de boala Alzheimer, rutina poate deveni sinonima cu securitatea“, spun specialiştii, care recomandă să ne organizăm viaţa de familie astfel încât rutina zilnică să se păstreze. Pe de altă parte, se recomandă să-I dăm pacientului autonomie, în limita funcţiilor pe care încă le mai are intacte, astfel încât să nu se ajungă la sentimente de depreciere. „Evitaţi să vorbiţi în prezenţa sa de boală“ este un alt sfat important, specialiştii îndumându-ne să ne reamintim că pacientul este o fiinţă umană şi că este necesar să nu-I rănim sentimentele.

Nici întreţinerea conflictelor nu este un o atitudine sănătoasă, pentru a ne păstra calmul fiind necesar să ne reamintim că avem în faţă un pacient „ Nu uitati niciodată că acesta este boala si nu pacientul însusi este responsabil de erori“, spun specialiştii care au întocmit respectivul ghid în colaborare cu familiile care îngrijesc pacienţi cu această afecţiune.

Ajutaţi-l să-şi păstreze aptitudinile

Deşi pare a fi greu, un pacient care reuşeşte să desfăşoare în continuare activităţi pe care le-a desfăşurat toată viaţa îşi va conserva mai bine capacităţile fizice şi intelectuale încă intacte. Va trebui să-l încurajăm să facă activităţi de grădinărit în continuare, spre exemplu.

Cele mai importante riscuri în viaţa de zi cu zi

Un pacient cu Alzheimer îşi va pierde capacităţile fizice şi intelectuale treptat, pe măsura ce boala înaintează. De aceea este util să ştim cum va fi afectată capacitatea acestuia de a se descurca în continuare singur, în viaţa de zi cu zi, conştientizând riscurile la care va fi supus:

Baia si igiena personală - Pacientul atins de boala Alzheimer poate uita să facă baie, nu are necesitatea de a se spăla sau poate uita cum se face aceasta. În privinţa aceasta, dumneavoastra va trebui să-i respectaţi demnitatea atunci când îi oferiţi ajutorul.

Îmbracatul - Un pacient cu boala Alzheimer uită adesea cum să se îmbrace sau nu percepe necesitatea schimbării hainelor sau apare în public îmbracat inadecvat.

Probleme legate de incontinenţă - îşi poate pierde capacitatea de înţelegere a timpului de a merge la toaletă, uită unde se găseşte toaleta sau nu ştie ce trebuie sa facă.

Gătitul - de-a lungul timpului, un pacient atins de boala Alzheimer poate deveni total incapabil s gătească (să-şi prepare singur hrana). Aceasta e o problema importanta când persoana trăieşte singură. Presupune şi risc de accidente. O proastă coordonare a mişcarilor se poate solda cu arsuri şi răniri.

Masa - pacientii cu boala Alzheimer uită adesea să mănânce sau uită cum să utilizeze tacâmurile.
Conducerea automobilului - conducerea automobilului riscă să devină periculoasă pe măsura perturbarii judecăţii şi lentorii reacţiilor.

Alcoolul si tigarile - pacientul poate fără pericol să consume alcool în cantitate moderată, cu condiţia să nu ia medicamente. În schimb, din cauza riscului de incendiu, ţigările pot prezenta o problemă serioasă.
Tulburari de somn – sunt pacienţi care sunt agitati în cursul nopţii şi deranjează familia. Aceasta reprezintă principala sursă de epuizare a persoanelor din anturaj.

Repetiţiile - un bolnav cu boala Alzheimer poate să uite dintr-un moment în altul ceea ce a vrut să spună, să adreseze aceleaşi întrebari sau să se refere la aceleasi lucruri.

Dependenţa exagerată - se poate ca pacientul sa devină foarte dependent de dumneavoastră şi să vă urmeze peste tot. Aceasta ar putea fi agasant şi dificil de suportat, căci aceasta vă ia toata intimitatea. Pacientului s-ar putea să-i fie frica să nu cumva să nu mai reveniţi atunci când îl părăsiţi.

Pierderea obiectelor şi acuzarea de furt - Pacienţii uită adesea unde şi-au pus obiectele şi acuza adesea anturajul că le-a furat obiectele rătăcite. Acest comportament prezintă un sentiment de insecuritate dat de pierderea controlului memoriei.

Ideile delirante şi halucinaţiile - Ideile delirante şi halucinatiile nu sunt rare în cazul bolii Alzheimer. O idee deliranta este o idee fixă: de exemplu persoana crede că anturajul său reprezinta o primejdie. Pentru pacient, aceasta este o realitate, este o sursa de anxietate care-l poate antrena în tentativele sale disperate de a se proteja. În timpul halucinaţiilor, pacientul vede sau aude lucruri care nu exista, ca de exemplu umbra picioarelor patului său sau persoane care locuiesc în încapere.

Sexualitatea - în linii mari, boala Alzheimer nu perturba relatiile sexuale, dar ele pot modifica atitudinea pacientului. Mângâierile sau un contact delicat poate fi satisfăcător şi să-i permită pacientului un plus de intimitate. Este nevoie de multă răbdare. Bolnavul poate reacţiona în mod diferit decât în trecut, ca şi când sexualitatea nu l-ar mai interesa. În asemenea cupluri, intimitatea sexuală rămâne o componentă satisfăcătoare a relaţiei. Dar şi invers este, de asemenea posibil: persoana poate manifesta dorinţe sexuale excesive şi să aibă un comportament dezagreabil pentru dumneavoastră. Riscaţi să daţi dovadă de sentimente de culpabilitate pentru că vă veţi dori să faceţi dragoste parţial.

Anomaliile comportamentului sexual - Persoanele cu boala Alzheimer pot avea un comportament sexual indecent, dar aceste anomalii sunt rare. De exemplu, ele se pot dezbrăca în public, să se joace cu organele genitale sau orice alt comportament grosolan.

Fuga - este vorba de o problemă serioasă cu care riscaţi să vă confruntaţi. Persoanele cu boala Alzheimer adesea pleacă de acasă sau fug. Până la fugă, ele riscă să se piardă. Când un pacient este singur într-un loc public, trebuie să veghem la securitatea sa.

Violenta si agresiunea - Este posibil ca pacientul să devina dezagreabil, agresiv sau violent. Aceste comportamente pot apărea din diverse motive, de exemplu pentru că şi-a pierdut contactul social şi capacitatea de judecată, pentru că nu-şi poate exprima sentimentele negative sau pentru că nu mai poate întelege şi interpreta activităţile altora. Pentru persoanele din anturaj, aceasta este una dintre problemele cele mai dificile.

Depresia si anxietatea - aceşti pacienţi pot deveni deprimaţi, se pot închide în ei înşişi, pot să dea impresia de fiinţe morocănoase, să vorbească, să gândească şi să acţioneze încetinit. Aceasta poate influenţa activitătile zilnice, la fel ca şi apetitul.

Toate aceste manifestări ale bolii au efecte asupra întregii familii, de aceea este important ca simptomele să fie conştientizate şi să determine la membrii familiei sentimente de tristeţe, de culpabilitate, de vinovăţie, de furie etc., de aceea nu ezitaţi să cereţi ajutorul atunci când vă simţiţşi copleşiţi.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite