Cel mai mare spital din judeţ are conturile blocate de trei luni. Datoriile erau de 1,3 milioane lei la sfârşitul lunii ianuarie
0Situaţia financiară s-a blocat, spune managerul spitalului, ec. Elena Vişan, pentru că unitatea a avut de plătit în ultimii ani aproximativ 4 milioane lei numai în baza hotărârilor judecătoreşti. Din banii din cont se plătesc acum doar salarii şi arierate.
La sfârşitul lunii decembrie 2015, datoriile mai vechi de 90 de zile de la termenul scadent se ridicau la 500.000 lei. O lună mai târziu au crescut la 1,3 milioane lei, iar luna februarie se va încheia, cel mai probabil, cu datorii de aprope 800.000 lei, spune managerul spitalului, ec. Elena Vişan. Din banii care intră în cont se fac plăţi doar pentru salarii şi contribuţiile aferente acestora şi se plătesc arieratele. Între timp, pentru a evita formele de protest, Consiliul Judeţean Olt, ordonatorul principal de credite, şi-a asumat plata tichetelor de masă către salariaţi.
Necazul este că la sumele mari plătite în ultimii ani în urma sentinţelor judecătoreşti, aproximativ 4 milioane lei în total (sume către doi furnizori - o firmă de medicamente şi firma care s-a ocupat în trecut de asigurarea hranei în unitate şi sentinţe prin care salariaţii spitalului şi-au câştigat anumite drepturi – sporuri, întregiri de salarii etc.), se adaugă scăderea volumului de servicii realizate.
Se strânge cureaua
De la anii în care spitalele raportau servicii peste contract, pe care Casa de Asigurări de Sănătate le plătea sau nu după o vreme, în funcţie de fondurile disponibile, s-a ajuns la situaţia în care nu se atinge volumul de servicii contractat.
Noul manager al spitalului, în funcţie de nici o lună, spune că a avut întâlniri cu şefii secţiilor medicale şi le-a expus atât situaţia financiară, cât şi problemele legate de serviciile nerealizate, urmând ca fiecare să vină cu propuneri de îmbunătăţire. Scăderea numărului de cazuri rezolvate este de aproape 10% în 2015, faţă de 2014 (aproximativ 48.000 externări în 2014, faţă de 43.400 în 2015).
„Eu sunt optimistă că ne revenim până în vară. De altfel mi-am şi asumat prin contractul de management redresarea situaţiei până la mijlocul anului. Va trebui să facem eforturi, să mai economisim acolo unde se poate, să creştem volumul serviciilor, să creştem calitatea, complexitatea cazurilor rezolvate, pentru că banii vin şi în funcţie de asta“, a declarat Vişan.
Cu economisitul s-a început de la materialele de birotică, articole care pentru o vreme nu se mai achiziţionează, însă se are în vedere orice amănunt. Parte bună, mai spune managerul Vişan, este că furnizorii de medicamente sunt cam aceiaşi şi pe programele de sănătate, unde banii vin din altă sursă şi se achită regulat, şi pentru medicamentele comandate de spital în baza contractelor-cadru , astfel că mai acceptă întârzieri.
„Plăţi la termene mai mari nu ne acceptă, în schimb, furnizorii de materiale sanitare, care motivează că le importă şi că trebuie să facă plăţi la rândul lor. Ei sunt cei care ne-au şi blocat, aşa că-i plătim cu prioritate“, a mai spus Vişan.