Marius Roşca realizează case tradiţionale, în miniatură (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul reproduce casele din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în miniatură, tranformându-le în suveniruri extrem de valoroase pentru turiştii care trec pragul instituţiei

Marius Roşca este student  în anul IV, la Facultatea de Arhitectură, din cadrul Universităţii „Spiru Haret“ din Bucureşti, împărţindu-şi astfel timpul între Sibiu şi Capitală. Decizia de a urma această facultate a venit după ce a absolvit Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu“ şi a fost oarecum întâmplătoare, spune sibianul. „ După ce am terminat Şcoala Populară de Arte, am decis să fac şi fac o continuare la specializarea «Restaurare-Conservare», din Sibiu, bineînţeles. Pentru că am fost doar patru persoane care am fost admise, am fost repartizaţi la Bucureşti. După trei ani, am considerat cp nu este suficient pentru a profesa şi aşa am decis să continuu cu Facultatea de Arhitectură“, explică Marius.

Vrea să reproducă toate casele din muzeul sibian

În paralel cu facultatea însă, tânărul a început un proiect extrem de important, în colaborare cu reprezentanţii Muzeului „Astra“. Acesta a început să reproducă monumentele din Muzeul în aer liber, la o scară de 1:50. A intrat în legătură cu directorul instituţiei, Valeriu Olaru, şi ulterior cu Ciprian Ştefan, şef de secţie în Muzeul în aer liber, care i-a oferit documentaţia necesară, după care s-a apucat de treabă. „ Ideea de a realiza aceste case în miniatură este destul de veche, însă punerea ei în practică a întârziat, tocmai din cauza facultăţii. Ajutorul celor de la muzeu este extreme de important, casele fiind reproduce la scară, nu sunt făcute la întâmplare“, a spus Marius Roşca. Cu multă îndemânare şi o răbdare de fier, acesta a reuşit să creeze suveniruri extrem de valoroase, foarte apreciate deja în rândul turiştilor. Deocamdată, tânărul creator a realizat doar şase exemplare, bazându-se pe două modele, însă speră ca, în timp, să reuşească să reproducă întreg muzeul sibian. Casa gospodăriei de spătar, din Râşculiţa, judeţul Hunedoara, transferată în muzeul sibian în 1971 şi casa gospodăriei de pescar din Mahmudia, judeţul Tulcea, reconstruită în Dumbrava Sibiului între 1975 şi 1979, au fost vedetele ultimului târg al creatorilor populari, care a avut loc în Muzeul „Astra“. „ Consider că acesta este şi un mod de a promova muzeul în rândul turiştilor, prin crearea unui so’uvenir foarte semnificativ pentru ceea ce ei vâd în timpuli vizitei de la Sibiu. Toate apar cu specificaţia că sunt exponate ale muzeului şi cu o scurtă prezentare, cu care mă ajută tot cei de la muzeu“, a completat Mariu.

Materialul contează
Cât despre materialele pe care le foloseşte, acesta spune ă nu sunt alese la întâmplare, întrucât trebuie să se apropie cât mai mult de original. Placaj, scobitori, lemn de brad prelucrat sau sorg sunt doar câteva dintre materialele pe care sibianul a reuşit, până acum, să le transforme în adevărate bijuterii. „Materialul este foarte important, pentru că produsul final trebuie să se asemene cu originalul din muzeu. Nu am un criteriu anume de selecţie, ci atunci când mi se pare că se potriveşte ceva, îl iau“, a mai spus sibianul.
Întrebări şi răspunsuri
Nu este greu să îţi împarţi timpul între Sibiu şi Bucureşti?
Ba da, este destul de greu. Acum e bine că sunt în vacanţă, însă ân timpul anului universitar, vin acasă o dată la două-trei săptămâni.
Ai vrea să rămâi acolo, după facultate?
Nu. Mie îmi place Sibiul, aici m-am născut, aici am copilărit. În plus, Bucureştiul nu este pe gustul meu.
Te-ai gândit să transformi această pasiune într-o ocupaţie de zi cu zi?
Deocamdată sunt la început şi nu poate fi vorba de mai mult decât de un mare hobby. Cu timpul însă, dacă va avea success, s-ar putea transorfma şi într-o activitate de zilnică.

Ce-i place

În strânsă legătură cu ceea ce face, Marius spune că îi place foarte mult lucrul manual. „ Cafeaua şi excursiile cu cortul, în zonele de deal şi de munte, sunt alte două lucruri care îmi plac“, completează sibianul-
Ce nu-i place
Marius Roşca spune că nu îi place agitaţia. În plus, urăşte lipsa de bun simţ şi minciuna.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite