Mărţişoare tradiţionale, la Galeriile de Artă Populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Martisoarele pot fi achizitionate de la Galeriile de Arta Populara
Martisoarele pot fi achizitionate de la Galeriile de Arta Populara

Sibienii dornici să ofere pertsoanelor dragi un mărţişor deosebit, lucrat manual, sunt aşteptaţi şi în acest an la Galeriile de Artă Populară din Piaţa Mică.

În aşteptarea mărţişorului, Galeriile de Artă Populară ale Muzeului ASTRA de la Casa Artelor, din Piaţa Mică, nr. 21, oferă posibilitatea achiziţionării de mărţişoare confecţionate din materiale ecologice (fibre vegetale, lemn, ceramică, textile sau mărgele) şi de miniaturi după obiectele de arta populara tradiţională.     

„Micile talismane sunt realizate de artişti populari şi reconstituie majoritatea simbolurilor cunoscute şi iubite: ghiocei, trifoi, coşari, buburuze, prinse de şnurul bicolor, simbolul împletirii inseparabile a celor două principii antagonice, motorul permanentei înnoiri şi a speranţei de mai bine.” dpune muzeograful Ioana Luca, şef serviciu Galeriile de Artă Populară.

În tradiţia populară românească, în ziua de 1 martie, prima a noului an, conform calendarului iulian, copiilor şi fetelor le erau oferite mici daruri sub forma unor obiecte-amuletă, despre care se considera ca sunt aducătoare de noroc (în general monede de aur sau argint). Acestea erau prinse la mână sau la gât cu ajutorul unui şnur bicolor, iniţial alb-negru, ca împletire a iernii cu primăvara, a întunericului cu lumina, a binelui cu răul.

Ulterior, moneda a fost înlocuită de alte obiecte cu valoare simbolică, şnurul fiind alb-roşu dar semnificaţia rămânând aceeaşi: mărţişoarele poartă noroc, feresc de rele şi  de boli, aduc frumuseţe, sănătate şi fericire.
 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite